DOLAR 32,5518
EURO 34,9283
ALTIN 2444,645
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yabancı portföylerden çıkış durdu, hisse ve tahvile giriş arttı

Yabancı portföylerden çıkış durdu, hisse ve tahvile giriş arttı
22.11.2021
A+
A-

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 12 Kasım haftasında yabancı yatırımcıların tahvil portföyüne 110 milyon dolarlık, hisse senetlerine de 480…

TCMB’nin açıkladığı son portföy verilerine göre, 12 Kasım haftasında yabancı yatırımcıların tahvil portföyüne 110 milyon dolarlık, hisse senetlerine de 480 milyon dolarlık giriş gerçekleşmiştir. Fiyatların belirgin olarak ucuzlamasının ardından, yabancı yatırımcıların son 2 haftada tahvil ve hisse senetlerine toplam 0.9 milyar dolarlık giriş yaptıkları görülmektedir.

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve TCMB’nin swap (depo olarak muhasebeleştirilen hariç) miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin swap pozisyonlarındaki akımları hesaplıyoruz. Bu kanaldan ise, Eylül ortasından beri yaşanan 8.2 milyar dolarlık çıkıştan sonra, 12 Kasım haftasında 0.2 milyar dolarlık sınırlı da olsa bir giriş gerçekleşmiştir.

TL cinsinden toplam fon hareketine (hisse, bono, carry trade) baktığımızda ise, geçen hafta 0.8 milyar dolarlık giriş gözlenmektedir. Önceki 9 haftada yaşanan 8.6 milyar dolarlık çıkıştan sonra bu girişi önemli buluyoruz. Bu durum, kurlardaki artışın sonrasında TCMB’nin bu haftaki PPK toplantısında faiz arttırmayabileceği yönündeki beklentilerden kaynaklanıyor olabilir. Böyle bile olsa, yabancı pozisyonlanmasının son derece düşük seviyelere geldiği ve daha fazla çıkış için alanın sınırlı kaldığı anlaşılmaktadır. Ancak tekrar girişlerin başlaması için, faiz indirimlerinin sonuna gelinmesi beklenebilir.

Yurtiçi yerleşikler tarafında ise, altın ve parite etkisinden arındırdıktan sonra gerçek kişilerin döviz mevduatında 12 Kasım haftasında 1.5 milyar dolarlık, son 2 haftada da 2.4 milyar dolarlık artış olmuştur. Bu da yurtiçinde döviz talebinin güçlenmeye başladığını düşündürmektedir. Bu artışın sadece 0.5 milyar dolarlık sınırlı kısmı

bireylerden kaynaklanmıştır, ağırlıklı olarak şirketlerin döviz talebi belirleyici olmuştur.

Kaynak: QNB Finansbank Günlük Rapor, 19 Kasım

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.