DOLAR 32,3638
EURO 34,9615
ALTIN 2325,441
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yatırımcıların yüzde 65’i kaybetmekten korkuyor

Yatırımcıların yüzde 65’i kaybetmekten korkuyor
17.08.2022
A+
A-

Yatırım yapmak ilk bakışta basit gözükse de yatırımcılar bunun uzmanlık ve deneyim gerektiren oldukça kompleks bir iş olduğunu kabul etmekte isteksiz davranıyor. Bu durum, doğru zamanda doğru hamleler yapılmasının önüne geçtiği gibi çok basit gerçeklerin de gözden kaçmasına neden oluyor.

Cnbc’den Ryan Ermey’nin haberine göre, yatırımda amatörlük Amerikalılar için de geçerli. Yatırım uzmanlarına göre Amerikalıların yüzde 65’i, yatırımlarında ‘yapmaları gerekenin tam tersini’ yapıyor.

Düşen fiyatlardan faydalanmayı bilmelisiniz

Alışveriş yapmaktan keyif aldığınız favori mağazanızda, ürünlerin yüzde 13 indirimde olduğunu görüyorsunuz ve alışveriş sepetinizi doldurma şansına sahipsiniz, ne yaparsınız? Elbette sepetinizi beğendiğiniz ürünlerle tıka basa doldurursunuz. Ancak birçok Amerikalı gibiyseniz, bunu yapmayacağınıza bahse girebilirim. Çünkü Amerikalılar, söz konusu olan hisse senedi satın almaksa, düşen fiyatlardan faydalanma konusunda o kadar da hevesli değiller.

Dört Amerikalıdan sadece biri yatırım için uygun zaman olduğunu düşünüyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünya ve ABD borsalarındaki genel gidişat konusunda bir çeşit gösterge sayılan S&P 500 endeksi, 2022 yılında yüzde 13 oranında düştü. Bu size favori mağazanızdaki ürünlerin yüzde 13 oranında indirime girdiğini çağrıştırıyor değil mi? O halde, sevdiğiniz ürünleri aldığınız gibi hisse senetlerine de ortak olmanız gerekmez mi? Maalesef gerçek böyle değil. Allianz Life’ın yakın zamanda yaptığı bir ankete göre, dört Amerikalıdan sadece biri şu an borsaya yatırım yapmak için iyi bir zaman olduğunu düşünüyor. Bu oldukça düşük bir orana karşılık geliyor. Katılımcıların yüzde 65’i ise, kaybetmek korkusu nedeniyle nakitte kalmayı tercih ettiklerini söylüyor.

Bu korkular elbette temelsiz değil. Yatırım yaptığınız herhangi bir hisse senedinin düşme riski daima vardır ve kayıplar, bir de doğru risk yönetimi yapmadığınız takdirde, oldukça acı verici olabilir; özellikle de kısa vadede elde ettiği yatırım gelirleriyle yaşamayı planlayanlar için.

Allianz Life tüketici davranışlarından sorumlu başkan yardımcısı Kelly LaVigne, şayet birkaç yıl vadeli bir yatırım yapmayı planlıyorsanız, korkunun paranızı piyasadan uzak tutmasına izin vermenin büyük bir hata olduğunu söylüyor. LaVigne, “Piyasa iyi gittiğinde insanlar paralarını yatırıma harcıyorlar. Kötü gittiğinde ise paralarını piyasadan çekiyorlar. Halbuki yapılması gereken bunun tam tersi” şeklinde konuşuyor. Bu nedenle, piyasa uzmanlarına göre, işler korkutucu görünse bile paranızı piyasadan uzak tutmak pek de akıllıca bir yatırım şekli değil.

Zaman, genç yatırımcılardan yana

Belki de piyasanın sakinleşmesini beklediğiniz için paranızı kenarda tutuyorsunuz. Ancak emekliliğin eşiğinde değilseniz, bu hareketle, bir yatırımcı olarak en değerli varlığınız olan ‘zaman’ı boşa harcadığınızı fark etmiyorsunuz demektir.

LaVigne, “Ne kadar gençseniz, piyasada o kadar çok bulunmanız gerekiyor. Bunun nedeni, yatırım hedefinizden ne kadar uzaklaşırsanız, portföyünüzün piyasadaki düşüşlerden kurtulması için o kadar fazla zamanınız olması gerekliliğidir. Piyasaların uzun vadeli ve tarihsel yukarı yönlü gidişatı da göz önüne alındığında, yatırıma daha erken başlamak ve bunu sürdürmek, bileşik getirilerden en iyi şekilde yararlanmak anlamına gelir” diyor.

Bileşik getiriyi küçük bir örnekle açıklamak gerekirse; diyelim ki 67 yaşında emekli olmayı planlayan 22 yaşında bir yatırımcısınız ve borsaya 1.000 dolar ile giriyor ve her ay 100 dolar ekliyorsunuz. Cnbc Make It’in bileşik faiz hesaplayıcısına göre, portföyünüzün yıllık yüzde 7 getiri elde ettiğini kabul edersek, 67 yaşınızda toplam geliriniz 405 bin dolara ulaşıyor. Senaryonun başlangıcını 5 yıl daha ötelediğimizde, yani 22 değil de 27 yaşında yatırım yapmaya başladığınızda, bu rakam 280 bin dolara düşüyor. Yatırımda bileşik getirinin ve zamanın önemi bu örnekle çok daha iyi anlaşılıyor.

Piyasa döndüğünde geç kalmış olmamalısınız

“Beklemeliyim” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın, ‘zaman’ bir yatırımcı için her şeyden daha değerlidir. Yine de doğru zamanı yakalamak için bekleyebilirsiniz ancak unutmayın, uzun vadeli kazançlar elde etmek için piyasanın en iyi günlerinde yatırım yapmanız gerekiyor. Ve bu günler genellikle en kötü günlerin hemen ardından geliyor.

31 Aralık 2021 tarihinde sona eren 20 yıllık dönemde S&P 500 endeksi yıllık yüzde 9,52 oranında getiri sağladı. JPMorgan’ın analizine göre ise, bu uzun dönemden en iyi 10 günü çıkardığınızda getiriniz yüzde 5,33’e düşüyor. İstatistiklere göre, bu sürede, piyasada yaşanan en iyi 7 gün, en kötü 10 günden iki hafta sonra meydana geliyor.

LaVigne, “Bu düşüşün dip noktasının nerede olduğu hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir ancak paranızı piyasadan uzak tutarsanız yükselişi kaçıracağınızdan neredeyse emin olabilirsiniz” diyor. LaVigne, “Yapabileceğiniz en kötü şey, piyasa dönmeye başladığında piyasada olmamaktır” şeklinde konuşuyor.

Düşen piyasalarda tutarlı olmaya çalışın

Hiç kimse portföy sayfasında büyük ve kırmızı sayılar görmekten hoşlanmaz. Ancak, River Bend Wealth Management kurucusu ve sertifikalı bir finansal planlayıcı olan Jeremy Finger, geniş bir yelpazede çeşitlendirilmiş bir portföyle uzun vadeli yatırım yapıyorsanız, bunun mutlaka kötü bir şey olmadığını söylüyor. Finger, “Düşük fiyatlarla satın alabilmek için piyasada fiyatların aşağı, aşağı hatta daha da aşağıda olmasını istemelisiniz” diyor.

Hiç kimse borsayı sihirli bir şekilde kontrol edemez, ancak bir yatırımcı olarak iniş ve çıkışlarla nasıl başa çıkacağınızı kontrol edebilirsiniz. Piyasanın ne yaptığına takılmaktan kaçınmanın bir yolu, tutarlı aralıklarla belirli miktarlarla yatırım yapmaktır. Dolar maliyeti ortalaması olarak bilinen bu strateji, daha ucuzken daha fazla, daha pahalıyken daha az hisse satın almanızı tavsiye eder. Söylemesi kolay ancak uygulaması zor olan bu stratejide yatırımlarınızı düşükten almalı pahalıdan satmalısınız.

CFP ve Gig Wealthy’nin kurucusu Aaron Clarke ise şu anda piyasanın ‘düşükten satın alma’ tarafına daha yakın olduğunu belirtiyor. Clarke, “30 yıllık bir yatırım için harika bir giriş noktası elde edebilirsiniz” diyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.