DOLAR 32,3367
EURO 35,2084
ALTIN 2246,709
BIST 8718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dijital TL finansal yaşama neler getirecek?

Dijital TL finansal yaşama neler getirecek?
01.01.2023
A+
A-

Kripto paraların ve sabit coinlerin geleneksel ödeme sistemlerine rakip olmalarının doğurabileceği istikrarsızlık kaygıları nedeniyle 2021 yılında gündeme gelen dijital Türk Lirası’nın AR-GE aşaması tamamlandıktan sonra gerçek hayata adapte edilmesi bekleniyor. İlk test yeni yılın arefesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Peki dijital Türk Lirası finansal yaşama ne gibi yenilikler getirecek?

Kripto varlıklar eğitim ve danışmanlık platformu Lexcio kurucu ortağı Avukat Abide Gülel ile Ahmet Vefa Gündüz, Merkez Bankası dijital parasının (CBDC) özellikleri ve diğer dijital paralardan farkı hakkında şu bilgileri verdi:

MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARA BİRİMİ NEDİR?

“Merkez Bankası Dijital Para Birimi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından üretilen bir dijital para birimidir. Bu para biriminin amacı, Türkiye’de yer alan kurum ve kuruluşlar arasında yapılan işlemleri kolaylaştırmak ve hızlandırmaktır. Merkez Bankası Dijital Para Birimi, Türk Lirası’nın dijital bir versiyonu olarak da düşünülebilir ve TCMB tarafından verilen bir hizmet aracılığıyla kullanıcılara sağlanır.

Merkez Bankası Dijital Para Birimi, dijital cüzdanlar aracılığıyla kullanılır. Bu cüzdanlar, kullanıcıların dijital para birimlerini saklamaları ve işlemlerini yapmaları için gerekli olan bir araçtır. Dijital cüzdanlar, kullanıcıların dijital para birimlerine erişmelerini ve işlemlerini gerçekleştirebilmelerini sağlar.

DİJİTAL TÜRK LİRASI’NIN AVANTAJLARI

Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) dönemsel raporlarına göre Türkiye’de 2015 yılında toplam kredi kartı sahibi sayısı 58 milyon 215 bin 318 iken, 2022 yılında bu sayı 93 milyon 832 bin 954 yükselmiştir.

İnternette yapılan kartlı ödeme işlemlerinde ise 2015 yılında 324 milyon 392 bin 63 ödeme yapılmışken 2022 yılının ilk sekiz ayında toplam 1 milyar 302 milyon 794 bin 158 ödeme yapılmıştır.

Ödemelerin dijital ortamda gerçekleştirilmesinin hızla yaygınlaşması devletlerin bu alanda çalışmalar yürütmesinin ana nedenidir.

Dijital Türk Lira’sının faydaları:

• Parasal işlemler zaman ve mekan sınırı olmadan, internet aracılığıyla ve 7/24 kuralıyla dijital ortamda gerçekleştirilir.

• Para hareketleri düzenleyici ve denetleyici kurumların gözetimine ve denetimine açıktır.

• CBDC, sanal ortamda dijital olarak üretildiğinden üretim maliyeti sıfırdır. Devletin senyoraj gelirini önemli ölçüde arttırır.

• CBDC sisteminde bütün bu işlemler dijital ortamda kolay ve ucuz olacağı için paranın depolanması, bankalara ulaştırılması, bankalarda muhafaza edilmesi, bankalardan çekilmesi, taşınması gibi işlemlerden doğan işlem maliyetleri sıfıra meyledebilir.

• Merkez Bankası Dijital Türk Lirası sayesinde, Türkiye’de yer alan kurum ve kuruluşlar arasında yapılan işlemlerin kaydı daha kolay tutulur ve işlemlerin gerçekleştirilmesi sırasında oluşabilecek problemler önlenebilir.

İLK ÖDEME BAŞARILI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 29.12.2022 tarihinde dijital Türk lirası ağı üzerindeki ilk ödeme işlemlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini açıkladı.

TCMB, pilot uygulama testlerine 2023 yılının ilk çeyreğinde de devam edeceğini ve yapılan testler sonucu elde edilen sonuçların kamuoyu ile paylaşılacağını ekledi. Ayrıca Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformunun, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletileceği bildirildi.”
Ne İşe Yarar?

Dijital parayı internetten alarak sanal ortamda kullanabilir ve bu sayede alışverişlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dijital paranın fiziksel olarak varlığı olmadığından elinize alamaz ya da direkt olarak dışarda kullanamazsınız. Fakat internet üzerinden yapacağınız tüm alışveriş ve satın almalarda dijital paranızı kullanabilir ya da başkasına da transfer edebilirsiniz.

Dijital Paranın Kripto Paradan Farkı Nedir?

Kripto paralar merkezi herhangi bir otorite tarafından kontrol edilmez fakat dijital paranın arkasında merkezi yapılar vardır. Dijital paralar ile yapılan işlemler gizli tutulmaz fakat kripto para işlemlerinde kimlik bilgilerine gerek yoktur.

Kripto para hakkında çok az ülkede düzenlemeler yapılır. Dijital paralar hakkında ise birçok ülkede yasal düzenlemeler yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Dijital paranın değeri istikrarlı ekonomilerde çok fazla değişmez. Kripto para ise ülkelerin ekonomilerinden ve dünya olaylarından etkilenerek değerini belirler.

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.