DOLAR 32,3635
EURO 34,9603
ALTIN 2325,477
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme rakamları ve uzman yorumları…

Türkiye’nin ilk çeyrek büyüme rakamları ve uzman yorumları…
31.05.2019
A+
A-

Türkiye ilk çeyrekte % 1.3 büyüyerek teknik resesyondan çıktı fakat ekonomi yıllık bazda % 2.6 daraldı. Hanehalkı nihai tüketim harcamaları %4,7 azalırken devlet harcamaları yüzde 7, 2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Türkiye ilk çeyrekte % 1.3 büyüyerek teknik resesyondan çıktı

Böylece üst üste iki çeyrek daralarak teknik resesyona giren ekonomi bu çeyrekte % 1.3 büyüyerek resesyondan çıktı. Ekonomi 2018’in son çeyreğinde çeyreklik bazda % 2.4 daralmıştı.

İLK ÇEYREKTE YILLIK % 2.6 DARALMA

İlk çeyrekte ekonomi yıllık bazda % 2.6 daraldı. Beklenti % 2.5 daralma olmasıydı.

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla birinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,6 azaldı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2019 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla %16 artarak 914 milyar 699 milyon TL oldu.

Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %2,5 arttı, sanayi sektörü %4,3 ve inşaat sektörü %10,9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri %4 azaldı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2019 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,3 arttı.

Hanehalkı nihai tüketim harcamaları %4,7 azaldı

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %4,7 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları %7,2 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu %13 azaldı.

Mal ve hizmet ihracatı %9,5 arttı, mal ve hizmet ithalatı ise %28,8 azaldı

Mal ve hizmet ihracatı, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %9,5 artarken ithalatı ise %28,8 azaldı.

İşgücü ödemeleri %20,9 arttı

İşgücü ödemeleri, 2019 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %20,9, net işletme artığı/karma gelir %10,8 arttı.

İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı %39,3 oldu

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde %38,3 iken bu oran 2019 yılının birinci çeyreğinde %39,3 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %43,3’den %40,8’e düştü.

SEKTÖR TEMSILCILERINDEN BÜYÜME DEĞERLENDIRMESI

Sektör temsilcilerinden büyüme değerlendirmesi Sektör temsilcileri, bugün açıklanan ilk çeyrek büyüme verisindeki detayları Bloomberg HT ile paylaştı, yatırım ortamının iyileşmesi ve sanayicinin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi
Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık % 2.6 daraldı, mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH birinci çeyrekte bir önceki döneme göre %1.3 arttı, böylece ekonomi teknik resesyondan çıktı.

İlk çeyrekte tarım sektörü toplam katma değeri %2,5 artarken sanayi sektörü %4,3 ve inşaat sektörü %10,9 daraldı.

“SANAYİNİN KÜÇÜLMESİ ÜRETİM VE İSTİHDAMIN KÜÇÜLMESİ DEMEK”

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç sanayi sektörünün %4.3 daralmasının üzücü olduğunu, yatırım ortamının iyileşmesi ve sanayicinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Ülkenin yatırıma, üretime ihtiyacı olduğunu ifade eden Kıvanç ” Sanayinin küçülmesi üretimimizin, istihdamımızın küçülmesi anlamına geliyor. Bizim öncelikle yatırım ortamını iyileştirmemiz lazım. Yatırımcıyı teşvik etmemiz lazım. Mevcut kapasitemizi çalıştırmak için bazı önlemler almamız gerekiyor. Yeterince üretimi olan sektörleri inceleyip ithalatın kısıtlanması beki ülkemizin yararına olabilir.” diye konuştu.

Büyümeye en büyük pozitif katkıyı % 9.5 ile ihracatın yaptığını hatırlatan Kıvanç ihracata daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

“SEÇİMDEN SONRA GÜNDEM EKONOMİ OLMALI”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar sanayinin desteklenmesi gerektiğini ve seçimden sonra ekonomi gündemine dönülmesi gerektiğini ifade etti. Yorgancılar “çünkü dünyada tüm ülkeler ticaret savaşlarına girdi. 2009 yılı 2019 yılı arasında dünya büyümesinde Çin ve ABD’nin paylarını karşılaştırırsanız 12 puan kadar Çin lehine fark var. ABD bundan dolayı vergiler getirdi, yani herkes kendi ekonomisini düşünen politikalar izlemeye başladı. Bizim de mutlaka sanayicinin üretimin desteklenmesi konusunda çaba göstermemiz gerekiyor. İstihdam sorununu da başka türlü ortadan kaldıramayız.” şeklinde konuştu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DARALMA

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise inşaat sektöründeki % 10.9’luk daralmanın beklentilerle benzer seviyelerde olduğunu belirterek; “Bundan önceki yıllarda inşaat sektöründeki büyümelerde kamu yatırımlarının payı çok daha fazlaydı. Yani ülkece yaptığımız mega projelerin çoğu kamu tarafında inşaat sektörü tarafında büyüme oranlarını birebir etkiliyor ve yukarı taşıyordu.

“YENİ PROJE YATIRIMI OLMAMASI RAKAMLARA YANSIDI”

“2018’in ikinci yarısından itibaren inşaat sektöründe küçülme görüyorduk. Bu veri ile birlikte üçüncü çeyrek bazında benzer bir küçülmeyle karşı karşıya geldi sektör. Kamuda mevcut devam eden projelerde devam edileceği, yeni başlayacak projelere yatırım olmayacağının rakamlara yansımasını görüyoruz. Özel sektöre baktığımızda 2017 son çeyreğinden itibaren yapı istatistiği sayılarında ciddi azalma var. Özel sektör yatırımları da aşağı geldiği için inşaat sektöründeki büyüme negatif yöne dönmüş durumda..Özel sektör için ikinci çeyrekte büyüme beklemek zor olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
13 + 30 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.