DOLAR 32,377
EURO 35,0173
ALTIN 2325,693
BIST 9102,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Reel sektör cirolarında neler oluyor?

01.07.2018
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu, 13 Haziran 2018 günü Nisan 2018 ayı ciro endekslerini açıkladı. Bu verilere göre; sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi, 2018 yılı nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3.5 artış gösterdi.

Söz konusu verilere göre sanayi sektöründe yüzde 25.6, inşaat sektöründe yüzde 35.6, ticaret sektöründe yüzde 23.8 ve hizmet sektöründe de yüzde 23.6 ciro artışı söz konusu.

Verilere bakınca cirolarda başarılı bir artış olduğunu sananların oranı ciddi derecede yüksek. Oysa bu artış, daha çok maliyet nedeniyle fiyatlardaki artıştır.

SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ MESAJ

Reel anlamda nereye gittiğimizin en güzel ipucunu sanayi üretim verilerinde görüyoruz.

Nisan 2018 sanayi üretim verilerine göre yıllık bazda üretim artışı yüzde 6.2. Tamamının satıldığını varsayarsak sanayide ciro reel artışı bu kadar. Stoğa üretilen miktar kadar ciro olumsuz etkilenecek.

Enflasyon verisine baktığımızda da yurtiçi ÜFE Nisan 2018’de yüzde 16.37 ve Mayıs 2018’de yüzde 20.16 olarak gerçekleşmiş olup, hızla yükseliyor. Bu artış nedeniyle yerine koyma maliyetini düşünenler fiyatlarda daha hızlı artış ayarlaması yapmış olabilirler.

FİNANSMAN MALİYETİNDE ARTIŞ

Şimdi bizi başka bir tehlike bekliyor. Aynı miktar ciroyu yapmak için yüzde 25’den daha fazla kredi kullanılması gerekiyor. Bunun yanında mevcut kredi faizleri de 5-6 puan civarında, yani yüzde 30 oranlarında arttığına göre, hem daha fazla kredi kullanım ihtiyacı hem de daha yüksek maliyet nedeniyle finansman maliyetlerinde bir zıplama olacak. Bu durum fiyatlara önümüzdeki dönemde girecek. İthal girdi ürün fiyatlarında ciddi düşüş olmadığı takdirde önümüzdeki dönemde enflasyon daha da artarsa şaşırmayacağız.

PİYASA GÜVEN İSTİYOR

Tek umudumuz, seçimden sonra belirsizliklerin kalkması ve taze bir kan ile piyasanın istediği motivasyonu kazanması. Piyasanın önünü görmeye ve yeni ekonomi yönetimine güvenmeye ihtiyacı var.

 

Kaynak: İTO Haber

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
17 × 28 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.