DOLAR 32,556
EURO 34,8864
ALTIN 2430,14
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tiroid!

09.09.2019
A+
A-

“Değişmeyen tek şey değişimdir.” Bu deyişi herkes biliyordur, ama günlük hayatımızda bir çok kişinin bu bilgiyi uygulamaya sokmadığını görüyorum.
Israrla bazı şeylerin değiştiğini fark etmiyoruz ve görmemeye direniyoruz ama hastalıklar da değişti.

Yıllar önce Hashimoto diye bir Hastalığı kaç kişi duymuştu. Hatırlıyorum yıl 1995 idi. Bir kadına Hashimoto tanısı koymuştum. “Bu ne biçim hastalık. 30 yıldır doktor doktor geziyorum. Neden kimse bana bu tanıyı koymadı? “ deyip bana teşekkür edeceği yerde kızmıştı.

Şimdi herkes Hashimoto hastalığını biliyor güya. Biliyorlar da ne yapıyorlar.
Tiroid hormon replasmanı olarak kullandığımız ilacı tedavi zannedip kullanan ve uzmanlığı endokrinoloji olmadığı halde Hashimoto hastalığını tedavi etmeye çalışan bir çok kişi görüyoruz.
Euthyrox , L – thytoxin, tefor, levotiron gibi ilaçlar Hashimoto hastalığını tedavi etmez. Sapla samanı ayırmak gerekir. Bu ilacı Hashimoto hastalığında sadece hipotiroidi fazında, tiroid bezi atrofiye uğrayıp küçüldüğünde kullanıyoruz ve gene kullanma amacımız Hastalığı tedavi etmek değil, eksik olan hormonu vererek komplikasyon dediğimiz başka organlarda hasar oluşmasını engellemek içindir.

Bugün bahsedeceğim konu aslında sadece Hashimoto’da karşımıza çıkan bir durum değil, hemen her hastalıkta yarattığımız bir durum.
Beynimiz ve kalbimiz aynı şekilde hissetmiyor ve ağzımızdan çıkanlarla davranışlarımız birbirini tutmuyor.
Temelinde de kendimizle ilgili duygu ve düşüncelerimiz yatıyor. Bu konuya başka zaman değiniriz.
Gösterdiğim şekli incelediyseniz en az 4 noktada müdahale edilebileceğini görmüşsünüzdür.

Fakat bizler süreç yasasını bilmiyoruz veya işimize gelmediği için bilmezliğe geliyoruz. Karşılaştığım pek çok kişi “Keşke bunu önceden bilseydim, farklı davranırdım.” diyor ama öğrendiğini sandıktan sonra bile aynı şekilde davranmaya devam ediyor.

Aslında bu düşünce yapısını hayatımızın birçok alanında görebiliriz.
Çoğu insan gerçekten değer vermediği için işin sadece sonuç kısmına bakıyor ve kestirmeden yapacağı bir ilaç kullanımı ile tedavi olacağını zannediyor.
Oysa asıl tedavi sürece ve nedene müdahaledir. Bu anlaşılamadığı ve uygulanmadığı sürece neyi bildiğinizin önemi yoktur.
Hashimoto’da gerçek tedavi vardır ve bu sadece şikayeti yok etmek değildir.


YORUMLAR

Solve : *
21 × 29 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.