DOLAR 32,5283
EURO 34,9323
ALTIN 2439,869
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kanlı bir coğrafya Afganistan “Penceresiz Ev”

05.01.2021
A+
A-

Kitabın Adı    : Penceresiz Ev

Yazarın Adı   : Nadia Hashimi

Yayınevi        : Arkadya Yayınevi

Sayfa Sayısı  : 422

 

“Ya kadınlar?” diye sordu düşünceli bir ifadeyle. “Bize göre dünya nasıl?”

“Bilmez misin, kızım? Bizim dünyamız taş ve et arasında. Gülmesi gerekirken gülmeyen yüzleri, ölü ağaç dalları arasından sızan gün ışığını görürüz. Zaman kadının bedeninde farklı akar. Mazi bizi kovalarken gelecek bizimle dalga geçer. Biz böyle yaşarız: Olmuş olan ve olacak olan arasında sıkışıp kalarak.”

 

Bazı coğrafyalar içerisinde bolca hüzün ve gözyaşı barındırır.  Kan ve gözyaşını her sokakta her evde hissedebileceğiniz yerlerin başında da Afganistan gelir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ‘Eski Kültürlerin Kavşağı’ olarak adlandırılan Afganistan üzerinde yıllarca süren oyunlar zaman zaman şiddetini arttırırken asla geriye çekilmemiştir. Böyle bir coğrafyada yaşadığınızı hayal edin. Hergün bugün son günmüş gibi yaşadığınızı. Nasıl etkilerdi dersiniz sizi? Omuzlarımıza yüklenen bu ağır yükü kaldırabilir miydik? Buna cevabın ne derseniz? İnanın ben de bilmiyorum.  Bir de sizden bu coğrafyada kadın olduğunuzu düşünmenizi istiyorum. Bazı coğrafyalarda yaşam zordur biliriz. Ama bu yerlerde bir de kadın olmak daha da zordur. Gerçi hangi coğrafyada kadın olmak zor değil ki? Sanırım bu daha uzun bir zamanda başka bir yazımızda tartışabileceğimiz geniş bir mevzu. İsterseniz şimdi Penceresiz Ev’ e konuk olalım.

 

Penceresiz Ev, Nadia Hashimi’nin kaleminden bize o coğrafyada kadın olmanın ne kadar zor olduğunu anlatan, sizi derinden sarsacak bir hikaye. Bu hikayenin soluksuz okunmasının en önemli sebeplerinden biri bence Nadia Hashimi’nin Afgan  asıllı olması. Çünkü bu duyguyu ancak orada yaşayan bilen biri hissettirebilir. Ve usta bir yazarın kaleminden dökülünce bu gerçekler tüm benliğinizi sarmaya yetiyor. Boğazınızda yer edinecek bir yumru ile okuyacaksınız tüm kitabı.

 

Karakterlerimizden ilki Zeba. Kendisi dört çocuk sahibi, eşi ile güzel bir evliliği olan, akmasa da damlar mantığı ile mütevazi hayatlarına devam eden, kendini evliliğine adamış, mükemmel bir anne.

 

Konunun detaylarına girmeden bir karakterimizi daha tanıtmak isterim sizlere Yusuf. Afganistan’ın savaş kokan havasından kaçabilen ve hayata tutunabilen nadir insanlardan. Babasının Afganistan’da çok önemli bir mevkide bulunmasına rağmen hepsini elinin tersiyle itiyor ve sadece çocuklarının yaşamlarını seçiyor ve başlıyor yolculuk. Nereye mi? Büyük bir bilinmezliğe.  Rotası Amerika olan yolculuk ne yazık ki mülteci kamplarında başlıyor ve uzunca bir süre de devam ediyor. Büyük bir şansa sahip olan bu aile Amerika’ ya ulaşıyor. Tüm zorlukları bir bir aşan  Yusuf ve ailesi artık yeni bir yuva bulmuşlardır. Buraya alışmaya çalışan ailenin çalışkan oğulları Yusuf ise avukat oluyor. Ama yüreğinde söndüremediği bir ateş var. Memleket özlemi ve en önemlisi de haksız olanı savunma isteği. Hazırlıyor bavulunu geliyor Azerbeycan’a.  Biraz daha Zeba’dan bahsetmeye ne dersiniz? Zira tüm kilit nokta Zeba’nın hayatında.

 

Zeba ve eşinin mutlu evliliğinden bahsetmiştik. Ama bu  mutluluğa bir gölge düşüyor. Öyle bir gölge düşünün ki soluğunuzu bir anda kesebilen güçte. Her şey yolunda gidiyormuş gibi görünürken birgün komşuları Kamal’ı ( Zeba’nın kocası) yerde yatarken görürler. Asıl kanlarını donduran şey Kamal’ın cansız bedeni değil elinde balta ile Kamal’ın başında bekleyen Zeba’dır. Kamal’ın cansız bedeninden süzülen kanlar Zeba’ nın sessiz çığlıklarını bastırır.

 

Bu sessiz çığlıklar ile tutuklanan Zeba’nın hayatı ise hakimin ellerindedir. Bu coğrafyada bir kadınsanız konuşmaya hakkınız yoktur. Kendinizi savunmanız imkansızdır. Ve hakimin vereceği  karar kuşkusuz idam olacaktır. İşte tam burada kesişir Yusuf ve Zeba’nın hayatı.

 

Zeba gerçekten katil mi? Yusuf, Zeba’ yı kurtarabilecek mi? O gün Zeba ve Kamal arasında neler yaşandı? Eğer aklınızda yer edinen tüm bu sorulara cevap isterseniz aşağıda size bırakmış olduğum linkten kitabı satın alabilir, ve sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

 

Bol bol dram okuyacağınız bu kitabın içerisine serpilmiş olan dostluklarla bir nefes alacak, Yusuf un her çabalayışında içinize umut ışıkları doğacak ve en sonunda gerçekleri öğrendiğinizde kanınız donacak. Yazarın sizi sarıp sarmalayan kalemine kendinizi bırakmanın tam zamanı!

 

Sevgiyle.

 

Ebru DEĞİRMENCİ

@bir_ogretmeninkitapligi

 

https://www.kitapyurdu.com/kitap/penceresiz-ev/562616.html

 


YORUMLAR

Solve : *
24 − 6 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.