DOLAR 32,5442
EURO 34,9453
ALTIN 2426,233
BIST 9681,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Aç olmadığımız halde neden yemek yeriz?

Aç olmadığımız halde neden yemek yeriz?
27.10.2021
A+
A-

Aç olmadığımız halde neden yemek yeriz?
Günümüzün önemli bir kısmını yemek yemeye ayırırız. Yemek yeme hayatta kalmamız için zorunlu bir ihtiyaçtır ancak bazen ihtiyaçtan bağımsız olarak yeriz. Peki bizi aç olmadığımız halde yemeye teşvik eden sebepler nelerdir? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak konu hakkında bilgiler verdi.

Zevk almak için yiyoruz

Yüksek oranda tuz, yağ veya rafine şeker içeren gıdalar ‘zevk merkezi’ hipotalamusu uyarır. Bu besinleri gördüğümüzde veya kokusunu aldığımızda daha önceki deneyimlerimizde bu besinleri yemekten aldığımız keyfi hatırlarız. Buna bağlı olarak da aç olmasak bile yeme isteği uyanır ve yeriz.

Yorgunluktan yiyoruz

Leptin ve ghrelin, açlık ve tokluk duygularını düzenleyen hormonlardır. Leptin iştahı bastırmak için çalışır, ghrelin ise açlık sinyallerini artırır. Yeterince dinlenemediğimizde, vücutta daha fazla ghrelin ve daha az leptin salgılanır ve bu da vücudumuzun yiyeceğe ihtiyacı olmasa bile aç hissetmemiz neden olur.

Kendimizi çok kısıtladığımız için

Kendimizi bazı besinleri yememek için çok kısıtladığımızda veya kilo vermek için yoğun bir enerji kısıtlamasına gittiğimizde bir süre sonra bu kısıtlanmışlık hissi bizi daha fazla yemeye teşvik eder ve kendimizi aç olmasak bile yerken buluruz.

Modumuzu yükseltmek için

Sinirli veya üzgün hissettiğimizde yemek yeme dikkatimizi duygularımız yerine yemeğe yönlendirerek ve keyif vererek ruh halimizi iyileştirebilir. Ancak bu oldukça tehlikelidir, kendimizi kötü hissettiğimizde yemekle mutlu olmak yerine bulmaca çözmek, kitap okumak, egzersiz yapmak gibi farklı aktivitelere yönelmeliyiz.

Sosyalleşmek için

Arkadaşlarımızla veya ailemizle zaman geçirmek istediğimizde genellikle planlarımıza yeme-içmeyi dahil ederiz. Kahve içmeye çıktığımızda ortamı daha keyifli hale getirmek için tatlı söyleriz ya da sinemaya gittiğimizde patlamış mısır alırız. Bu gibi zamanlarda yemek yeme ihtiyaçtan çok bir sosyalleşme aracı haline gelir.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.