DOLAR 32,3263
EURO 35,1323
ALTIN 2294,216
BIST 9050,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ve yine aynı anneler günü!

13.05.2017
A+
A-

Ve yine aynı anneler günü

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünde, o zamanlar bile yılların hocası olan Prof. Dr. Mustafa Dilber’den ilk pazarlama dersimi alalı 25 sene olmuş; dile kolay. Pazarlama konusunda tecrübem arttıkça ön yargılarım da meşhur oldu, haliyle. Bu hafta, ne ‘mutlu’ ki henüz bir yargı oluşturamadığım nadir bir dönemdeyiz! ANNELER GÜNÜ.

Yıllar içerisinde özel günler ve bu dönemlerde yapılan iletişimlerle ilgili aşk-nefret ilişkim, üst düzey bir yönetici olarak hiç haz etmediğim kararsızlık mertebesine kadar ulaştı. Bayramlar gibi topluca kutlanan, bir sosyal alt yapısı ve alışkanlıkları olan dönemlere ayak uydurmak zaten iş yapmanın olmazsa olmazı; tüketim alışkanlıkları farklılık gösteriyor. Doğru ürünleri, mesela ikramlık ve hediyelik çikolata ve şekerlemeleri üretip alışverişçiye sunmak zorundasınız.

Reklamını da yapmak gerekir mi? Duygusal dozu amacını aşmış işleri çok görüyoruz bu dönemde. Bu iletişimlerin markaya ve işe faydası ise net değil, Amerikalıların dediği gibi ‘jury is out.’ Bir de yaratılan günler var. Tam da nereden geldiğini bilmesek de zaman içerisinde tüketim aracı olmuş; Anneler günü gibi.

Bireysel kutlamalarda da benzer hissiyat var; doğum günü gibi. Hatta markaların sahiplendikleri garip günler bile var; Pepsi’nin sahiplenmeye çalıştığı dünya emoji günü gibi. Başta belirttiğim gibi ben bu günlerde yapılan özel iletişimin faydası olup olmadığı konusunda ikna edemedim kendimi. Bence, tüketici ve marka arasında tutarlı, sürekli bir muhabbet ancak anlamlı bir ilişkiyi yaratabilir, her ilişki gibi.

Tüm yıl anneni ihmal et sonra da anneler gününde ütü al sevgini göstermek için! 10 yaşındaki kızım Leyla’nın dediği gibi ‘buna kim inanır? Kadir İnanır.’ Kısacası, bir pazarlamacı olarak bana her gün bayram!

Şeytanın Avukatı: Beğensem de beğenmesem de özel günler var ve anneler gününde bazı kategorilerde tüketim artacak, bu pastadan büyük payı almak iyi bir fırsat. Ama özel günler ve duygulara odaklanan tüm iletişimler birbirine benziyor. Bu da markadan ziyade o günün reklamını yapıyor. Ayrıştırıcı olmak için de ver elini promosyonlar, fiyat indirimleri.


YORUMLAR

Solve : *
23 − 4 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.