DOLAR 32,5535
EURO 34,9405
ALTIN 2443,638
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye üçüncü oldu!

Türkiye üçüncü oldu!
13.09.2018
A+
A-

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 17.25’ten yüzde 24’e yükseltmesi sonucu Türkiye faizde Arjantin ve Surinam’ın ardından dünya üçüncüsü oldu. Arjantin’de faiz yüzde 60, Surinam’da ise yüzde 25 düzeyinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz artırımına karşı olduğunu belirtmesine rağmen rekor faiz artışına giden Merkez Bankası’nın politika faizini 6,25 puan artırarak yüzde 17,25’ten yüzde 24’e çekmesi Türkiye’yi dünya üçüncüsü yaptı.

Dünya ülkeleri arasında Arjantin yüzde 60 ile politika faizinde lider durumda bulunuyor. İkinci ise yüzde 25 faiz ile Surinam. Türkiye yeni faiz artırımı sonucu Ukrayna, İran, Haiti ve Venezüella’yı geçerek üçüncü duruma yükseldi.

 

FAİZ ARTIŞI NEDİR?

Merkez Bankası politika faizini piyasa faizini belirleyip bu faiz oranı ile piyasa faiz oranlarını da belirleyip ekonominin yavaşlayıp hızlanmasını sağlıyor. Böylece temel görevlerinden birisi olan enflasyonu da kontrol altında tutuyor.

Merkez ekonominin çok zayıfladığı dönemlerde faiz indirerek vatandaşın harcamaya gidip canlanma sağlamayı hedeflerken ekonomi ısındığında ise faiz artırarak paranın tüketim yerine faize yani tasarrufa kaymasını sağlıyor. Buna parasal sıkılaşma deniliyor.

NEDEN FAİZ ARTIRIMINA GİDİLDİ?

Diğer yandan Merkez son açıklamasında da belirttiği gibi döviz kurundaki hareketlerinde etkisiyle fiyat artışları genele yayılınca iç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyonu yukarı taşıyacağı için faiz artırımına gitti. Böylece bir yandan paranın döviz yerine yüksek faize gitmesi sağlanacak diğer yandan yabancı yatırımcıların da döviz bozarak Türk Lirası’na yatırım yapması sağlanarak TL’ye istikrar sağlanması hedefleniyor.

Dövizin aşağı gelmesi ile maliyet kaynaklı enflasyon artışı da önlenmiş olacak. Diğer yandan Merkez Bankası uluslararası yatırımcılara da Türk Lirası’ndaki zayıflamaya karşı gerekirse elindeki tüm imkanları kullanabileceği mesajını vererek kredibilite de kazanmayı hedefledi.

Ancak piyasa faizleri zaten yüksek de olsa bu faiz artırımı ile yüksek faiz teyit edildiği için sonraki dönemde yüksek faiz oranlarının enflasyonu tekrar yukarı çekmesi mümkün olabilecek. Artan faiz oranları ile kredi faizleri de yükseleceği için artan maliyetler bir yandan enflasyonu körüklerken diğer yandan kredi kullanarak üretim yapan işletmelerin önünü kesebilecek.

Kaynak: Haberturk.com

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Solve : *
21 × 16 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.