DOLAR 32,568
EURO 34,871
ALTIN 2431,046
BIST 9645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolarda son durum ve uzman beklentileri

Dolarda son durum ve uzman beklentileri
18.01.2022
A+
A-

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 13,52 seviyelerinde işlem görüyor.
Dün, düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,55 azalışla 13,4406’den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.45 itibarıyla 13,5241 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda euro/TL 15,43’ten satılıyor.

Dolar endeksi, dün yüzde 0,1 değer kazanmasının ardından bugün de yükselişini sürdürerek önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 95,35 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi ise yüzde 0,04 azalışla 1,1402’den alıcı buluyor.

Analistler, Japonya Merkez Bankası’nın politika faizini değiştirmemesi ve genişleyici para politikasına devam edeceğini açıklamasının ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 1,8570 ile son iki yılın en yüksek seviyesini gördüğünü ve faizlerdeki bu yükseliş eğiliminin küresel ölçekte dolar talebini artırdığını kaydetti.

Bu hafta perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararı ve karar metninde verilecek mesajların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurgulayan analistler, bugün Almanya’da ZEW endeksleri ve ABD’de New York Fed Sanayi Endeksinin takip edileceğini belirtti.

Analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 94,5 seviyesinin destek, 95,5’in direnç konumunda olduğunu söyledi.

İnfo Yatırım bülteninde, ‘Haftanın ikinci işlem gününe başlarken gözler artık yavaş yavaş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na çevrilmiş durumda. Banka Perşembe günü Para Politikası Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında faiz kararı açıklanacak. Genel olarak bakıldığında bankanın bu toplantı sonrasında faiz oranı kararını pas geçebileceği bekleniyor. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nebati bu konuda açıklamalarda bulunmuş ve; bankanın nasıl bir karar vereceğini bilmediğini, 2022 yılının ilk üç ayının görülmesi gerekildiğini belirtmişti. Ek olarak Nebati; ilk üç ayı gördükten sonra mali politikalarla ilgili atılacak adımların olduğunu da dile getirmişti. Yeni haftaya 13.44 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde dalgalı bir seyir izledi ve haftanın ikinci işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.00 – 14.40 – 14.65 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.15 – 12.81 – 12.45 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.’ denildi.

Gedik Yatırım bülteninde,’Geçen hafta açıklanan verilerin kur üzerinde etkisi sınırlı kalmış ve yatay görünüm hakim olmuştu. Dün ise hafif satıcılı bir görünüm altında fiyatlamaların gerçekleştiğini gördük. Dün yurt içinde bütçe gerçekleşmeleri açıklandı. Açıklanan verilere göre 2021 yılının aralık ayında merkezi yönetim bütçe açığı 145,74 milyar TL olarak gerçekleşirken, 2021 yılının tamamındaki bütçe açığı ise 192 milyar TL oldu. Faiz dışı denge aralık ayında 136,78 milyar TL açık verirken, yılın tamamındaki faiz dışı denge 11,39 milyar TL açık verdi. Bütçe verilerinin kur üzerinde etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Bugün yurt içinde veri akışı sakin. ABD’de ise ikincil düzey veriler izlenecek. Dolar/TL, saat 08:30 itibariyle 13,46’lı seviyelerde bulunuyor.’ denildi.

Vakıf Yatırım Strateji Bülteni’nde,’Geçen hafta dolar endeksindeki zayıflamayla birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kazancı görülürken, Türk Lirası dolara karşı haftayı %2 civarında değer kazancıyla kapattı. Kurda olası yukarı hareketin devamı için teknik olarak 13.90-14.00 direnç bölgesini takip etmeye devam edeceğiz. Bu bölge aşılmadığı sürece dalgalanmanın devam etmesi beklenebilir. Aşağı yönlü hareketin sürmesi durumunda ise 13.20-13.00-12.80 seviyeleri ilk aşamada
destek olarak izlenebilir. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise geçen hafta bir miktar gevşemeyle 548 seviyesine kadar gerilerken, bugün 563 seviyesinden işlem görüyor. Döviz piyasaları açısından bu haftanın en önemli verisi, perşembe günü açıklanacak olan TCMB faiz kararı olacak. Ekonomistler, politika faizinin %14 seviyesinde sabit tutulmasını bekliyor.’ denildi

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.