DOLAR 32,5049
EURO 34,5657
ALTIN 2502,403
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Emekli tekrar çalışmaya başladığında hakları neler?

Emekli tekrar çalışmaya başladığında hakları neler?
18.11.2019
A+
A-

Emekliler tekrar çalışmaya başladıklarında birçok hakkı da beraber kazanıyorlar. Mesela; işten ayrıldıklarında tazminatlarını alabiliyor. Eğer çalışmaya başlarlarsa bu kez yeni bir tazminat daha hak ediyorlar. Üstelik izin ve mali hakları da aynı oluyor

Türkiye’de emeklilerin sayısı 12 milyona dayanırken, bir bölümü çalışmaya devam ediyor. Ancak pek çok emekli işyerindeki haklarını bilmiyor. Özellikle de tazminat konusundaki haklarını… Emekli olduktan sonra başka bir firmada işe girenlerin tazminat konusundaki hakları, diğer işçilerle aynı.

Yani emekli, en az 1 yılı doldurup kendi kusuru ve isteği dışında ayrıldığında, çalıştığı yıl kadar brüt maaşı kıdem tazminatı olarak alıyor. Emekli olurken kıdem tazminatını almış olması bu sonucu değiştirmiyor. Emekli olduktan sonra aynı firmada çalışmaya devam edenlerin tazminat durumu ise farklı. Bu kişiler eğer tazminatını almadan çalışmayı sürdürürse, kıdem hakkı baki kalıyor. İstifa etse de tazminat alma imkanı bulunuyor.

Tazminatını almadan aynı işyerinde devam edenler, yeni sözleşme yapmadığı için kendisi de ayrılsa işveren de çıkarsa tazminatının tamamını alıyor. Yani fiilen emekliye ayrılma sayıldığından (haklı fesih), ödenecek tutar son maaş üzerinden oluyor. Takvim’in haberine göre, bu konuda Yargıtay kararları da var. Ancak aynı işyerinde, emekli olduktan sonra tazminat alınarak devam ediliyorsa, kıdem sıfırlanıyor ve 1 yılı doldurmadan tazminat alınamıyor. Emekli, işverenle yeniden sözleşme yapıyor. Yani emekli, yeni başlamış bir işçi gibi işyerinde çalışmaya devam ediyor. 1 yılı doldurup kendi kusuru ve isteği dışında ayrıldığında tazminatını alabiliyor.

TEK FARK RAPOR PARASINDA

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin izin, çalışma saati, mesai, kıdem ve ihbar tazminatları diğer işçilerle aynı şekilde hesaplanıyor. Emekli çalışanın yıllık ücretli izin hesabı, diğer çalışanlardan farksız. Yani çalışan emeklilerin de 1 yıldan 5 yıla kadar en az 14 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar 20 gün, 15 yıldan sonrası için 26 gün izin hakkı var. 50 yaş üstü için ise izin 20 günden az olamıyor. Çalışan emekliler, hastalanır veya ameliyat olurlarsa rapor alabiliyor, ancak iş kazası ve meslek hastalığı durumu yoksa, rapor parasını alamıyor.


YORUMLAR

Solve : *
17 + 13 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.