DOLAR 32,5643
EURO 34,7036
ALTIN 2412,331
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Volcker Kuralı nedir?

Volcker Kuralı nedir?
09.06.2020
A+
A-

Volcker Kuralı Nedir ve piyasalar için neden önemli? işte size Volker Kuralı ve piyasalar üzerindeki etkisinin tüm detayları…

Volcker Kuralı Nedir?

Eski FED başkanı Paul Volcker tarafından gündeme getirilen, 2008 küresel finansal krizi sonrası ABD’de alınan en önemli önlemlerden birisi olan Volcker kuralı bankaların ve banka- dışı finansal kuruluşların, genelde 60 günden kısa vadeli ve spekülatif amaçlı olarak kendi namlarına yaptıkları alım satımlar olarak ifade edilen, ‘proprietary trading’ ile bazı istisnalar hariç hedge fonlarla ve girişim sermayesi fonlarıyla ilişkileri ve işlemlerine önemli yasak ve kısıtlar getirmektedir. Başka bir deyişle kural, ABD’de federal olarak garanti altına alınan mevduatlara sahip bankaların aşırı derecede riskli aktivitelerde bulunmalarının sınırlandırılmasını öngörüyor.

2010 yılında yürürlüğe giren Dodd-Frank kanununun bir parçası olan Volcker kuralı ABD’de resmi olarak 2012 yılında, tam anlamıyla ise 21 Temmuz 2015 tarihinde uygulanmaya başladı.

*Paul Volcker

1979 – 1987 yılları arasında FED Başkanı olarak görev yapan Volcker, Jimmy Carter ve Ronald Reagan yönetimleri ile birlikte çalışmış ve yüksek enflasyona karşı uyguladığı sıkı para politikaları ile ünlenmiştir.

Krizlerin Ortak Noktası

Aslında hepsinin ortak noktası Kredi Döngüsü’nün zirve yapması ve yüksek borçluluk oranı. Regülasyonların esnetilmesi sonrası büyüyen kredi ve kolay para nedeniyle artan Borç/GSYİH oranının oluşturduğu balonlar, her sefer bir kriz ile patlıyor. Bugüne geldiğimizde, düşük faizle gelen aşırı borçlanma ve azalan tasarruf oranı benzer ortama zemin hazırlıyor.

uygulamaya Trump Yönetimi ve Bankalar gözünden bakarsak…

Trump yönetimi bu kuralın kullanım alanını daraltmaya çalışmakta. Hazine tarafından yayınlanan raporda (2017, Haziran) 10 milyar doların altında varlığı olan bankaların kapsam dışında bırakılması önerilmişti.

Bankalar ise yeniden düzenlenme aşamasında olan bu maddenin piyasa yapıcılığı ve korunma amaçlı işlemler dışında, spekülatif pozisyonlar için de daha fazla esnekliğe sahip olması için görüş bildirmekteler.

Volcker Kuralı ayrıca bankalara yapılan işlemlerin müşteri adına gerçekleştirildiğini kanıtlama zorunluluğu getirmekte ve bankalar bu durumun Deniz Aşırı Fonlar ve Varlık Yönetim birimlerinin özgürlük alanını kısıtlayıcı boyutta olduğunu vurgulamaktalar.

Kuralın ne yönde esnetileceği ile ilgili detaylı bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Tarihsel olarak baktığımızda regülasyonların esnetildiği her dönemin arkasından bir krizin gelmesi dikkat çekici. Azalan regülasyonlar, etkin risk kontrol mekanizmasını devre dışı bırakıyor.

Jackson Hole toplantısı nedir, piyasalar için neden önemli? TIKLAYINIZ!

Global Kriz Tarihçesi


ABD Tasarruf ve Mevduat Krizi – 1986 – 1989

1980 yılında başlayan düşük faizli uzun vadeli kredi verme dönemi, faizlerin yükselmesi ile ABD’deki mevduat bankalarının batması ile sonuçlandı.

Stock market crash – 1987

Junk bond crash – 1989

Tequila krizi – 1994

Asya Ekonomik Krizi – 1997 – 1999

Global finansal kriz – 2007 – 2008

Krizlerin Ortak Noktası

Aslında hepsinin ortak noktası Kredi Döngüsü’nün zirve yapması ve yüksek borçluluk oranı. Regülasyonların esnetilmesi sonrası büyüyen kredi ve kolay para nedeniyle artan Borç/GSYİH oranının oluşturduğu balonlar, her sefer bir kriz ile patlıyor. Bugüne geldiğimizde, düşük faizle gelen aşırı borçlanma ve azalan tasarruf oranı benzer ortama zemin hazırlıyor.

Global Durum İncelediğimizde

Yavaşlayan ekonomiler,

Genişleyici merkez bankası politikaları, negatif faizler ve bol para dönemi,

Ticaret savaşları,

Brexit ve İtalya Hükümeti gibi siyasi belirsizlikler,

ve

Yukarıdaki tüm faktörlere rağmen zirve yapan borsa endeksleri var.

ABD’nin önde gelen 2 bankasına teknik olarak baktığımızda,

Goldman Sachs

Mortgage Krizi ile başlayan düşüş sonrası bol para dönemi, endekslere yeni zirveler yaptırırken ABD’nin en büyük yatırım bankalarından Goldman‘a 45 – 275 USD hareketi yaptırdı.

Ancak kriz sonrası oluşan trend desteğine geri çekilme dikkat çekici. 176 USD kritik destek

Citibank

2008 krizinin başrol oyuncularından olan Citibank, oluşturduğu yükseliş trendine geri çekilmek üzere.

Kriz öncesi 500 USD üzerinde fiyatlanan Citi için kritik destek 50 USD.

Toparlarsak;

Büyük bir kriz, hisse senedi endesklerinde büyük bir çöküş veya riskli varlıklarda önemli bir satıştan bahsetmek için henüz erken olsa da Volcker Kuralı’nın esnetilmesi duvara yeni bir taş koyacaktır.

Davulun sesi çok uzaklardan duyulmaya başlıyor.

Referanslar


Tweak Of Volcker Rule https://www.cnbc.com/2019/08/20/fdic-approves-volcker-rule-overhaul-eases-wall-street-trading-rules.html

History Of The Past 40 Years in Financial Crises http://www.ifre.com/a-history-of-the-past-40-years-in-financial-crises/21102949.fullarticle

Volcker Rule Changes https://www.wsj.com/articles/regulators-ease-proprietary-trading-compliance-for-biggest-banks-11566311407

Paul Volcker Pulls No Punches https://fortune.com/2018/10/30/paul-volcker-book-review/

Bloomberg

Nomura

Kaynak Ak Yatırım

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
26 − 16 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.