DOLAR 32,5984
EURO 34,7992
ALTIN 2498,407
BIST 9524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“TL cinsinden geri ödeme imkanı piyasayı rahatlatacak”

“TL cinsinden geri ödeme imkanı piyasayı rahatlatacak”
26.05.2018
A+
A-

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Temmuz sonuna kadar vadesi dolacak kredilerde TL cinsinden geri ödeme imkanının tanınmış olması, firmalarımız için mevcut ortamda rahatlatıcı bir etki yapacaktır.” dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 25 Mayıs’tan önce kullanılan ve 31 Temmuz’a (dahil) kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde dolar için 4,2000, avro için 4,9000 ve İngiliz sterlini için 5,6000 kuru kullanılarak Türk lirası olarak yapılabilmesine olanak tanıdı.

Olpak, TCMB’nin reeskont kredilerine dair vermiş olduğu kararın, ihracatçının özellikle son dönemdeki oynak finansal konjonktürde ortaya çıkan endişelerinin giderilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı.

Olpak, “Temmuz sonuna kadar vadesi dolacak kredilerde TL cinsinden geri ödeme imkanının tanınmış olması, firmalarımız için mevcut ortamda rahatlatıcı bir etki yapacaktır. Dolayısıyla ihracatçımıza zorlu dönemlerde verilen bu tür destekler oldukça değerliyken, bu hamlenin piyasalarda son dönemde gözlemlediğimiz hareketliliği yatıştırmaya da katkı vermesini umuyoruz. Merkez Bankası’nın finansal istikrarı gözeterek verdiği kararları, bu anlamda biz de DEİK olarak iş dünyamız adına destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TL’nin itibarına makro anlamda katkı sunacak”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de son dönemde döviz kurlarında yaşanan artış ve yüksek oynaklığın ihracatçılar başta olmak üzere iş dünyasında bir endişe oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Özellikle dış ticaretle uğraşan firmalarımızın ‘iki gün sonraki kur seviyesi ne olacak’ diye düşünerek ticari faaliyetlerini istikrarlı bir şekilde sürdürmesi oldukça zor. Diğer taraftan, döviz kredisi kullanmış olan birçok firmamız da borçlarını ödeme noktasında kur oynaklığı sebebiyle sıkıntılar yaşıyor. Bu sebeple, geçmişte de çokça dile getirdiğimiz gibi ihracatçılar açısından TL’nin değer kaybetmesini ihracatımız açısından olumlu bulmuyor, kurlardaki yüksek oynaklığın sona ermesini istiyoruz. Merkez Bankamızın 31 Temmuz tarihine kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin ödenmesi noktasında döviz kurlarını piyasa kurundan daha düşük seviyede sabitlemesi ve borçların TL olarak ödenmesine ilişkin kararını bu noktada oldukça yerinde buluyoruz.”

Büyükekşi, bu adımın, firmalar açısından borç yönetimi noktasında içinde bulunulan dönemde önlerini görmelerini sağlayacak yerinde bir adım olduğunu aktararak, “Kararın hem firmalarımıza mikro anlamda, hem de TL’nin itibarına makro anlamda bir katkı sunacağına inanıyoruz.” dedi.

“Döviz girişi kurdaki dalgalanmaların azalmasında rol oynayacak”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise Merkez Bankası’nın, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik reeskont kredilerinin ödemelerinin Türk lirası üzerinden yapılabilmesine olanak tanımasının, son dönemde piyasalarda artış kaydeden döviz ihtiyacını dengeleyeceğini söyledi.

Merkez Bankası’nın gerek Türk Eximbank gerekse ticari bankalar vasıtasıyla mal ve hizmet üreten ihracatçılara sağladığı kredi hacminin önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Kaan, “Toplamda 20 milyar dolarlık hacmi olan ve ihracatçımıza dağıtılan bu kredilerin geri dönüşlerinin sabit kur üzerinden sağlanabilecek olması, ihracatçımızın elini rahatlatacak, kur farkının caydırıcılığını azaltacak ve ülkemizin toplam ihracat hacmini arttıracaktır. İhracat kanalıyla artış kaydeden döviz girişi de kurdaki dalgalanmaların azalmasında önemli bir rol oynayacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

 

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
29 × 9 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.