DOLAR 32,5346
EURO 34,9601
ALTIN 2429,619
BIST 9707,6
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“18 yaş altı BES’te 600 milyon TL’yi aşan fon büyüklüğüne ulaşıldı”

“18 yaş altı BES’te 600 milyon TL’yi aşan fon büyüklüğüne ulaşıldı”
20.04.2022
A+
A-

FIBA Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu bireysel emeklilik sistemine (BES) 18 yaş altı bireylerin de katılmasını sağlayan değişikliğin birinci yılını Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

FIBA Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu 23 Nisan’da ilk yılını tamamlayacak olan 18 yaş altı bireylerin bireysel emeklilik sistemine (BES) katılımını mümkün kılan uygulamanın sektöre etkilerini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Geçen yıl 18 yaş altındaki bireylerin BES’e dahil olmasıyla BES’in tüm nüfusu kapsayan bir tasarruf sistemine dönüştüğünü söyleyen Öztürkoğlu, “Pandemi gibi zor bir döneme rağmen ailelerin, büyük bir iştahla 18 yaş altında çocuklarını dahil ettiklerini görüyoruz.

Bir yıllık sürede 300 bin gencimiz BES’e girdi. Bu uygulama aracılığıyla da yaklaşık 600 milyon TL üzerinde de bir fon büyüklüğüne ulaşmış olduk” dedi.

Sektörün 2022 ilk çeyrek büyüme beklentisine de değinen Öztürkoğlu, “Sektör BES’te özellikle devlet katkısının yüzde 30’a artırılmasından kaynaklı olarak büyümemiz ve geçen yıl elde edilen getiriler oldukça tatminkârdı. Dolayısıyla büyümesini sürdürüyor.

Geçmiş yıllarla kıyasladığımızda ilk çeyrekler bazında geçmiş yılların performanslarının üzerinde hem adetsel anlamda hem fon büyüklüğü anlamında büyümesini sürdürüyor. Şu anda yaklaşık 300 milyar TL fon büyüklüğüyle 13 milyon katılımcısıyla yirminci yılı tamamlanmak üzere” ifadelerini kullandı.

“BES’i cazip hale getiren faktörlerden biri devlet katkısı”

BES’i en cazip yatırım araçlarından biri haline getiren faktörün yüksek devlet katkısı olduğunu vurgulayan Öztürkoğlu, “BES’te 2013 yılından itibaren yüzde 25 olan devlet katkısı bu yılbaşı itibarıyla yüzde 30’a çıkarıldı.

Asgari brüt ücrette ciddi anlamda bir artışın olmasıyla beraber 60 bin TL’ye kadar ödenen katkılarda 18 bin TL’lik bir devlet katkısı sağlanıyor. Bu tüm vatandaşlarımız için olduğu kadar gençlerimiz için de çok önemli.

Uzayan yaşlarla beraber gençlerimiz için ikinci bir gelir ihtiyacı doğacak. Dolayısıyla gençlerimizin BES’te olması ve böylesine yüksek bir devlet katkısıyla finanse edilmesi oldukça kıymetli. Bireylerin de BES’teki fonların getirilerinden yararlanması oldukça kıymetli. Gençlerimizin bu sisteme aileleri aracılığıyla katılmalarını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.