DOLAR 32,3552
EURO 35,0107
ALTIN 2327,36
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Piyasalarda (borsa, VİOP, döviz, altın…) bugün ve beklentiler

Piyasalarda (borsa, VİOP, döviz, altın…) bugün ve beklentiler
30.09.2021
A+
A-

Salgın kaynaklı gelişmeler ve enerji maliyetlerindeki artış enflasyon tarafında yukarı yönlü riskleri sürdürürken, erken sıkılaşma endişeleri de gündemde bulunuyor. Enerji krizi ve maliyetleri ile enflasyon tetiklemesi, merkez bankalarının politikalarına gözlerin çevrilmesine neden oluyor. Risk iştahı ve fiyatlamalar bu gündemlerle şekillenirken, dün yurt içinde göözler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmedeydi. Soçi’de gerçekleştirilen görüşmenin iki taraf için de verimli geçtiği açıklandı. Dün ECB Merkez Bankacılığı Forumu’nda merkez bankası başkanları mesajlarını verirken, bugün Fed üyelerinden gelecek açıklamalar öne çıkıyor.

Küresel borsalarda önceki gün yaşanan kayıplar sonrası dün toparlanma çabası etkili oldu. BIST 100 Endeksi de bu seyre uyarak dün günü yüzde 0,59 oranında yükselişle 1.391,92 puandan tamamladı. Endeks, güne hafif yükselişle başladı. ABD borsaları ise dün günü karışık kapanışlarla tamamlarken, bu sabah vadelilerde alıcılı bir seyir hakim oluyor. Asya piyasalarında yön arayışı izlenirken, Avrupa tarafında da vadeliler pozitif açılışa işaret ediyor.

BORSA İSTANBUL

Dün küresel piyasalara paralel pozitif bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 0,59 üzerinde 1.391,92 puandan tamamladı.

Analistler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti ve dış ticaret dengesi, yurt dışında ise Almanya’da işsizlik ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Euro Bölgesi’nde işsizlik ve ABD’de 2. çeyrek Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 1.375 desteğine geri çekilmelerin görüldüğü seans içi tepki denemeleri zayıf kalsa da dün pozitif bir seyir izlendi. Aybaşında başlayan kısa vadeli düşüş trendi altında hareket sürerken, endeks gün içerisinde 1.375 desteği üzerinde tutunursa son dönemde yaşanan aşağı baskı sonrası tepki alımları gündeme gelebilir. Bunun da 1.400 seviyesini aşma çabasını kuvvetlendirmesi bekleniyor. Endeksin satış baskısından kurtularak yukarı bir atak gerçekleştirebilmesi için kritik olan 1.400 direnci sonrasında ilk etapta 1.410 ve sonrasında da 1.430 ve 1.450 seviyelerinin test edilmesi bekleniyor. Zayıf tepki denemelerinin yeniden satış baskısı yaratabileceği unutulmadan, seans içi geri çekilmelerde de 1.389 ve aşağıda 1.383 ile 1.375 destek seviyeleri takip ediliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler yoğun olacak. Fiyatlamalarda etkili olması beklenen ve öne çıkan verilerde ise yurt içinde 10.00’da ağustos ayı dış ticaret dengesi, 14.00 eylül ayı TCMB PPK toplantı özeti ve 14.30 haftalık banka ve para istatistikleri izlenecek. Yurt dışında ise 10.55’te Almanya eylül ayı işsizlik oranı, 12.00’de Euro Bölgesi, ağustos ayı işsizlik oranı, 15.00’te Almanya, eylül ayı TÜFE ve 15.30’da ABD, haftalık işsizlik başvuruları ile 2. çeyrek GSYH açıklanacak.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,13 artışla 1.393,69 puandan başladı.
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1,77 puan ve yüzde 0,13 artarak 1.393,69 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,29 ve holding endeksi yüzde 0,02 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,44 ile ticaret, tek kaybettiren yüzde 0,54 ile metal eşya, makina oldu.

Mensa ve Trabzonspor Sportif sorusu

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, para politikası yapıcılarının enflasyondaki arz şoklarının geçici olduğuna yönelik mesajlarını yinelenmesi sonrası sakinleşirken, bugün gözler ABD’de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Tedarik zincirindeki kırılma, enerji arzından navlun fiyatlarına neredeyse bütün ekonomik işleyişi olumsuz etkilerken, para politikası yapıcılarının arz şokunun zamanla düzeleceğine yönelik açıklamaları piyasalardaki endişeleri nispeten yatıştırdı.

ABD’de Temsilciler Meclisi’nin borç tavanını gelecek yıla kadar askıya almaya yönelik tasarıyı onaylaması ve Çin’de 49,6’yla Şubat 2020’den bu yana ilk defa 50 seviyesinin altına gerileyen imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin Çin Merkez Bankası’nı (PBoC) kredi faiz oranlarını düşürebileceği beklentisini artırması, pay piyasalarında tepki alımlarının gelmesini sağladı.

Öte yandan, Çinli emlak devi Evergrande Asya tarafında risk unsuru olmayı sürdürürken, dün 94,4’le Ekim 2020’den bu yana en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksinin seyrinin varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam edeceği ifade ediliyor.

Enflasyon endişelerine ilişkin sakinleştirici açıklamaların ardından dün hafif gerileyen ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 1,52’nin hemen altında dengelendi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında karışık bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,16, ve Dow Jones endeksi yüzde 0,26 değer kazandı. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,24 düştü. New York borsasında endeks vadeli işlem kontratları yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa tarafında, dün merkez bankası başkanlarının konuşmalarıyla alış ağırlıklı seyir güçlenirken, doğal gaz krizi de varlığını sürdürüyor.

İngiltere’de benzin sıkıntıları hafiflerken, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey dünkü konuşmasında varlık alımlarının son noktasına gelindiğini belirterek, “Para politikası arz şokların çözemez.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise enflasyondaki artışın arz şokları kaynaklı ve geçici olduğu vurgusunu yineledi.

Bugün açıklanan verilere göre İngiltere’de Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2. çeyrekte yıllık yüzde 23,6’ya revize edildi. Önceki açıklamada GSYH’nın yıllık artışı yüzde 22,2 seviyesindeydi.

Avrupa borsaları, bu gelişmelerle dün alış ağırlıklı bir seyir izlerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,14, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,77, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,83 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,64 değer kazandı. Vadeli işlemlerde endeks kontratları yeni günün açılışında da alıcılı seyrediyor.

Asya’da, beklentilerin altında kalan makro ekonomik veriler sonrası karışık bir seyir izleniyor. PBoC’nin yavaşlayan sanayi üretimini desteklemek ve emlak krizini çözmek amacıyla kredi faiz oranlarını indirebileceği beklentisi risk iştahını artırdı.

Japonya’da ise sanayi üretimi aylık yüzde 3,2, perakende satışlar da yüzde 4,1 azalışla beklentilerin oldukça gerisinde kaldı. İktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) liderlik seçimini ise Fumio Kishida kazanırken, Kishida’nın en kısa sürede bir ekonomik destek paketini devreye almaya bekleniyor.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,72 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,41 değer kazanırken, Japonya’da Nikei 225 endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti.

Vadeliler yükselişte

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 8,9090 liradan, euro 10,3500 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 8,9070 liradan alınan dolar, 8,9090 liradan satılıyor. 10,3480 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,3500 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,8740 lira, euronun satış fiyatı ise 10,3190 lira olmuştu.

Euro/dolar paritesi dün 1,1589’la 24 Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün 1,16’nın hemen üzerinde işlem görüyor.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,54 artışla 8,9237’den kapanış yapmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,9050 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar ve euro güne başlarken düşüşte

EMTİA PİYASALARI

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 77,98 dolardan işlem görüyor.

Dün 79,40 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,09 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.51 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,14 düşüşle 77,98 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,81 dolardan alıcı buldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ülkenin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre 4 milyon 600 bin varille beklentinin aksine arttı. Piyasa beklentisi, stokların 2 milyon 333 bin varil azalacağı yönündeydi. Ülkede, benzin stoklarında da 200 bin varil artış görüldü.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkede talebin düşüşe geçtiğine işaret eden veriler, küresel piyasalardaki arz-talep açığına yönelik endişelerle desteklenen fiyatların yükselişini kısıtladı.

Uzmanlar ise son haftaları yükselişle geçiren petrol fiyatlarındaki artış eğiliminin küresel piyasaları etkileyen enerji krizi nedeniyle devam ettiğini ifade ediyor.

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun gelecek hafta gerçekleştireceği toplantıdan kasımda günlük 400 bin varil üretim artışının devamı yönünde karar çıkması bekleniyor.

OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, dün Ortak Teknik Komitesi (JTC) toplantısında yaptığı açıklamada, ekonomik toparlanma ve sağlam göstergelerle desteklenen petrol piyasasında talebin bu yıl günlük 6 milyon varil, gelecek yıl 4,2 milyon varil artışla salgın öncesi seviyelere dönmesinin beklendiğini belirterek, “Bugün geldiğimiz noktada, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin her ay piyasaya günlük 400 bin varil iade etmeye başlama kararı, arz fazlalığı potansiyeline karşı koruma sağlarken, talebi karşılamak için kademeli artış ihtiyacını da dengelemeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Brent petrolde teknik olarak 78,34 ile 79,09 dolar aralığının direnç, 77,59 ile 76,84 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Dolar endeksinde haftalık yüzde 1’in üzerinde, aylık ise yüzde 1.5 üzerinde değer kazanımı görülürken, ABD hazine tahvil faizlerinde de yukarı yönlü hareketlenmeler izleniyor. Bu gelişmelerin altın fiyatlarında baskıyı artırdığı ve aşağı yönlü sert hareketler yaşandığı izleniyor. Altın son bir buçuk ayın en düşük seviyelerinde fiyatlanırken, bugün piyasalar ABD tarafından gelecek ekonomik verileri takip edecek.

Altın toparlandı

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ekim vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.509 puanda dengelendi.

Ekim vadeli endeks kontratı, en yüksek 1.512,25 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 1.509,00 seviyesinden işlem görüyor.

Dün, alış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 0,8 üzerinde 1.505,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise 1.500,00 puana geriledi.

Analistler, para politikası yapıcılarının enflasyondaki arz şoklarının geçici olduğuna yönelik mesajlarını yinelenmesi sonrası küresel pay piyasalarının nispeten sakinleştiğini ifade etti.

Pay senedi vadeli işlem kontratlarında, eylül vadesinde son işlem gününe girildiğini hatırlatan analistler, pozisyon kapatma veya taşımalar sebebiyle oynaklığın artabileceğine dikkati çekti.

Teknik açıdan endeks kontratında 1.510 ve 1.520 seviyelerinin direnç olarak öne çıktığını kaydeden analistler, 1.480 puanın ise destek konumunda olduğunu ifade etti.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.