DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Plastik poşet yasağı ekonomi için neden önemli

Plastik poşet yasağı ekonomi için neden önemli
20.12.2018
A+
A-

Plastik alışveriş poşetlerinin tüketiciye en az 25 kuruştan satılmasını içeren Çevrenin Korunmasına Yönelik Kanun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından pazar filesi üretimi arttı. Seçimler yaklaşırken bazı muhtar ve belediye başkanı adayları vatandaşlara dağıtmak için pazar filesi siparişi veriyor. Peki plastik poşet kullanımının azalması ile ekonomi ne kadar tasarruf sağlayacak? Rakamlar devasa boyutlara ulaşıyor. İşte pazar filesi kullanımanın ekonomiye katkıları…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan düzenleme kapsamında 1 Ocak 2019’dan itibaren plastik alışveriş poşetlerinin tüm satış noktalarından ücretli olarak temin edilecek olması pazar filesi üretimini artırdı. Vatandaşlar yeni gelen bu kanuna hızlı ayak uyduracağa benziyor. Öyle ki belediye başkan adayları ve muhtarlar da seçim kampanyası sırasında eşantiyon olarak pazar filesi dağıtıyor.

KAZANIMLARI NE OLACAK?

Bu düzenlemeyle kişi başı yıllık 400 olan plastik kullanım adedinin 2019’un sonuna kadar 90’lara, 2025’te ise 40’lara düşürülmesi, böylece bu süreç sonunda kullanım miktarının yüzde 90 oranında azaltılması hedefleniyor.

Bu önlemlerle yine aynı dönemde dolaylı olarak bu atıkların yönetimi için ihtiyaç duyulan mali kaynak miktarının en az 10 birimden 1’e indirilmesi ve plastik kullanımının 180 bin ton azaltılması planlanıyor.

Plastik poşetler, petrol ve doğal gazdan üretildiği için alınan önlemlerle dışa bağımlılık da azalacak. Bu düzenlemeyle poşet kullanımı düşeceği için arz talep dengesine bağlı olarak üretimin de azalması, böylece daha az ham madde gereksinimi nedeniyle ithalatın düşük seviyede olması, bununla da cari açığın önlenmesine katkı sağlanmasını hedefleniyor.

2025 yılına gelindiğinde ekonomik değeri 200-300 milyon liraya ulaşan 460-650 bin varil petrolün ithalinin önlenmesi, plastikleri işlemek için ihtiyaç duyulan ve yıllık bazda 1 milyon 250 bin konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek değerde enerjinin tasarruf edilmesi, iklim değişikliğine yol açan başlıca sera gazlardan olan ve yılık 500 aracın neden olduğu yaklaşık bin ton eş değer karbondioksit salınımının da önüne geçilmesi diğer kazanımlar olarak öngörülüyor.

PLASTİK KULLANIMININ 180 BİN TON AZALMASI PLANLANIYOR
TBMM Genel Kurulunda Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun teklifinin kabul edilmesiyle kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler, satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek.

ADAYLAR DAĞITMAK İÇİN İSTİYOR
Pazar filesi üretimi yapan Necati Sarıkaya pazar filelerine olağanüstü bir talep olduğunu söyledi. Plastik poşetlerin yasaklanmasının ardından telefonlarının kilitlenme noktasına geldiğini söyleyen Sarıkaya, “Talepler ticaret odası, esnaf odası gibi birliklerden, AVM’lerden ve belediye ve muhtar adaylarından geliyor. Seçim yaklaştığı için belediye ve muhtar adayları pazar filelerini eşantiyon olarak dağıtmak için istiyor.” dedi.

Çok geniş esnaf kitlelerinden de talep aldıklarını söyleyen Sarıkaya, “Biz bir senedir bu işi yapıyoruz. Türkiye’deki üretimin ihtiyacı karşılaması mümkün değil. Benden 2-4 TL’ye çıkıyor. Alıcıya satarken herkes kendi fiyatını belirliyor” açıklamasında bulundu.

BOZCAADA’DA 7 YILDIR KULLANILMIYOR

Bozcaada’da ise 7 yıldır naylon poşet kullanılmıyor. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Hem ilçe halkının hem ziyaretçilerin katılımıyla hem de esnafımızın bu konudaki dikkatiyle uygulama neredeyse mükemmel noktaya geldi. Biz zaten adada naylon poşet kullanımına son vermiştik. Misafirlerimiz de buna uymuş durumdalar. Gelen misafirlerimizin gemideki konuşmalarına rastlıyoruz mesela ‘Bozcaada’da naylon poşet kullanılmıyor herkes kendi tedbirini alsın’ yönünde” açıklamasında bulundu.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Solve : *
14 + 23 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.