DOLAR 32,202
EURO 35,0069
ALTIN 2498,743
BIST 10643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sosyal medyada “sahte hesap” çılgınlığı!

25.09.2017
A+
A-

Gençler arasında çılgınlık derecesine varan sosyal medyada sahte hesap açımı uzmanların da dikkatini çekti. İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından İnsan Toplum ve Teknoloji Derneği ve Leadership Research & Consulting iş birliğiyle “Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağlarda Sahte Hesap Kullanım Eğilimi Araştırma Projesi” yapıldı.

İstanbul’daki 38 üniversiteden bin 88 öğrencinin katılımıyla yapılan araştırma sonuçları ise çok ilginç…

Sahte sosyal medya hesabını en çok erkekler açıyor


Araştırmaya katılan kadınların yüzde 24,3’ünün, erkeklerin ise yüzde 27,4’ünün sahte hesap kullandığı saptandı.

En çok hangi sosyal medya kanalı seçiliyor?


Sahte hesaplar arasında, Facebook’un yüzde 58,6, Twitter’ın yüzde 46, Instagram’ın yüzde 44,1 oranında kullanıldığı ortaya çıktı. Sahte hesap kullanan kadınların Instagram (yüzde 54,5), Facebook (yüzde 47,8) ve Twitter’ı (yüzde 41), erkeklerin Facebook (yüzde 70,1), Twitter (yüzde 51,2) ve Instagram’ı (yüzde 33,1) tercih ettiği belirlendi.
Sahte sosyal medya hesabı neden açılıyor? İşte o nedenler…

Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıları sahte hesap kullanmaya iten nedenler şöyle:
Sosyal , öğrencilerin sosyal medyada en çok eski sevgililerini takip etmek için sahte hesap açtığını ortaya koydu.

“Eski sevgiliyi rahat takip edebilme (yüzde 41),

sevmediği/bozuştuğu arkadaşı rahat takip edebilme (yüzde 31),

aile/akrabadan gizlenme (yüzde 21,5),

oyunlarda ekstra fayda sağlama (yüzde 21,5),

siyasi görüşü daha rahat ifade edebilme (yüzde 19,9),

sevgili olarak arkadaş edinme (yüzde 11,9),

kendisini gizleyerek küfürlü yazabilme (yüzde 9,2),

ticari amaçlı (yüzde 7,7),

daha kuvvetli bir karakter için (yüzde 6,5),

spam ya da reklamdan kaçınma (yüzde 5,7),

gerçek hesabı daha popüler hale getirme (yüzde 5,4),

daha iyi fiziki görüntü (yakışıklı, güzel) için (yüzde 5,4),

cinsiyeti farklı gösterme (yüzde 5),

ünlü gibi görünme (yüzde 4,6),

intikam ya da cezalandırma için (yüzde 3,4),

yaşı farklı (büyük ya da küçük) gösterme (yüzde 3,4),

pornografik içerik (yüzde 2,7), sanal ortamda siyasi taciz/rahatsız etme (yüzde 2,7),

dolandırıcılık (yüzde 1,9),

sanal ortamda cinsel taciz / rahatsız etme (yüzde 1,5)”

Kadın katılımcıların sahte hesap kullanma nedenleri

Yüzde 56,7’si “eski sevgiliyi rahat takip edebilme”, yüzde 44,8’i “sevmediği/bozuştuğu arkadaşı rahat takip edebilme”, yüzde 18,7’si “aile/akrabalardan gizlenme”, yüzde 17,9’u “oyunlardan ekstra fayda sağlama”, erkek katılımcıların sahte hesap kullanma nedenlerinin yüzde 25,2’si “oyunlarda ekstra fayda sağlama”, yüzde 25,2’si “siyasi görüşünü daha rahat ifade edebilme”, yüzde 24,4’ü “aile/akrabalardan gizlenme”, yüzde 24,4’ü “eski sevgiliyi rahat takip edebilme” olarak sıralandı.

BASKILARDAN KAÇMAK İÇİN…

Araştırmanın değerlendirme bölümünde, eski sevgiliyi takip edebilme ve aile/akrabalardan gizlenme amacıyla sahte hesap kullanmanın nedenleri arasında, ataerkil yapıdan gelen gelenekçi anlayış ve özel hayatın paylaşılmak istenmemesinin gösterilebileceği belirtildi.

 

Kadınların sahte hesap açma nedenleri arasında sanal ortamda takip ettikleri veya arkadaş oldukları kişileri, aile ya da mahalle baskısı nedeniyle çevrelerinden gizleme güdüsünün yer aldığı aktarılan bölümde, erkeklerin çoğunlukla oyun oynamak amacıyla sahte hesap kullanmalarının onların ataerkil yapının baskısından kadınlar kadar etkilenmediği şeklinde yorumlanabileceği kaydedildi. Araştırmanın son bölümünde, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

 

“Üniversitelerin kadın araştırma merkezleri eğitimlerle flört şiddeti hakkında bilgilendirici broşürler ve eğitimler düzenlemeli, gerekirse bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşlarından destek alınmalıdır. Üniversite öğrencilerinin siyasi görüşlerini doğru ve yerinde ifade edebilmeleri için sadece öğrenci kulüpleri değil, siyasi partilerin gençlik kolları ve sivil toplum kuruluşlarında deneyim kazanmaları önemlidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi, eğitim-öğretim kurumlarının müfredatına eklenmelidir. Araştırmada elde edilen bulgu ve sonuçlara göre yaklaşık olarak her dört öğrenciden birinin kendini rahat ifade edebilmek ve baskılardan kaçınmak için sahte hesap kullanmaya yöneldikleri görülmektedir. Bu durumun aşılması, Türkiye’de yüksek nitelikli insan hakları ve temel özgürlüklere saygılı demokratik bir yapının pekişmesine bağlıdır.” Hürriyet


YORUMLAR

Solve : *
28 ⁄ 14 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.