DOLAR 32,3153
EURO 35,1153
ALTIN 2292,627
BIST 9058,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Borsada kazanmanın formülü

Borsada kazanmanın formülü
07.05.2020
A+
A-


Piyasalardaki oynaklığın artması birçok yatırımcının risk iştahını arttırırken piyasa uzmanları korumacı portföylerin tercih edilmesi konusunda uyarıyor

Borsalar korona virüsün sebep olduğu krizle birlikte mart ayı ortalarına kadar ciddi düşüşler yaşamış nisan ayından itibaren de merkez bankaları ve hükümetlerin desteğiyle rekor seviyede bir toparlanma rallisine girmişti. Piyasalardaki bu hızlı dalgalanmalar yatırımcılara büyük kârlar için fırsat oluştururken piyasa uzmanları yatırımcı portföylerinin daha korumacı düzeye çekilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi’nde Küresel Risk Dengesi Kontrol Stratejisi Başkanı Andrew Harmstone’a göre, fırsatı kaçırma korkusu son piyasa hareketlerinde rol oynadı, ancak bu “iyi bir işaret değil”. Hardmstone salı günü CNBC’ye verdiği röportajda dibi kaçırma korkusunun açgözlülükle aynı anlama geldiğini ve bugünün piyasasında bunun çok önemli bir rolü olduğunu belirtti.

BORSADA NASIL YATIRIM YAPILIR? TIKLAYINIZ!

Piyasalar Nisan ayında gelen ralliyle rahat bir nefes aldı, S&P 500 ve Dow Jones endeksleri Ocak 1987’den bu yana en iyi aylık performanslarını kaydetti. Ancak dalgalanma, korona virüs salgınının ilk şokundan ve Mart ayında küresel hisse senetlerindeki tarihi düşüşten sonra geldi.

Harmstone, yatırımcıların küresel ekonomide ortaya çıkan gerçek zararı inkâr etmesiyle kazanımların gerçekleştiğini savundu. Stratejist yatırımcıların bu davranışını “insanların hala her şeyin hızlı bir şekilde normale ya da eskiden olduğu haline döneceğini düşünmesi” ile açıklıyor.

Yatırımcıların iyimserliği, yetkililerin karantinaları kaldırması ve korona virüsün yayılmasını engelleme amaçlı diğer kısıtlamaları gevşetmesi olasılığından besleniyor. Bu önlemler küresel ekonomik faaliyetlere büyük zarar vermişti.

DOLAR MI ALSAM? BORSAYA MI GiRSEM? ALTIN MI ALSAM? NEYE YATIRIM YAPMALI? TIKLAYINIZ

Ancak Harmstone, bu hasarın gerçek boyutunun “gerçek iflaslar” veya en azından şirketlerin düşüşleriyle başlayarak bir sonraki safhada “görünür” hale geleceğini söyledi. Stratejist, piyasanın buna göre tepki verme olasılığının ciddi anlamda yüksek olduğu konusunda da uyardı.
Harmstone, “Buradaki kilit unsur, volatilitenin son derece yüksek kalmasıdır.” dedi. Analist, piyasaların her iki yönde de büyük ve hızlı değişimler gördüğü bir ortamda, %1’lik bir hareketin günümüzde nispeten “küçük” olduğunu da sözlerine ekledi.

Portföy riskini sınırlamak gerekiyor

Harmstone, yatırımcılar için bunun portföy risk seviyelerini düşük tutmaları ve kâr seviyelerini arttırmak için fırsatlar ararken savunma pozisyonunu korumaları gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Andrew Harmstone piyasa stratejisi önerilerini paylaşırken “Savunma pozisyonunu koruyarak, rallinin tam faydasını yakalayamayacağınız doğrudur. ancak unutmayın, volatilite o kadar yüksek seviyelerde ki, gerçekleşen küçük hareketlenmeler bile çok büyük etki oluşturduğundan savunma pozisyonundayken dahi size adil bir miktar kazanç sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

VİOP NEDİR VE VİOP’TA NASIL İŞLEM YAPILIR? TIKLAYINIZ!

Morgan Stanley Stratejisti, piyasaları rahatlatan ralli sona ererken yatırımcıların “orantısız miktarda aşağı yönlü riske” maruz kalma potansiyeliyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Borsada kazanmanın başlıca kuralları

Borsacılar arasında yüksek hacimli hisseler, lokomotif hisseler, spekülatif hisseler, mevsimsel hisseler, yabancı hisseleri gibi çeşitli adlarla tanımlanır. İşte bu gibi hisseleri seçmek için doğru kriterleri uygulamak gerekir.

– Hisse senedi seçimi yapılırken o hissenin bulunduğu sektör ile şirketin büyüme ve gelecek potansiyeli önemli. Bu durumda sektör içindeki en güçlü hisse senetleri genelde favori oluyor. Diğerleri arasında da sürpriz çıkabiliyor.

– Mali açıdan sağlam, pazar payı yüksek olan büyük gruplar ve bu grupların hisseleri dah açok tercih ediliyor.

– Bir hissenin likit olması önemli. Yabancıların genelde bu hisseleri tercih ettiği biliniyor. Bunun başlıca nedeni, zamanı gelince daha kolay elden çıkartabilmeleri.

Hedef piyasa değeri hesaplaması yapmak da önemli. Seçilecek şirketin ucuz olup olmadığı temel ve teknik kriterlere göre hesaplanabilir. Bu anlamda aracı kurumlar önemli bir kaynak.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
20 + 21 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.