DOLAR 32,5518
EURO 34,9283
ALTIN 2444,645
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Börülcenin faydaları nelerdir?

Börülcenin faydaları nelerdir?
01.10.2021
A+
A-

Börülce, baklagiller familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisidir. Börülceyi salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyerek veya yemek olarak pişirerek sağlıklı ve lezzetli öğünler hazırlayabilirsiniz.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.© CNN TÜRK Börülce, baklagiller familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisidir. Börülceyi salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyerek veya yemek olarak pişirerek sağlıklı ve lezzetli öğünler hazırlayabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu…Börülce, baklagiller familyasından fasulyeye benzer bir tarım bitkisidir. Börülceyi salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyerek veya yemek olarak pişirerek sağlıklı ve lezzetli öğünler hazırlayabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.
Börülce inanılmaz derecede besleyicidir

Tam bir lif ve protein deposu olan börülce folat, bakır, tiamin ve demir gibi birçok önemli mikro besin maddesi için de iyi bir kaynaktır. 1 fincan pişmiş börülce (170 gram) 13 gram protein, 11 gram lif içerir. Günlük folat ihtiyacının %88’ini, bakır ihtiyacının %50’sini, tiamin ihtiyacının %28’ini ve demir ihtiyacının %23’ünü karşılar.

Kronik hastalıklara karşı korur

Börülce antioksidan özellik gösteren polifenollerden zengindir. Bu özelliği sayesinde hücre hasarını önlemeye yardımcı olur ve kanser, kalp ve damar hastalıkları, Alzheimer, diyabet gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Bununla birlikte, lif içeriği sayesinde kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp ve damar sağlığını destekler.

Sindirim sağlığını geliştirir

Börülce içeriğindeki çözünür lif sayesinde kabızlık problemini çözer, dışkı sıklığını artırır ve asit reflü, hemoroid ve mide ülseri gibi sindirim bozukluklarını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda prebiyotik etki göstererek bağırsaklardaki faydalı bakterilerin büyümesini teşvik eder. Bu faydalı bakteriler sindirim sağlığını desteklemekle kalmaz; inflamasyonu azaltır, bağışıklığı güçlendirir ve kolesterol seviyelerini düşürür.

Kilo kaybına destek sağlar

Börülce içeriğindeki protein ve çözünür lif sayesinde kilo kaybına destek sağlar. Protein, açlığı uyaran bir hormon olan ghrelin düzeylerini düşürür. Çözünür lif ise jel benzeri bir kıvam oluşturarak sindirim sisteminden yavaş geçer ve öğünler arasında tok hissetmeye yardımcı olur. Tüm bu özellikleri sayesinde börülce, kilo kaybı sağlamak isteyenler için harika bir besindir.


YORUMLAR