DOLAR 32,3428
EURO 35,1282
ALTIN 2240,343
BIST 8880,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kendini inşa eden insan

08.07.2020
A+
A-

Bu sabah alarmı defalarca ertelemiş olmalıyım… Uyuyakalmışım…

Uyandığımda hızlıca elimi yüzümü yıkadım. Dolaptan kıyafetlerimi alıp üzerime geçirdim, saçlarımı taramak için aynanın karşısına geçtiğimde farkettim! Artık işe gitmiyorum ki ..

Hollywood bizi her olasılığa hazırlarken çok eğleniyorduk. Dünyada eril – dişil dengelerinin tam tersine döndüğü , 17 yaşında bir ergen genç kız olarak uyuyup , sabah uyandığında aslında 30 yaşında bir beyaz yakalı kadın olduğunu farkeden karakterleri anlatan filmleri hatırlayalım.

İşte tam böyle bir süreçten geçiyoruz, bambaşka uykulara uyuyor, sabah ilginç değişimlere uyanıyoruz. Ne zaman ofise gideceğimiz ya da evden çalışacağımız belli değil. Hal böyleyken, dünya değişim- dönüşüm konuşurken şu değişime, teknolojiye direnenlere ne oldu sorusunu sormaktan kendimi alamıyorum. Sürecin başında çevik dönüşebilen bireyler kendilerini ve iş yaşamlarını fersah fersah ileriye taşıdı. Geride kalanlar için ise henüz çok geç değil. Sadece bir an durup düşünmenizi istiyorum, neler değişti, neler değişecek?

İnsanın dönüşüm arayışı milattan öncesine dayanıyor, Sokrates ‘Kendini Tanı’ diye söze başlar. Burada söz konusu olan bireyin içe bakışta kaybolması değil, daha ziyade yeteneklerinin ve sınırlarının bilincine varmasıdır. ‘Kendini Tanı! O zaman başkalarını ve evreni de tanıyacaksın!’

Bu içsel yolculuk insanın kendi mikro kozmozundan başlayarak , evrenin büyük sırlarının saklı olduğu makro kozmoza doğru genişleyeceğine işaret etmiştir. Dünya ile olan iletişimimizde daima olan biteni takip edebilmek için antenleri açık tutmak bizlere yenilikçi ve inovatif bir bakış açısı kazandırır.

Yaşadığımız bu krizin bize ilk öğrettiği , değerlerimizi hatırlamak, onlara dokunmak, değer yaratmak, bu konuda gelişim göstermek oldu. Kendi değerlerimize kulak verdiğimizde ‘değişim / dönüşüm ‘ gibi kavramlar zorlu ve ürkütücü geliyordu belki.

Bir gün uyandık ve Kafka’ nın ünlü DÖNÜŞÜM romanındaki Gregor Samsa gibi kendimizi bambaşka bir insana dönüşmüş bulduk, yeni yaşam koşullarına adapte olmak kaçınılmaz bir gerçekti artık.

Yakın gelecekte kişiyi tanımlamak için beyinsel, duygusal ve ruhsal zekayı ölçümleyen IQ, EQ, SQ kavramlarının yanına ‘Adaptif Zeka’ yı konuşuyor olacağız. İnsanla , Yapay Zeka teknolojilerini ortak platformda buluşturmak için uyumlama konusunu üst seviyede tutmamız kıymetli olacak.

Şimdi soruyorum, her akşam yemek yerken nerede oturursunuz? Cevabı hep aynı koltuk/sandalye ise konfor alanınızın size verdiği rahatlığın tadını çıkarıyorsunuz demektir. Fakat mucizeler o alanın dışında gerçekleşir.

Dönüşmek isteyen yakalarımızın önünü açmak, Clark Kent gibi yaşarken , gömleğin altındaki superhuman ı dışarı çıkarmak için bize gereken reçete bugünden birikim yapmaktan geçiyor. Bizi amaçlarımıza taşıyacak olan motivasyon her ne ise ona giden yolda önce finansal birikim, sonrasında ise network , kişisel marka ve kendimizi biriktirmemiz önem taşıyor.

Yarın, bugünden bir fazla ve gelecekten bir eksik. Geçmişin verilerini toplayıp, geleceğin öngörüleriyle harmanlamamız ve bugün nereden başlamamız gerektiğini dizayn etmenin tam zamanı.

Hazırsanız başlıyoruz… Dönüşüme ve Geleceğe …

Selin KILIÇ / Temmuz 2020


YORUMLAR

Solve : *
18 + 8 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.