DOLAR 32,368
EURO 35,0393
ALTIN 2325,046
BIST 9110,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fed 50 baz puan artırınca dolar ve Euro ne olacak?

Fed 50 baz puan artırınca dolar ve Euro ne olacak?
23.03.2022
A+
A-

Fed’in para politikasın sıkılaştıracağı bilinen bir durumdu ancak artan enflasyon ve Ukrayna’nın petrol fiyatlarında yukarı yönlü yarattığı şok sıkılaştırmanın ölçeğini artırmış durumda. Şimdi mayıs ve haziran toplantılarında piyasalar 100bp faiz artışını fiyatlara yansıtıyor.

USD: Yukarı yönlü riskler hakim

Küresel hisse senetlerinin yükselişi ve petrol fiyatlarındaki toparlanma sayesinde piyasalar dün fx piyasasında bir kez daha risk arayışına girdi ve yüksek betalı para birimleri pazartesi günkü kayıpların tamamını sildi. Dolar, bu hareketlerle zayıfladı, ancak yine de Fed sıkılaştırmasına ilişkin artan şahin bahislerin sunduğu destekleyici aksaklıklarla yönü yukarı. Vadeli işlem piyasası, önümüzdeki iki toplantıda 75bp sıkılaştırmayı artık tamamen fiyatlyor ve bu da en az bir 50bp artış anlamına geliyor. Nitekim, Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer FOMC üyelerinin (James Bullard gibi) son yorumlarıyla yüzde yarım artış beklentileri arttı ve piyasaların mayıs ve haziran aylarında arka arkaya iki 50bp faiz artışını fiyatlandığını görüyoruz.

Dolar yatırımı nasıl yapılır? TIKLAYINIZ!

Dolar için bir başka – ve daha da alakalı- soru, piyasaların şu anda %2,75 civarında olan, ancak yakında %3,00’e ulaşabilecek olan Fed’in faiz artışlarını tamamlayacağı beklentileriyle rahatlık bulduğu yer. Bunun, özellikle düşük getirililere (daha yüksek verime maruz kalan) ve Avrupa para birimlerine (Ukrayna’da devam eden belirsizliğe maruz kalan) karşı, risk-duyarlılık değişimleri netinde lehine olması gereken bir ortam olduğunu düşünüyoruz.

Fed üyelerinden gelecek açıklamalar bugün piyasayı hareketlendirecek ve veri eksikliği nedeniyle odakta kalmaya devam edecek. Powell akşam tekrar konuşacak ve 50bp faiz artışları imasına daha fazla ışık tutabilir. Onu Mary Daly ve baş şahin Bullard’ın sözleri izleyecek.

Dolar Endeksi sayılı günlerle yatay bir seyir izlese de genel beklenti endeksin 105’e doğru hareketlendiği yönünde.

Dolar endeksi (DXY) nedir, neden önemlidir. TIKLAYINIZ!

Dün Başkan Christine Lagarde da dahil olmak üzere bir dizi Avrupa Merkez Bankası konuşmacısı piyasayı hareketlendirici herhangi bir yorum yapmadı. Bu durum Fed daha agresif sıkılaştırmaya devam ederken ECB’nin önümüzdeki birkaç toplantı için seyirci kalmaya hazır olduğu fikrini sağlamlaştırdı. Politika ayrışması ve büyüme ayrışması (ikincisi Ukrayna’daki savaşla şiddetlendi), 1.1100 civarında EUR / USD’deki herhangi bir toparlanmaya bir sınır koyuyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde 1.0900’e taşınmayı daha olası görünüyor.

Bugün Bundesbank Başkanı Joachim Nagel’den, Powell ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey ile BIS konferansına katılacak olanları dinleyeceğiz. Nagel’in tutumu bu yılki fiyat artışını desteklemede şimdiye kadar oldukça açıktı, ancak sıkılaştırma döngüsünün başlaması için beklenen zamanlama hakkında daha fazla açıklama yapabilir.

ING

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.