DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Piyasaların gündeminde enflasyon verisi var

Piyasaların gündeminde enflasyon verisi var
04.10.2021
A+
A-

Güne Başlarken
Günaydın ve iyi haftalar,

Yeni haftanın ilk gününde piyasaların gözü kulağı TÜİK’in açıklayacağı eylül ayı enflasyon rakamlarında olacak. Piyasa anketlerinde aylık yüzde 1,3; yıllık ise yüzde 19,65 civarı enflasyon bekleniyor. Bir önceki ay enflasyon aylık yüzde 1,12, yıllık yüzde 19,25 artış göstermişti. Euro Bölgesi Maliye Bakanları ve OPEC toplantıları bulunuyor.

Döviz kurları haftaya yatay başlarken dolar/TL 8,85; euro/TL ise 10,28 seviyelerinden el değiştiriyor.

Asya borsaları, Çin’de emlak sektörünün durumu ve enflasyona dair endişelerin ABD’den gelen iyimser verileri ve koronavirüsle mücadelede kullanılabilecek yeni ilaçlara ilişkin olumlu haberlerin etkisini azaltmasıyla geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,3 geriledi. Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,9’luk düşüşle piyasalardaki gerilemeye öncülük ederken Japonya’nın Nikkei endeksi önceki kazançlarını geri vererek yüzde 1.4 düşüşle son bir ayın en düşük seviyesinde seyretti.

Altın fiyatları, zayıflayan doların Fed’in pandemi döneminde gerçekleştirilen varlık alımlarını yakında azaltmaya başlayabileceğine dair öngörüleri desteklemesiyle bugün yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Altının spot fiyatı 23 Eylül’den bu yana görülen en yüksek seviye olan 1,765 doları gördü.

Petrol fiyatları, Cuma günü OPEC+ yetkililerinin arzı artırmada sabit bir tempoyu sürdüreceği beklentileriyle bu haftanın başlarında ulaştığı üç yılın en yüksek seviyesinin yakınlarında olan 78 doların üzerine çıktı.

Çin’in zor durumdaki gayrimenkul geliştirme şirketi China Evergrande Group ve bağlı ortaklığı Evergrande Property Services Group’un Hong Kong Borsası’nda işlem sıraları kapatıldı.

Japonya’da iktidar partisi LDP’nin yeni genel sekreteri Akira Amari, genel seçimden sonra Japon hükümetinin hemen büyük bir ek bütçe hazırlayarak koronavirüs salgınını ekonomik etkilerinin üstesinden gelmeye ve uzun vadeli büyümeyi artırmaya çalışacağını bildirdi.

Suudi Arabistan, iki ülke arasında gerilimin azaltılması amacıyla İran’ın yeni hükümeti ile geçtiğimiz ay görüşme yaptığını doğruladı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyonun kontrolden çıkmasını beklemediğini, ancak eflasyonist baskıların beklendiği kadar geçici olmayacaklarından endişe ettiğini söyledi.

Bloomberg News’un haberine göre Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed Başkanı Powell’ın COVID-19 salgınının kötüleşmesinden kaynaklı olarak atılabilecek potansiyel politika adımlarına işaret ettiği konuşmasından bir gün önce tahvil fonlarından çıkıp hisse senedi fonlarına yatırım yapmış.

El Salvador Devlet Başkanı Bukele, ülkenin jeotermal enerji kullanarak Bitcoin madenciliğine başladığını duyurdu. Dünyada bir ilk olan jeotermal enerji ile Bitcoin madenciliği işlemi ile şu ana kadar 260 dolarlık Bitcoin madenciliği gerçekleştirildiğini belirten Bukele, uygulamayı geliştirme aşamasında olduklarını ifade etti.

GÜNÜN AJANDASI

Piyasalar yeni haftayı yurt içinde haftanın en önemli verisi olan Eylül ayına ilişkin tüketici fiyatları verisiyle karşılayacak (10.00). TÜİK aynı saatte tüketici fiyatlarının yanı sıra yurt içi üretici fiyatlarını da duyuracak.

TCMB finans dışı firmaların net döviz pozisyonu verilerini duyuracak (14.30).

Hazine, 2 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

5. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak (10.00).

Dünya Yatırımcı Haftası’nın beşincisi Borsa İstanbul’da gong töreniyle başlayacak (09.40).

Avrupa’da Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi açıklanacak. Yatırımcıların piyasaya bakışını gösteren Endeks Eylül ayında 19,6 puan olarak açıklanmıştı. Ekim ayı için analistler Endekste hafif artış bekliyor.

ABD’de tek önemli veri fabrika siparişleri olacak (17.00). Bir önceki ay yüzde 0,4 artan siparişlerde Ağustos ayı beklentisi yüzde 0,5 artış yönünde oluştu.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları AB kurtarma planlarını, G20 ve IMF toplantılarını, bankacılık birliği ve maliye politikasını tartışacak.

Gündemde 21. OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısı da bulunuyor. OPEC+ üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanları bugün bir araya gelerek, fiyatlardaki hızlı yükseliş sonrasında üretim artırımını ele alacaklar.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.