DOLAR 32,5742
EURO 35,0236
ALTIN 2434,749
BIST 9776,6
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Piyasalarda bu hafta ve uzman beklentileri – 14.06.2021

Piyasalarda bu hafta ve uzman beklentileri – 14.06.2021
14.06.2021
A+
A-

Piyasaları yakından ilgilendiren önemli gündem konuları yakından takip edilecek. Kar satışları sonrası dövizde yükseliş yaşanır mı? Borsa için en kritik seviye neresi?

Önümüzdeki hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) toplantıları önemli gündem konuları arasında olacak. 16 Haziran Fed, 17 Haziran TCMB toplantısı var. Her iki merkez bankası toplantısından faiz değişimi beklenmiyor. TCMB’nin faiz indirimi için temmuz ile kasım arasına yayılan bir tahmin yelpazesi var. Fed Faiz artımı için ise en erken tarih 2022 yılı işaret edilmişti. Hatta 2024 yılını bekleyen Fed yetkilileri vardı. Diğer yandan Reuters’ın yaptığı bir ankete göre, ABD Merkez Bankası (Fed) ağustos veya eylül aylarında tahvil alımlarını azaltmayı açıklayacak. Ancak gelecek yılın başlarına kadar aylık alımları düşürmeye başlamayacak. Fed gözlemcileri ise ABD Merkez Bankası’nın bir indirim duyurusu yapmadan önce yılın sonlarına kadar bekleyeceği görüşündeler. Öngörüler bu yönde. Ancak enflasyon ve büyüme başta olmak üzere ekonomik verilerin seyri böyle giderse bu takvim öne mi çekilir? Yoksa biraz daha ertelenir mi? Zaman gösterecek. Piyasalar şimdilik yüksek enflasyona rağmen bunun geçici olacağı senaryosuna inanmış görülüyor.

Borsada çok kazandıran 15 hisse

Altın fiyatında (ons dolar) kâr satışına rağmen yükseliş eğilimi korunuyor. Bilindiği üzere altın fiyatının en önemli parametrelerinden biri faiz. Altın fiyatıyla ABD 10 yıllık faiz arasındaki negatif korelasyon son günlerde biraz zayıfladı. ABD 10 yıllık bono faiz oranı enflasyondaki yükselişe rağmen gerilemeye devam etti. Altın fiyatında ABD enflasyon verileri sonrası kâr satışları görülmüştü. ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki düşüşle altın fiyatı tekrar toparlandı. Ancak enflasyondaki yükselişin geçici olduğu ve mevcut para politikasının en azından bir süre daha korunacağı beklentileri bu toparlanmada etkili oldu. Diğer yandan yüksek enflasyon ile parasal sıkılaştırma olasılığının arttığı görüşleri ise altın fiyatındaki yükselişi sınırlayan bir durum olarak görülüyor. Bu açıdan geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşırken yükselişlerde 1.900 dolar seviyesi geçilmekte zorlanılıyor.

Dolardaki düşüşün nedeni NATO mu?

Borsada tepki yükselişi devam etmekle birlikte direnç seviyeleri geçilmekte zorlanılıyor. İlk destek 1.440 seviyesinde bulunurken bu seviyenin üzerinde tepki çıkışı gücünü koruyabilir. Sonraki destekler 1.410-1.400 seviyelerinde görülüyor. İlk direnç ise 1.465 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda sonraki dirençler 1.480-1.490 ve 1.510 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışı sürmekle birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülebilir.

Borsada kar artışında öne çıkan şirketler

Dolar/TL kurunda yükseliş hareketi zirve seviyelerinde kâr satışlarıyla karşılaştı. İlk destekler 8.28-8.25 seviyelerinde bulunurken sonraki destek noktaları 8.00-8.05 seviyelerinde. 8.00 seviyesinin altında verilecek destek 7.70 seviyesinde. İlk dirençler ise 8.42-8.55 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 8.55 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 8.70-8.77 seviyelerinde. Yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.
(Zeynel Balcı/Hürriyet)

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.