DOLAR 32,3782
EURO 35,0605
ALTIN 2326,699
BIST 9105,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Asrın hastalığı “narsizim”

12.03.2017
A+
A-

İçinden geçtiğimiz süreçte insanlar arası iletişim ve uyum sorunlarının temelinde bireyin kendi benlik algısı ve ego çatışmalarda faktördür. 

Ego; ben, benlik, kendilik demektir. Ego insanın hem özne boyutunu tanımlayan irade, bilinç ve vicdanı hem de onun nesne boyutunu tanımlayan, dürtülerini, iç isteklerini, tutkularını, içsel enerji kaynaklarını içine alan çok boyutlu bir yapıdır. Ego, hem öznel hem de toplumsal yaşamında bireyin kendini tanımlayıp ve koruyabileceği içsel olarak işleyen bir referans noktası oluşturur. İnsan benliğinin bir bileşeni olan ego psiko-sosyol, kültürel etkilerle şekillenen benlik katmanıdır.

Narsisizm Nedir, Narsist Kimdir?


Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendisine tapması, kabaca tabirle kişinin kendisine âşık olması olarak tanımlanan bir terimdir. Birey kendisi dışında hiçbir varlığa güvenmemesi, kendisini hayatın merkezine alarak karşısındaki bireyleri ötekileştirmesiyle insanların sadece sağladıkları faydalar için önemli olduğunu düşünür. Şüphecilik, kuşkuculuk ve güvensizlik duygusu içerisinde tehdit ve saldırgan yaklaşımlarda bulunursa insan hak ve değerlerini tehdit eder.

Narsistik kişi özellikleri

Kendisinin çok önemli olduğunu düşünür.

Limitsiz başarı, güç, zekâ, güzellik veya kusursuz sevgi kuramları üzerine kafa yorar.

Çok özel ve eşi bulunmaz biri olduğuna ve ancak başka özel veya toplumsal durumu üstün kişilerin anlayabileceğine ya da ancak onlarla arkadaşlık edebileceğine inanır.
Çok beğenilmek ister.

Hak kazandığı duygusu vardır.

Kişiler arası ilişkileri kendi çıkarı doğrultusunda kullanır, hedeflerine ulaşmak için başkalarının zayıf taraflarını kullanmak kaçınmaz.
Empati yapamaz.

Çoğu zaman başkalarını kıskanır ya da başkalarının kendisini kıskandığını düşünür.

Küstah, kendini beğenmiş, tutum ve davranışları sergiler.

Egolarımızı dengeleyebilmeliyiz!

Ego eğer kişilik, iletişim, uyum ve davranış sorunlarına yol açarsa ruhsal hastalıklara neden olabilir. Bu durum ’da bireyin algılama, muhakeme etme becerisinde sorunlara yol açabilir. Egolarımız bizi diğer bireylerden farklı kılan ve yaşamı anlamlı kılan özelliklerimizdir. Toplumsal hayat içerisinde yerimiz ve önemimizi benliklerimizle belirleyebiliriz.
Önemli olan egolarımızı dengeleyebilme becerimizdir. Egoyu otorite, baskıya dönüştürmeden karşımızdaki kişiyi ötekileştirmeden, anlama çabası içinde farklılıklara saygı çerçevesinde hayatı yaşanır kılabiliriz.

Yüzleşmeye cesaret edebilmek!


Bireyin önce kendiyle yüzleşebilmesi gerekir. Benlik algısındaki sorunu fark etmesi için kendini keşfetme yolculuğuna çıkarak iç görü geliştirmeliancak iç görü kazanma süreci profesyonel yardımı gerektirebilir. Eğer birey kendi benliğinin bilincinde, kendi kişilik özelliklerini farkında ise ilişkilerinde açık, net, anlaşılabilir tutumlar içerisinde olur.

Böylece birey, benlik parçalanmasına izin vermeden sorunlarına çözüm üreterek farklılıklarının farkında olarak toplumsal ilişkilerini düzenleyebilir.
AndreMaurois “Büyük adam, büyük olduğunu; fakat büyüklüğün küçük olduğunu bilir.” Sözüyle yazımızı bitirelim.


YORUMLAR

Solve : *
25 + 13 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.