DOLAR 32,5818
EURO 34,7982
ALTIN 2412,991
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Koçlukta NLP sanatıyla iletişim

25.06.2021
A+
A-

Koç varlığını profesyonel bir zeminde uyum ilişkisiyle gösterir. Profesyonel bir koçun müşterisiyle kurduğu uyum ilişkisi zihinsel, bedensel, ruhsal ve kalben bütünsel boyutta gerçekleşir. Mesleki yetkinlikleri arasında yer alan güçlü iletişimiyle, NLP sanatını da sıklıkla kullanarak karşısındakiyle uyumu rahatlıkla yakalar profesyonel koçlar.

Düşüncelere esneklik getiren NLP (Nöro-Linguistik Programlama) tekniği, nesnel deneyimlerin doğasını inceleyen bir bilimdir. Yaşam deneyimlerimizi inşa eden düşüncelerimiz, davranışlarımız ve duygularımızdır. NLP sanatıyla tüm bu notalar, kulağa ve ruha hoş gelen melodilere dönüşür.

NLP tekniğini bizlerle tanıştıran California’da Santa Cruz Üniversitesi’nden John Grinder ve Richard Bandler’dir. NLP tekniğinde geçen nöro; davranışların görme, işitme, tatma, koklama, dokunma ve hissetme gibi duyular aracılığıyla dışarıdan aldığı bilgiyi algılayarak tepkiye dönüşmesini sağlayan nörolojik faaliyetleri temsil eder. Linguistik bölüm düşünce ve davranışları düzenleyerek iletişim kurmayı sağlayan dilin kullanımını sağlar. Programlama ise düşünce ve davranışların seçiminin kontrolüdür.

NLP tekniği eğitim, sağlık, terapi, iletişim, satış-pazarlama, iş hayatı ve koçluk gibi birçok farklı alanda işlevselliği nedeniyle sıkça kullanılır. NLP tekniğini bu denli etkin kılan; düşünce ve davranışları yeniden programlama katkısıyla kişilerin bakış açılarını genişletmesi, iletişimi güçlendirmesi, beraberinde insan ilişkilerine uyum ve esneklik getirmesidir.

İnsanın kendiyle ve başkalarıyla iletişiminde ustalaşmasına önemli katkı sağlar NLP sanatı. Koçluk, iletişimde ustalık demektir. NLP ise iletişimde ustalıkla birlikte, başkalarıyla uyumun sihirli anahtarını bir koçun eline verir. Uyum insan ilişkilerinin temel taşıdır. Profesyonel koçlukta müşteriyle uyum olmazsa güven olmaz. NLP tekniklerini sıklıkla kullanan profesyonel koçlar, müşterileriyle güven ve samimiyeti uyumla birlikte kolaylıkla yakalar.

NLP Sanatıyla İletişim ve İlişki Yönetimi

Her birimiz farklı deneyimler yaşarız hayatta. Deneyimlerimize yüklediğimiz anlamlar da hepimiz için farklıdır. Bu nedenle kullandığımız her sözcük, bizim anlamlandırdığımız mesajı özünde barındırır. Bundandır konuşup anlaşamayanların temel sorunu. Söylediklerimiz, ne söylemek istediklerimizi doğru yansıtmalı. Anlaşmak için aynı dili konuşmak yetmez. Doğru ve samimiyetle anlaşılabilmektir tüm mesele. Dikkat edin sözcüklere yüklediğiniz anlamalara. Sözcüklerin sihirli gücünden, anlam sorgusu yaparak daha etkin faydalanın. Sözcükleriniz ruha, zihne ve kalbe birlikte hitap etsin. Ağzınızdan dökülen her sözcük, karşınızdakinin özüne sevgiyle dokunsun.

Her insan geçmişiyle yaratır gelecek algısını. Geçmiş deneyimleriniz, sahip olduğunuz en derin inançlarınız ve size özgü en nadide değerleriniz dünyanızı yaratır esasında. Bu sizin gerçekliğinizdir. Her insan kendi gerçekliğini yaşar anbean. Bu nedenle önce kendi dünyanızı keşfe çıkın kararlılıkla. Ardından karşınızdaki her insanın saklı dünyasını bir çocuk merakıyla keşfe koyulun usulca. Göreceksiniz ki onun dünyasını anlamaktır gerçek iletişim. İşte profesyonel koçlar gibi tüm iletişim ustaları, karşındaki her insanın dünyasını içtenlikle keşfe çıkanlardır. Öyle renkli dünyalar çıkar ki karşınıza, ilişkilerinizde gerçek doyumu yakalar ve birbirinize anlamlı dokunuşlarda bulunursunuz. İletişim sanatıyla birbirinizin dünyasına misafir olursunuz.

İletişim ustası olanlar iyi niyetin arzuladıkları tepkileri doğuracağını çok iyi bilenlerdir. Onlar ne söyledikleri kadar, nasıl söylediklerine hassasiyetle dikkat gösterir. Her iletişim bir amaç taşır. Önemli olan iletişim kurduğunuz her insana, arzuladığınız tepkiyi alabileceğiniz sözcükleri doğru anlamda ve rezonansta kullanabilme becerisidir.

Her insan korkularından özgürleşebildiği ölçüde, sahip olduğu özgüvenini de yükseltir. Kendi değerinin farkında olanlar, benliğinin ustası olup varlık gücünü ortaya koyanlardır. Koşulsuz sevgiyle, içtenlikle ve samimiyetle kurulan kalben iletişim, ruhsal bağları güçlendiren en hakiki iletişimdir. NLP sanatıyla başkalarıyla güçlü bağlar kurarsınız.

Duygularını dinleyen, deneyimlerinin farkında olan, algılarını yöneten, yoluna çıkan seçenekleri gönül gözüyle gören her insan özüne uygun yürür yaşam yolculuğunda. Böylece hem kendine, hem de tüm canlılara daha duyarlı olur. Tatlı dille kurduğu iletişimle, bilir ki tüm kapılar açılır önüne.

NLP tekniğiyle iletişimde ustalık kazananlar, başkaları üzerinde etkin olabilmenin en önemli anahtarının onların özsaygısına duydukları saygıdan geçtiğini bilirler. İletişimde karşındakine katkı sağlamak, anlaşılmak, tutarlılık, içeriğin önemi, samimiyet, içtenlik ve karşılıklı uyum önemlidir. Ve başarıyla uzun soluklu ilişki sürdürülür.

İlişki yönetiminde başarının sırrı iletişimdir. İletişimde uyum becerisi karşındakinin dünyasına girebilme ve onu içtenlikle anlayabilme demektir. Bunun yolu da önce iletişimde olanın, kendi olabilme cesaretini gösterebilmesinden geçer.

Öyleyse NLP sanatıyla kendinizi keşfetmeye ne dersiniz? Kendini tanımak, kendini bilmek ve kendin olabilme cesaretinde olabilmek ruha özgürlük getirir. Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

Uzm. Hem. Şenay Zuhur

ACC, ICF Bütünsel Gelişim Koçu & Kariyer Koçu

Diyabetle Yaşam ve Sağlık Koçu

 


YORUMLAR

Solve : *
29 × 30 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.