DOLAR 32,3287
EURO 35,0777
ALTIN 2298,833
BIST 8995,81
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

FED politikaları yatırımlarınızı nasıl etkileyecek?

FED politikaları yatırımlarınızı nasıl etkileyecek?
22.06.2021
A+
A-

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri geçtiğimiz hafta Çarşamba günü verdikleri şahin para politikası mesajlarıyla birçok yatırımcıyı şaşkına çevirdi.

Yatırımcılar elbette ki FED’in parasal politika desteklerinin sonsuza dek sürmeyeceğini biliyordu. Ancak geçtiğimiz hafta gelen açıklamalar bir dönüm noktasına girildiğini gösterdi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED açılamaları küçük yatırımcıların pozisyon alması için içeriğinde birçok önemli mesaj gizliyor. MarketWatch yazarı Michael Brush’a göre FED politikaları yatırımcı stratejilerine beş farklı biçimde yansıyacak.

Yatırımcılar nitelikli varlıkları tercih edecek

FED’in politika değişikliği ekonominin aşırı ve hızlı yükselen hisselerin olduğu bir döngünün tam ortasında olduğunu kabul eder bir nitelikte. Bu da aynı zamanda spekülatif hisselerin fayda sağlayacağı bir ortam oluşturuyor. Buna karşın yatırım danışmanlığı şirketi John Hancock’ın Yatırım Stratejileri Eş Başkanı Emily Roland FED’in politika değişikliğinin daha nitelikli hisselere fayda sağlayacağını düşünüyor.

Roland nitelikli hisseleri tanımlarken; daha iyi kâr marjları, güçlü bilançoları, iyi durumdaki serbest nakit akışı ve yüksek özkaynak getirisi olan hisselerden bahsettiğini belirtiyor.

Bu tip hisselerin seçilmesi elbette kolay değil. Roland bununla ilgili bir kolay yol olduğunu belirtiyor: “Nitelikli olmasına rağmen en fazla geride kalan sektör teknoloji. Teknoloji hisseleri sınırlı bir büyüme atmosferine girebilir” ifadelerine yer verdi.

Yeniden açılma stratejisine bağlı kalın

Yatırım danışmanlığı şirketi Cambiar Investors’ın Portföy Yöneticisi Brian Barish FED toplantısından alınabilecek en önemli mesajın olağanüstü parasal destek politikalarının beklenenden hızlı bitebileceği olduğunu söyledi. Barish bunun iyi bir haber olabileceğini belirtiyor.

Portföy yöneticisi açıklamasında, “Birçoklarında FED’in biraz pervasız bir duruş sergilediğine dair bir algı var. FED yeni bir Küresel Finans Krizi tipindeki bir resesyona karşı tutarlı bir politikaya sahipti. Ancak bunun böyle olmaması sevindirici bir sürprizdir” ifadelerine yer verdi.

Teşvikleri azaltılması zamanı geldiğinde, daha agresif bir FED’in bir sonraki durgunluğu yaratacak politika hataları olasılığı nedeniyle yatırımcılarda tedirginliğe yol açıyor. Ancak Barish bu konuda henüz endişeli değil. Bu nedenle portföy yöneticisi ekonominin yeniden açılması ticaretinden yararlanacak ABD borsalarında listelenen kumarhane hissesi Penn National Gaming gibi hisselere yatırımlarını korumayı düşünüyor.

Spekülatif hisseler ve kripto paralar her zamankinden daha riskli

Yatırım uzmanı Emily Roland FED’in Çarşamba günü paylaştığı mesajların piyasalar için kafa karıştırıcı nitelikte olduğuna dikkat çekti. FED bir yandan ABD’deki enflasyon artışının geçici olduğunu açıkça belirtirken diğer yandan faiz artırımı için zaman çizelgesini öne çekti.

Enflasyonun geçici olduğu mesajları hızlı artışın tedarik zinciri sorunlarından ve arz sıkıntısından kaynaklandığı gerekçesiyle mantıklı görülebiliyor. ABD’deki enflasyonda görülen keskin artış gerçeği yansıtmıyor olabilir. Zira karşılaştırmanın yapıldığı bir önceki yıl pandeminin derinliklerinde görülen fiyat baskılarını baz alıyordu.

FED’in faiz artışını programını öne alması ise çelişkili bir işaret gibi göründü. Roland, “Eğer FED enflasyonun geçici olduğuna inanıyorsa faiz artışı beklentilerini neden hızlandırıyorlar? Bununla ilgili bir teori FED’in spekülatif hisseler ve kripto para piyasaları alanlarında olağanüstü piyasa hareketlerinden endişelenmiş olması” dedi.
FED’in piyasaya saldığı fazla likidite ve ABD yönetiminden gelen yüklü harcamalar spekülatif yatırımların hızının artmasına açıkça katkıda bulunmuş durumda. FED’in para politikalarını kısması GameStop ve AMC Entertainment gibi hisselerin veya Bitcoin’in yükselişini sınırlamak için atılan adımlar olabileceği belirtiliyor.

Gayrimenkul, enerji ve ham madde hisselerindeki yatırımlara dikkat

Yatırım danışmanlığı şirketi T. Rowe Price’ın Çoklu Varlıklar Birimi Sermaye Piyasası Stratejisti Tim Murray, FED’in geçtiğimiz hafta gerçekleşen toplantısından aldığı en önemli mesajın enflasyon konusunda daha fazla dikkat edilmesi gerektiği olduğunu söylüyor. Murray, “FED artık otomatik pilotta değil” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu durum piyasada enflasyondan fayda sağlayan alanlar için kötü haber anlamına gelebilir. Bu nedenle enflasyonla birlikte değerini artıran gayrimenkul, enerji ve ham madde gibi sektörler FED’in daha aktif politikalarından zarar görebilir. Ancak Murray FED’in ekonomik büyümeyi bastıracak derecede aktif bir politika uygulayacağını düşünmüyor. Bu nedenle sanayi sektörü gibi ekonomik döngüye bağlantılı sektörler hala ayakta kalabilir.

FED’in ani politika değişikliği konusunda endişelenmeye gerek yok

FED’in teşvikleri azaltma politikası şu anda oluşturulmuş durumda ve yıl sonuna kadar bunun başlatılması muhtemel. Bu durum eskiden olsa S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq endekslerinde sert düşüşlere neden olabilecek bir satış dalgasına yol açabilirdi. Ancak Murray bunun muhtemelen gerçekleşmeyeceğine inanıyor. Baş stratejist, “2013 yılında yatırımcılar teşviklerin sınırlanmasını beklemiyordu. Ancak şimdi FED teşvik sınırlamaları için herkesi hazırlıyor” ifadelerine yer verdi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.