DOLAR 32,363
EURO 34,9
ALTIN 2386,079
BIST 10276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye’de her yıl 100 bin sigara tiryakisi hayatını kaybediyor

02.01.2018
A+
A-

Türkiye’nin sigara tüketimi verileri vahim bir tabloyu ortaya koyuyor. Türkiye’nin yetişkin nüfusunun yarısı sigara tüketiyor, her yıl 100 bin kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Pasif içiciler ise kanser riskiyle karşı karşıya.

Türkiye’de sigara kullanımı 1984 sonrası yüzde 80 artı. ABD’de ise aynı tarihlerde yüzde 30 azaldı. Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın haberine göre sigara, dünya genelinde her yıl 4 milyon insanın ölümüne neden olurken, her gün 11 bin kişi sigara bağımlılığı nedeniyle yaşamını yitiriyor. Ancak Türkiye’deki tablo batılı ülkelere göre en vahim durumda olanı.

Dünyada sigara kullanımı azalırken Türiye’de arttı hatta, Türkiye’de hamile 10 kadından biri sigara içiyor.

Dünyada sigara kullanımı azalırken Türiye’de arttı hatta, Türkiye’de hamile 10 kadından biri sigara içiyor.

”Pasif içicilerin yüzde 30’dan fazlası kalp krizi riski taşıyor”

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkan Yardımcısı ve Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Toprak, iş yeri ve evlerde sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin yüzde 30’dan fazlasının koroner arter hastalığı ile kalp krizi riski taşıdığını söyledi.
”Sigaranın uyuşturucudan farkı yok.”

”Sigaranın uyuşturucudan farkı yok.”

Sigaranın sadece psikolojik değil sosyal bir bağımlılık da olduğunu söyleyen Prof. Dr. Toprak; ”Tiryakilerin her nefesinde damarlardaki nikotin 10-16 saniye içinde beyne ulaşır. Nikotin dopaminin salınmasını artırdığı için kişi kendini yalancı bir keyif duygusu içinde hisseder. Daha fazla dopamin salınması için nikotine yani sigaraya ihtiyaç duyar. İçilen her sigarayla nikotin bağımlılığı artar. Uyuşturucu illetinden farksız bir zehirle karşı karşıyayız” bilgilerini veriyor.
”İnternette sigara bıraktırmak için satılan ilaçları almayın.”

”İnternette sigara bıraktırmak için satılan ilaçları almayın.”

Sigaranın Terapötik yöntem, davranışsal tedavi ve ilaç tedavisiyle bırakılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Toprak, özellikle internette sigarayı bıraktırmak için satılan ve ne olduğu bilinmeyen bitki ve macunların alınmaması gerektiğini söylüyor.

Bilimsel olarak henüz kanıtlanmamış, evrensel kabul görmemiş yöntemlere daima şüpheyle bakmamız gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Toprak, bu gibi ilaçlarda yan etkilere çok dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor.


YORUMLAR

Solve : *
25 + 27 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.