DOLAR 32,5231
EURO 34,8792
ALTIN 2429,568
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kur korumalı hesap nasıl açılır? Hangi bankalarda var? İşte şartlar…

Kur korumalı hesap nasıl açılır? Hangi bankalarda var? İşte şartlar…
23.12.2021
A+
A-

Kur korumalı TL mevduat hesabı açmak için aranan şartlar belli oldu. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank gibi kamu bankalarının öncülük ettiği Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı Hesabı açmak için bin TL yeterli. Kamu ve zel bankalarda kur korumalı TL hesabının şartları ise şimdilik farklılık gösteriyor. Peki özel bankalarda durum ne? İşte dolar ve euro karşısında korumalı olan TL hesabındaki tüm detaylar…

Doları 18,5 liradan 12,5 liraya düşüren ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ hesabı açtırmak için vatandaşlar bankalara akın ediyor. Programın öncülüğünü yapan Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’ta hesap açabilmek için 1000 lira yeterli. Bu hesabı açmak icin bankaya bizzat gitmek gerekiyor. Hesap TL ile açılıyor. Bankaya dövizle gidilse de önce TL’ye çevriliyor.

TL’ye destek kararlarının en önemli ayağını oluşturan döviz garantili TL vadeli hesabı için detaylar netleşmeye başladı. Bankaların ve vatandaşların merakla beklediği konuyla ilgili kararname yayımlandı. Öncekİ gün saat 14.00 itibariyle devreye alınan uygulamaya kamu bankaları öncülük ediyor. İsteyen her bankanın dahil olabileceği sistemde hesaplar 3 ay, 6 ay ve 12 ay vadeli olarak açılabiliyor.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINDA ÜÇ KONUYA DİKKAT

Yeni Şafak’ın haberine göre; Vatandaş bankada “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hesabı açtırmak için öncelikle şu kriterleri uygulaması gerekiyor.

Birincisi, Kur korumalı TL mevduat hesabı bankaya gitmeden açılamıyor dolayısıyla bankaya gitmek gerekiyor.

İkincisi; Kur korumalı TL mevduat hesabı TL ile açılıyor. Bankaya TL’nizi ya elden vermeniz ya da bankadaki hesabı tanımlamanız gerekiyor.

Üçüncüsü; bankaya elinizde döviz ile de gitseniz, bunu TL’ye çevirmeniz gerekecek.

Veya bankadaki döviz hesabınızı bozarak TL mevduat hesabı açabilirsiniz.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINDA  BAŞLANGIÇ KURU ÖNEMLİ

Bir diğer önemli konu da hesabın açıldığı gün Merkez Bankası tarafından açıklanan o günkü kur seviyesi banka tarafından not ediliyor olması olarak dikkat çekiyor. Başlangıç kuru seviyesi vade sonunda elde edeceğiniz getirinin belirlenmesinde önemli bir kriter olacak. Parasını 3 aylık vadeli hesaba yatıran müşterinin vade sonunda elde edeceği getirinin miktarı, hesap başlangıç ve bitiş kurları arasındaki farktan daha düşükse aradaki farkı Merkez Bankası müşteriye ödeyecek. Hesabın üç aylık getirisi, döviz kurunun getirisinden yüksekse müşteri zaten 3 aylık nemasını almış olacak.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINDA KAMU BANKALARI ÖNCÜLÜK EDİYOR

Dün şubeleri dolaşarak deneyimlemek istediğimiz uygulamaya kamu bankaları öncülük ediyor. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank’ta hesap açabilmek için en az 1000 liranızın olması gerekiyor. Bu rakamın altındaki birikimler için “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hesabı açılmıyor. Hesabın üst limiti ise yok. Üç kamu bankasının önceki gün öğleden sonra başlattığı yeni hesap türüne vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

KUR KORUMALI MEVDUAT HESABINDA ÖZELLER AĞIRDAN ALIYOR

Detayları ortaya çıkmaya başlayan “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hesabı uygulamasında özel bankalar işi ağırdan alıyor. Bazı özel bankalar, yeni yatınm aracı için yıl başından sonra çalışma başlatacak. Bir büyük özel banka ise hesap açma alt limiti olarak 300 bin TL’yi belirlediği için bunun altındaki rakamlar için “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hesabı açmıyor.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.