DOLAR 32,341
EURO 35,1269
ALTIN 2308,883
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Merhaba yeni bir yıl ve yeni bir “SEN”!

31.12.2019
A+
A-

Yeni Bir Yıl ve Yeni Bir “SEN”…

2019’un bu ilk günlerinde hem 2018 den öğrendiklerimizden, deneyimlerimizden, hissettiklerimizden, yeni bir yıl ve yeni bir SEN den bahsetmek istiyorum.

Evet, umutla, mutlulukla dopdolu bir yıl daha var yaşanması gereken. Eminim birçoğunuz yeni bir yıl ile birlikte yapılacaklar listesi hazırlayıp, hedeflerini,  kariyer planlarını, yazmıştır bile. Bir de “yeni yılda şöyle yapacağım, böyle davranacağım, şunları hayatımdan çıkaracağım “gibi dilekler vardır. Ancak tüm bu isteklerin gerçekleşebilmesi için eylem şart…

Unutmayın ki hareket varsa sonuçta vardır!

31 Aralık gecesinin tarihsel süreci ise, M.Ö 45’e kadar uzanır. Sezar’ın geliştirmiş olduğu Jul yen takviminden bu yana 01 Ocak yılın ilk günü kabul edilir. Dünya tarihindeki en eski ve en yaygın tatil günüdür yılın ilk günü.01 Ocak 1915 yılından itibaren de daha çok yaygınlaşmış ve kutlamalar artmıştır.

Tarihi bilgimizi de verdikten sonra biz gelelim yeni bir SEN’E

Dileklerimizi, hayallerimizi, hedeflerimizi düşünmek bu günlerde zihnimizde daha çok yer alır. Geçen bir yılda yaşadığımız tüm güzellikleri, olumsuzlukları, hayal kırıklıklarını, üzüntüleri geride bırakmak hem yaşamımız için hem de zihin temizliği için çok önemli ve gereklidir.

Peki bu yılı hayatınızın yılı yapmaya ne dersiniz? İşte bu soruya verebileceğiniz cevaplar ve kendinizi iyi hissettirecek bazı ipuçları;

1-Öncelikle “Kendinizi Önemseyin”

Çok klişe bir söz biliyorum ama her şey bununla başlıyor maalesef..Önce bizim ne istediğimiz ve ne istemediğimiz çok önemli.Bunu belirlerken de güçlü ve zayıf yönlerimiz ortaya çıkıyor.Yaşamımızda neleri istiyoruz?Acaba isteklerim bana uygun mu?yeteneklerime uygun mu?iyice düşünün ve öyle kararlar verin.Hayalleriniz,istekleriniz karakterinize,kişiliğinize ve yeteneklerinize uygun mu?Eğer cevabınız hayırsa  hayallerinizi ve hedeflerinizi tekrar gözden geçirin.Eğer cevabınız evet ise,kendinize yepyeni hedefler,planlar ortaya koymaya devam edebilirsiniz.Yeni bir yıla yeni bir ajandayla ve yapılacaklar listesi oluşturarak başlayın.Bu sizi başlangıçlar için motive edecektir.

2-Kendinize iyi davranın(öz-şefkat)Aynı şekilde çevrenize karşıda şefkatli olmayı unutmayın

Kendimizin en iyi arkadaşı olabilmek,merhametli ve sevgi dolu olabilmektir aslında.Tüm özelliklerimizi kabullenerek, bunu hem kendinize hem de çevrenizde ki insanlara uygulayın.Negatif düşünen ve negatif konuşan insanlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın..Bunu uygulamak bile inanın hayatınızda önemli bir gelişme sağlayacaktır.

3-Zamanınızı İyi Planlayın

Unutmayın başarısızlık yoktur, zamanın doğru yönetilmemesi vardır. Zaman herkes için çok değerli ve kıymetlidir. Boşa geçen her anınız mutluluğunuzdan ve yaşamdaki başarılarınızdan çalıyor demektir. Öncelikle güne her zaman erken başlayın, mümkünse doğada veya açık alanda az da olsa yürümeye, nefes egzersizleri yapmaya çalışın(daha sonraki yazılarımda detaylı anlatımı bulabilirsiniz)Dünya Ekonomi Forumu’nun yeni bir açıklamasına göre,İskoçya’da doktorlar artık hastalarına ”doğada yürüyüş” reçeteliyormuş. Birleşik Krallık’ta ilk defa böyle bir program uygulanmaya başlanmış. Her gün ağaçlık alanda 90 dakika geçirmek, beyinde depresyonla ilgili bölgedeki aktiviteyi azalttığı ve dolayısıyla da mutluluğunuzu arttırdığı kanıtlanmıştır. Bizde de uygulanması an meselesi bence. O zaman yeni bir yılda daha çok ağaçlık alanda vakit geçirmek için zamanı iyi planlamak yapılacaklar arasına girdi bile

4-Kaygılarınızı İyi Tanıyın ve Yönetin

Herkesin hayatında dönem dönem kaygı, stres gibi duygular yaşanır.Zaten olmaları ve yaşanmaları da gerekir.Çünkü bizi hayatta tutan bazen de motive olmamızı sağlayan duygulardır.Bizleri dış çevreye karşı koruyan duygularımızdır.Ancak burada ki kritik durum ise sosyal yaşamımızı veya iş hayatımızı etkileyecek kadar yaşanıyor olmasıdır.Gerçekten tüm yaşam kalitenizi etkiliyorsa mutlaka bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.Destek almanız hayat kalitenizi arttıracaktır.Eğer henüz bu seviyeye gelinmediyse de “şimdiki zaman” veya “an”da kalmaya çalışın (bilinçli farkındalık-Mindfulnes). Çünkü geleceği çok düşünmek ve sadece geleceğe odaklanmak sizi kaygılı yapacak ve dolayısıyla bu durumda Ankisiyete’ye neden olabilir. Eğer geçmişe odaklı, geçmişteki pişmanlıklarınızı, keşkelerinizi, çok düşünüyorsanız da bu durum Depresyon yaşamanıza neden olabilir.Burada ki en önemli tavsiyem;hangi konularda,durumlarda,kaygı,endişe veya stres yaşıyorsunuz? Olaylar ile ilgili mi yoksa herhangi bir kişiye mi bağlı yaşadığınız kaygı, stres? Öncelikle bu soruların cevaplarını iyi düşünmenizi istiyorum. Çünkü cevaplarını en iyi siz biliyor ve yaşıyorsunuz. Yaşadığınız bu durumlarla kendinize zaman ayırarak bazı eğitim programlarına katılabilirsiniz.

5-Yaptığınız Her işi Tutkuyla Yapın

Çünkü tutkuyla yapılan her iş, her iletişim size mutluluk dolayısıyla da başarı getirecektir. Yeni bir yılı yeni başlangıçlar için planlayabilir ve harekete geçebilirsiniz. Ajandanıza bu maddeyi de eklemeyi unutmayın. Hatta çevrenizdeki insanlara yardım edin, destek olmaya çalışın. Yapılan bir araştırmaya göre, Dünya’nın en mutlu insanları, bir başkasına yardım etmiş mutlu olmalarını sağlamış insanlar olarak belirlenmiştir. Daha önce hiç gönüllü projelerde görev almadıysanız bu yılı bu tarz çalışmalara katılmaya da ayırabilirsiniz. Hem sizi mutlu edecektir hem de başkalarını mutlu görmek sizi mutlu edecektir. Ama tutkuyla, heyecanla yapmayı da unutmayın. Mutluluğunuz yeni yılda çok daha fazla yaşansın

6-Mükemmel Olmaya Değil “İYİ” Olmaya Çalışın

Mükemmel olmaya çalışmak bazen yorucu bazen de fazlasıyla stres yaşamanıza neden olur. Eğer sizin de böyle bir yapınız varsa, bu yıl kendinize sadece “iyi”olmaya söz verin. İyi olmak, dürüst olmak inanın mükemmel olmaktan çok daha kolay ve çok daha mutluluk ve huzur getirir. Tüm özelliklerinizle olduğunuz gibi olun ve öyle olmaya gayret edin. Yani “SİZ” olun. Mükemmel olmaya çalışmak, ufacık detaylara takılmak hem enerjinizi hem de çevreniz tarafından negatif algılanabilir. Yeni bir sen ile daha hoşgörülü olmaya çalışın, olumsuz giden olaylardan bile dersler çıkarmaya çalışıp,büyük hedeflerinize doğru ilerleyin.Küçük detayları  sadece hedef yolunuzda ki küçük çakıl taşları olarak görün ve ilerleyin.Yeni bir yıl ve yeni bir sen ile

7-Bu Yıl Daha Fazla Teşekkür Edin

Herhangi bir zamanda size yardım etmiş, fayda sağlamış, maddi manevi destek olmuş insanlara minnettar olduğunuzu daha fazla gösterin ve onlara gönülden teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Eminim çok mutlu olacaklardır. Nazik davranışların hiçbir maliyeti yoktur, ama çok büyük anlamı vardır.

8-Pozitif Olmaya Çalışın ve Başarılarınızı Kutlamayı Unutmayın

Küçük başarılarınızı bile kutlayın ve kendinizi mutlaka ödüllendirin. Tabi ki sadece kendi başarılarınızı kutlamak son derece özel bir davranıştır. Ancak sevdiklerinizin, ailenizin başarılarını da mutlaka destekleyin ve kutlamaya çalışın. Kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırın. İlişkilerin sağlıklı devam edebilmesi, yıl boyunca sevdiklerinize ve kendinize ayıracağınız zaman yılın bence en büyük hediyesi olacaktır. Bu yıl sizin için değişim ve dönüşüm yılı olsun.

Aynı zamanda, zihninizde olumlu düşüncelerden çok olumsuz düşünceler yer ediyorsa, bu durum tüm davranışlarınıza da olumsuz yansıyor demektir. Olumsuz düşünceler olumsuz düşünceleri her zaman zihnimizde çoğaltır. Bu gibi durumlarda daha çok olaya odaklanmaya çalışın. Kişilere veya sizin o anda hissettiklerinize değil. Düşüncelerimiz duyguları harekete geçirir, duygularda davranışa dönüşür. Öncelikle durumu anlamaya çalışın. Sonrasında ise daha sağduyulu daha erdemli davranarak hem ilişkileriniz zarar görmeyecek hem de siz çok daha az stres yaşayacaksınız.

Elbette bu yazdıklarımı davranışa dökmek kolay olmayacaktır. Ama imkânsız da değil. Yeter ki bu değişimleri, hedefleri, hayalleri tutkuyla gerçekleştirmeye karar verelim.

Bir sonra ki yazılarda tekrar buluşmak üzere,

Yeni bir yıl ve yeni bir “SEN”le

Mutlu yıllar,

Psikolog Yeliz ARDA

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Solve : *
17 × 27 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.