DOLAR 32,3279
EURO 35,0651
ALTIN 2300,867
BIST 9039,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Şefkat ama kime?

20.05.2017
A+
A-

Şefkat

Şefkat; sözlük anlamından bağımsız bende çağrışımı; merhametli anlayış ama hoşgörülü değil…

Çocuklar sevildiğini en derin noktalarında bilirler, hissederler. Sevgisiz büyüdüğünü düşünen ya da annesiz büyüyen çocuklarda bile bu hep vardır çünkü var oluşun ana temalarından biridir. Anne koşullar ne olursa olsun hormonal olarak zaten şefkatle donanarak çocuğunu dünyaya getirir.

Ne kadar hissettiği, yaşattığı zihin, bilinç yapısı ile ilintili olmakla birlikte bu mayada var olan bir şeydir.

Çocuk bunu hissedemese de zaman zaman anne hissettiremese de fakat bir an olur ki şefkat, suyun derinliklerinden yüzeye çıktığında hayat bir anda değişir, aydınlanır.

Görüldüğü gibi şefkat bizde var olan bir haldir ve bu geliştirilebilir, yeniden yapılandırılabilir, öğrenilebilir.
Her şeyin yeniden yapılandırılıp öğrenildiği gibi… Kaynağı yine içimizdedir.
Bu noktada ben gülümseyerek sorduğum ilk soruya yanıt veriyorum ; kendimize şefkat göstermek !

 

Öz şefkatten söz ediyorum.

Bize öğretilen, diğerlerine gösterilen şefkatti, öğrenilmesi gereken kendimize şefkattir, çünkü kendine şefkatli olan zaten diğerlerine de aynı şekilde davranacaktır.
Becerememiş, yapamamış, istediğimiz sonuçları alamamış olabiliriz, söylenmesi gereken sözleri söylemiş, yapılmaması gereken davranışları sergilemiş, bir başkasının kalbini kırdığımızı düşündüğümüz olmuştur. Kendimizi berbat hissettiğimiz, silsile halinde düşkün olarak yaşadığımız durumlar olmuş olabilir.

Hepsi mümkün !

Her zaman anımsamamız gereken ilk kural, bir şeylerin olması ya da olmaması koşullara bağlıdır. Bizim alanımız dışında gelişen kolektif alandaki koşullara…Denemiş ya da denenmemiş korkak davranmış ya da tam tersi cesur davranmış olup farklı, istemediğimiz sonuçlar almışızdır.
Hayat bize kılavuzu ile gelen bir ders değil. Hepimiz yaşayarak görüyoruz bu rüyayı !

 

Hayat deneyimler ardışığı anlardan oluşan bir yapı ve hep geçici…

Bütün bu rüyanın gelip geçiciliğinden, madem gelip geçici, kendimiz için yapılabilecek en iyi şey öz şefkati öğrenip geliştirmek…

Kendimize anlayışlı olmak, kendimize sarılmak.

KenDimize gülümsemek.

Kendimizi pışpışlamak.

Denediniz olmadı ya da adım atamadınız ama hayat size başka bir fırsat çıkaracaktır yaklaşımı ile kendimizi teselli etmek…

Kendimizi yeniden ve yine için, yüreklendirmek için en rahat reçete, en anaç, en dişi reçete kendimize şefkatli olmaktır.

Öz şefkatimizin gelişip kendi kimyamızda en yüksek noktasında olması niyetiyle…


YORUMLAR

Solve : *
20 − 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.