DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Güvenilir gıda seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Güvenilir gıda seçiminde nelere dikkat edilmeli?
12.03.2021
A+
A-

Değişen dünya düzeni, yaşam tarzının yanı sıra beslenme alışkanlıklarını da etkilerken, sağlıklı yaşam bilinci tüketicileri “güvenilir gıda” arayışına yönlendiriyor.

Gıda alırken; açıkta satılan, Bakanlık onay veya kaydı olmayan, ambalajı zarar görmüş ürünlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, ambalajlı gıdaların üzerinde hayati öneme sahip bilgilerin yer aldığını belirterek, gıda okur yazarlığının önemine dikkat çekti.

Pandemi döneminin bizlere mucize gıdalar değil, “güvenilir gıdalar” arayışında olmamız gerektiğini daha iyi öğrettiğini ifade eden Ebru Akdağ, gıda seçiminde dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

 

Ambalajsız gıda, kimliksiz ve kalkansız gıdadır

 

Güvenilir gıdayı bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenlerden arındırılmış, raf ömrü boyunca sağlık riski yaratmayan gıda olarak tanımlayan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, bu noktada en doğru tercihin marka bilinirliği olan ambalajlı gıdalar olduğunu belirtiyor.

Akdağ “Güvenilir ambalajlı gıdaların yasal düzenlemelere uygun, kalite yönetim sistemleri kapsamında üretilmiş ve denetim mekanizmasının içerisindedir. Bu nedenle tüketiciler gıda seçiminde güvenilir satış yerlerini ve Bakanlık onay veya kaydı olan güvenilir firmaları tercih etmelidir” dedi.

Ambalajlı ürünlerin gıda okuryazarlığı farkındalığı için de çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Akdağ; “Hem bu açıdan hem de etiket bilgilerinin ne anlama geldiğini bilerek seçim yapmak için gıda okur yazarlığımızı geliştirmemiz çok önemli.

Ürünün etiketindeki, besin değerleri, son tüketim tarih, alerjenler gibi bilgiler kontrol etmelidir. Ambalajı tahrip olmuş, soğukta tutulması gerektiği halde dolap dışında bulunan ürünler satın alınmamalıdır” uyarısında bulundu.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.