Günümüzde teşvik kelimesinin en sık kullanıldığı alan ise devletlerin uzun vadeli politikaları doğrultusunda belirli konularda, alanlarda, ürünlerde, sektörlerde ulaşılmasını hedeflediği noktaya gelinebilmesi için verdiği desteklere denir. Bu destek devletin faydalanıcıya direk ödemesi şeklinde olduğu gibi, devletin alacağından feragat etmesi şeklinde de olabilir.
Ne zaman
Devlet teşvikleri sağlayan kuruma ve teşviğin türüne göre çok farklı sürelerde alınabilmektedir. Gerekli harcamayı yapmanın akabinde belge ibrazı ile sonra, gerekli şartları sağladıktan sonra mahsuplaşma yaparak ay sonunda veya büyük projeler için teminat göstererek ön ödeme şeklinde de teşvik alınabilmektedir.
Nasıl
Devletin teşvik mekanizmalarında en çok tercih edilen yöntem harcamanın firma tarafından önceden yapılması ardından gerekli belgelerin ibrazı ile hak edilen teşviğin alınması şeklindedir. Mahsuplaşma ve vergide hak edilen teşviğin ödenmemesi yöntemi de ayrıca çok sık kullanılan yöntemlerdir.
Nerede
Firmalar hem yurt içinde hem de yurt dışında mevzuatlarda belirtilen konularda, kalemlerde, alanlarda yaptıkları harcamalar, yatırımlar için teşvik alabilirler. Ayrıca ülke içinde mevzuat ile belirlenen bölgelere göre yapılan yatırımlar için alınabilecek teşvik oranları farklılık göstermektedir.
Neden
Devlet ülkenin istenen konularda istenen seviyelere gelebilmesi için o noktalara özel sektör ve girişimciler tarafından yatırım yapılmasını ister. Bu amaçla gerekli gördüğü konularda, sektörlerde ve alanlarda yatırım yapılmasını ve sermaye akışını cazip hale getirmek amacıyla teşvik uygulamalarını devreye sokar.
Kim
Yatırım yapılan sektöre, konuya ve mevzuata göre; ülke vatandaşı olan veya olmayan, yurt içi yerleşik firmalar veya olmayan firmalar teşviklerden yararlanabilir. Teşvik veren 16 farklı mekanizmanın her biri ayrı bir mevzuata tabi olduğundan faydalanıcı profili değişkenlik gösterebilmektedir.
Teşvik Uzmanı
İsmail Cahit Görmez