DOLAR 32,3741
EURO 34,9806
ALTIN 2326,142
BIST 9072,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Astroportre Hanri Matisse

24.12.2020
A+
A-

Geleneksel yapının yıkılmaya başlandığu özgür adımların birer birer atıldığı altın bir çağ olan 1900′ lerin gözde sanatçıcı Hanri Mattisse geleneği modernle karmanlayan sanat tarzıyla tanınır.

Haritasında dikkat çeken yükselen Aslan vurgusu ile yaratıcı, cesur, sıcakkanlı ve gülümseyen yüzüyle bize bakar. Sanatında da bir yükselen aslana yakışır şekilde çarpıcı renkleri kullanmaktan korkmaz.

Matisse’ in doğum haritasında yükselen yöneticisi Güneş ve beraberinde ay, satürn, merkür ve mars gezegenleri sanat, yaratıcılık ve hayal gücünü temsil eden 5. eve yerleşmiştir. Zira yine  aslan burcunu temsil eden bu evdeki stelyumla beraber resimlerine ‘oyun’, ‘dans’, ‘müzik’ isimlerini vermesi de tesadüf olmasa gerek.

Matisse 1869 yılında Kuzey Fransada, aileyi temsil eden 4. evin yöneticisi mars 6. ev sınırında yücelimde oğlak burcunda ve vesta ile kavuşumda kendisini işine, ailenin devamlılığına adayan  esnaf ailede dünyaya geliyor. Babayı temsil eden Güneş oğlak ve yöneticisi satürn yay burcunda geleneksel bir yapıda katı kuralları olan evebeyne işaret ediyor. Matisse de zaten çocukluğundan bahsederken “Çabuk ol!” “Bak!” “Koş!” “Çatla! gibi ifadelerle dolu olduğunu söylüyor. Ki yay burcuna yerleşmiş ay, Satürn ile kavuşumda. Matisse’in annesi de neşeli, keyifli, eğlenceli bir o kadarda otorite!

MATISSE

Nitekim aynı zamanda duyguları gösteren satürn kavuşumlu ayı ve güney ay düğümü oğlaklığıyla yıllar sonra kendi çocuklarını yetiştirirken göstereceği en ufak bir şefkatin büyük bir zayıflık olduğunu söyleyecek ve bu nedenle zaman zaman çocuklarını kendisinden uzak tutacak!

 

Matisse genç yaşta ailesi istediği için Parise hukuk eğitimi için gidecek ve döndüğünde hastalanarak hastaneye yatırılacak. Orada annesinin sıkılmasın diye getirdiği boyalarla tanışmasıylahayatı değişiyor. Hukuk konusunu da temsil eden Jüpiterle kavuşumda olan Boğa Mc’ye trine açılar yapan Güneşiyle yaratıcılığını açığa çıkaran Matisse “Boya kutusunu elimde tuttuğum andan itibaren, bunun benim hayatım olduğunu biliyordum.”  demiştir. Elbette bu durumdan pek hoşlanmamış geleneksel beklentileri olan aile çocuklarının kendi işlerine destek olmasını beklemiştir.

Sanat yaşamının ilk yıllarında herkes gibi oda desen ağırlıklı çalışmalar yapmış, 1900 yılından itibaren 5. evde Progress ayı kovaya geçip Progress güneşle kavuşunca onun içinde yeni bir dönem başlamıştır. İlerleyen yıllarında farklı denemeler yapmış, sonunda kendine has, marjinal ve çağına göre vahşi olarak adlandırılan Fovizmi yaratmıştır ve dahası Picasso ile birlikte Modernizmin öncüsü olmuştur.

Henri Matisse La Riea Verde 1905

Henri Matisse La Riea Verde 1905

Parlak renkler, çiğ yeşil ve kırmızılar, sağa sola savrulmuş fırça darbeleriyle gerçeği yansıtmayan portreler resmetmiş, özgür ve bir kuramdan bağımsız resimler yaptığını iddia etmiş, gözlem ve duyularını izlediğini söylemiştir. Nitekim denklinasyon dışı ve Epimetheus merkürü, yengeç burcundaki uranüse karşıtlığıyla sabırlı, geleneksel bir o kadarda farklı (uranüs) düşünce biçimiyle doğuya yaptığı ziyaretlerde Minyatür, Bizans ve Rus sanatı ile tanışmış, geleneksel bir sanatı, modern, kendine özgü bir tarzla tuvale aktarmıştır.

 

1908 yılında yaptığı “Harmony Red” isimli tablosunda, sonraki yıllarda yapacağı eserlerde kırmızının vurgusu, halı, kilim desenlerinin haritasındaki baskın toprak elementinin gelenekselliğini yansıtırken Mc yöneten venüs’ün kova burcundaki yerleşimi sıradışı sanat anlayışının ortaya koymasını sağlamış, Oğlak burcundaki stelyumu onu işinde titiz, sabırlı, hırslı  ve  çalışkan kılmıştır.

Henri Matisse The Red Room 1908

 

 

İlişkilerin de Satürn ve Ay’a sekstil açılar yapan kova burcuna yerlerşmiş venüsüyle uzun ancak bağımsız ilişkileri deneyimlemeye yatkındı. Nitekim kızlarının annesi Marguerite sonrasında  Matisse’in sanatıyle evli olduğunu kabul eden iki oğlunun annesi Amelie Parayre ile evlenmiş, Amilie ile evliliğini ise  genç rus sevgilisi Lydia Delectorska  nedeniyle bitirmiştir.

Matisse yaşamının son yıllarında 12 eve yerleşmiş olan Kuzey ay düğümü yengeçliğiyle ( anaritik derecede)  ülser, bağırsak ve mide kanseri ile savaşmak zorunda kalmış ve çok sayıda ameliyat geçirmiştir. 1948 de Oğlak stelyumunu yöneten ve Neptün’e trine yapan satürn yay’ın hakkını vermiş ve Fransa’da Chapelle du Rosaire isimli Katolik kilisesinin camlarına desenlerini resmetmiş, pes etmeyen ruhuyla, uzun yaşamı boyunca hiç durmadan üreten oğlak sabrıyla hasta yatağında dahi resimler yapmıştır…

 

Sevgilerimle

Karma Astrolog Özlem Somuncu

İnstagram, astro.dinozorparki

 

Kaynak

http://www.henri-matisse.net/biography.html


YORUMLAR

Solve : *
24 × 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.