DOLAR 32,3787
EURO 35,0513
ALTIN 2326,745
BIST 9089,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Toplantı öncesi genel görünüm nasıl?

Toplantı öncesi genel görünüm nasıl?
23.09.2021
A+
A-

Piyasanın genel beklentisi faizin sabit tutulacağı yönünde. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) , yılın en kritik toplantısına hazırlanıyor.

Son toplantıdan bu yana para politikası iletişimi açısından çok önemli gelişmeler yaşanırken enflasyon, kur ve risk primi göstergeleri de hareketlendi.

DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Anketlerde beklenti politika faizinin sabit bırakılacağı yönünde gerçekleşti.

TCMB’nin kendi düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’ne de katılımcılar, bu ay faiz indirimi beklemediklerini ifade etti.

ENFLASYON SÖYLEMİ

Son toplantıdan bu yana en önemli gelişme TCMB’nin enflasyon söylemindeki değişiklik oldu.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Ağustos toplantısını izleyen dönemde hem yatırımcılarla gerçekleştirdiği toplantılarda, hem de Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında para politikası açısından kritik mesajlar vermişti.

Ekim ayının ilk gününde yatırımcılarla gerçekleştirilen toplantıda Kavcıoğlu, uzun süredir tekrar ettiği enflasyon üzerinde politika faizi taahhüdünü tekrar etmedi. Bu gelişmeden sadece iki gün sonra ise enflasyon 19’un üzerine çıktı ve gerçekleşen enflasyona göre hesaplanan reel faizi negatif alana çekti.

Kavcıoğlu ayrıca, manşet enflasyon göstergeleri yerine daha düşük seviyede olan çekirdek enflasyona odaklanmanın pandemiden çıkış döneminde daha uygun olduğunu da belirtti.

Kavcıoğlu 8 Eylül’de Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısındaki konuşmasında “Enflasyonun kısa vadeli oynaklıklardan arındırılmış ana eğilimini ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırmakta” demiş ve para politikası duruşunun enflasyondaki düşüşü sağlayacak sıkılıkta olduğunu ifade etmişti.

SÖYLEM DEĞİŞİKLİĞİ

Garanti BBVA Başekonomisti Seda Güler Mert de yıl sonunda faizin yüzde 18 seviyesine indirileceği beklentisini paylaşmıştı.

Mert, Kasım ayına kadar enflasyon oranının yüzde 19’un üzerinde kalmasının yüksek olduğunu, dolayısıyla TCMB’nin hali hazırda kullandığı sözlü yönlendirmeyi değiştirme ihtiyacı doğduğunu söyledi. Geçen hafta yatırımcı toplantısında, buna dair sinyaller gelmeye başladığını belirten Mert, gerçekleşen son Ağustos enflasyon verisinden sonra TCMB’de söylem değişikliğini zaten beklediklerini aktardı.

Mert, TCMB’nin yılsonuna kadar politika faizinde indirime gitme olasılığı hakkında yaptığı değerlendirmede, yılın son iki ayında enflasyonun belirgin bir düşüş göstermiş olacağını söyledi. Bu durumun önceki söylemlerle birleştiğinde bir faiz indirimi için alan yaratacağını aktaran Mert, TCMB’den yılı yüzde 18’lik politika faiziyle kapatacakları mesajını aldıklarını belirtti.

FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜ

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Merkez Bankası’nın (TCMB) Faiz indirim döngüsüne Eylül’de 50 baz puan ile başlamasını, yıl sonuna kadar 150 baz puan daha indirime gitmesini beklediğini belirtmişti.

IIF raporunda, “Ağustos ayında manşet enflasyonda devam eden artışa karşın çekirdek enflasyon yüzde 16,8’e yavaşladı. TCMB’nin para politikasının önümüzdeki dönemde daha çok çekirdek enflasyona odaklanacağı da göz önüne alındığında bankanın beklenen faiz indirim döngüsüne Eylül ayında 50 baz puan ile başlayacağını düşünüyoruz” denildi.

ERDOĞAN’IN MESAJLARI

Son toplantıdan bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyonla mücadele konusunda verdiği mesajlar da ekonomi kamuoyunun gündeminin üst sıralarında yer aldı.

Erdoğan, ayrı etkinliklerde enflasyon konusunda verdiği mesajlarında enflasyonun sadece Türkiye’nin sorunu olmadığını, fahiş fiyatlarla mücadele edileceğini söyledi.

ENFLASYON FAİZİN ÜZERİNDE

Son toplantıdan bu yana en kritik gelişmelerden biri de enflasyonun politika faizinin üzerine çıkması oldu.

Ağustos ayında enflasyon yüzde 19 olan politika faizinin üzerine çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Ağustos’ta tüketici fiyat endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,25 arttı.

Aylık bazda bakıldığında Ağustos ayında artışın yüzde 1,12 olduğu görüldü.

Çekirdek enflasyonda ise bir önceki aya göre gerileme izlendi. Buna göre Temmuz’da yüzde 17,22 olan yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,76’ya çekildi.

Tüketici fiyatlarında gıda enflasyonundaki hızlı yükseliş dikkat çekti. Ağustos’ta gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 29 arttı. Böylelikle yıllık gıda enflasyonunda 2019 Nisan ayından bu yana en yüksek artış görüldü.

Ağustos ayında gıda grubu en yüksek artış gösteren grup oldu.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunu yüzde 22,91 ile ev eşyası ve yüzde 21,76 ile ulaştırma izledi.

TCMB’nin Ağustos ayı enflasyon değerlendirmesinde gıda fiyatlarının enflasyona katkısına dikkat çekilmişti.

TCMB değerlendirmesinde çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonunda yavaşlama kaydedildiğini de belirtmişti.

TCMB’nin değerlendirmesine göre gıda enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi belirgin olurken; dünyada ve Türkiye’de etkili olan tarımsal kuraklık tüketici gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi.

PİYASA HAREKETLERİ

Enflasyon söylemindeki değişiklik piyasada erken faiz indirim fiyatlaması olarak yansıyınca kurda da hareketlenme oldu. Küresel piyasalarda Evergrande krizi gibi iştahı düşüren gelişmeler ve Fed’in teşvikleri geri çekme yönünde vereceği sinyallere yönelik beklentiler de kuru baskıladı.

2 Eylül’de 8,26’ya kadar gerileyen kur bu gelişmelerin etkisiyle yükseldi ve 20 Eylül’de 8,72’yi test etti.

Risk priminde de 400 seviyesini Eylül ayında yine test edildi.

Read more: http://www.sigortagundem.com/haber/kritik-faiz-toplantisi-oncesi-son-durum/1532459#ixzz77HZ7uU3e

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.