DOLAR 32,5395
EURO 34,9164
ALTIN 2434,026
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar yükselişine yeni müdahale, peki yükseliş nereye kadar?

Dolar yükselişine yeni müdahale, peki yükseliş nereye kadar?
06.01.2022
A+
A-

TSİ 11:10’da dolar/TL 13.73-74 bandında, yukarı ivmeli. Bazı uzmanlar dolar/TL 14.00’e yaklaşınca TCMB’nin kamu bankaları vasıtasıyla döviz satarak müdahale ettiğini öne sürüyor. Dünyada doları yukarı iten Fed, Türkiye’de ise yerleşiklerin döviz-TL tercihi pariteyi belirliyor. Uzman kuruluşlara göre, dolar/TL bir süre daha 14.00’ün altında “dinlenecek”..

Investing.com’dan Necdet Erginsoy, “Son toplantıda oldukça şahin davranan Fed, 15 milyar dolar olarak planladığı ve Haziran’da tamamlanmasını öngördüğü tahvil azaltımını iki katına çıkararak Mart ayına çekmişti, yorumunu yaptı.

Dün açıklanan tutanaklarda enflasyon vurgusu öne çıkarken faiz artışının da erken başlayacağının mesajı verildi. Bu sinyallerin ardından Mayıs olarak beklenen faiz artışı olasılığı da Mart olarak güç kazandı ve 10 yıllık tahvil faizi %1,73’ü aşarak Nisan sonrası en yüksek seviyeye çıktı. Dün 95,90 seviyesine gerileyen ABD Dolar Endeksi ise 96,26’ya yükselirken dolar küresel piyasalarda yükselişe geçti.

Günün ilk yarısında EUR/USD 1,13, GBP/USD 1,3525 ve ons altın 1.802 dolardan işlem görürken gelişen ülke paralarında da düşüş var. Bu sabah 13,76’ya yükselen USD/TRY kuru son saatte 13,70 üzerinde işlem görüyor. Kur, bu hafta başında 13,95’e çıkmasının ardından 13,30 olan haftalık açılış seviyesi üzerinde kalmayı sürdürüyor.

Yurt içinde önemli ekonomik veri açıklamasının olmadığı işlem gününde ABD’den gelecek haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve ISM Hizmet PMI verisi takip edilecek. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin öncü dataları olan bu verilerin güçlü gelmesi istihdamda da yükseliş olasılığını artırabilir. Fakat ABD’de istifaların rekor seviyeye çıkması ve dün tutanaklarda istihdam da henüz hedeflenen dengeye gelinmediğinin belirtilmesi dikkat çekici. İstihdam setince özellikle enflasyon dengesi için ücretlerdeki değişim yakından takip edilecek.

Ziraat Yatırım USD/TRY

Fed toplantı tutanakları, enflasyonist beklentilerdeki artış nedeniyle sıkılaşmanın daha erken ve daha hızlı olabileceğini ve bazı üyelerin de faiz artışlarının başlamasından kısa süre sonra Fed bilançosunun daraltılmasından yana olduklarını gösterdi. Bununla birlikte ABD ADP özel sektör istihdamı aralıkta beklentilerin oldukça üzerinde açıklanarak istihdam piyasasına ilişkin olumlu sinyaller verdi. Başta Fed tutanaklarının daha erken ve daha hızlı faiz artırımlarına işaret etmesi ardından ABD tahvil faizlerinde yükseliş devam etti ve risk iştahı da azaldı. Bugün ABD’de haftalık işsizlik maaş başvuruları, fabrika ve dayanıklı mal siparişleri ile ISM imalat dışı verisi takip edilecek. Ayrıca St. Louis Fed Başkanı’nın konuşması izlenecek.

Aylık ortalamasının üzerine çıkan Dolar/TL tarafında ise şahin Fed tutanaklarının ardından yükselişin sürdüğünü izledik. Ancak, momentum yakın döneme göre daha düşük. Şu aşamada kısa vadeli yaşanan yükseliş ve «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulaması dikkate alındığında kurda yükseliş alanının azaldığını izliyoruz. Bu kapsamda, kurda 14 seviyesinin altında fiyatlama bekliyoruz. Diğer yandan, bu seviyenin üzerine çıkılması durumunda 14,30 bölgesine doğru bir ivmelenme gözlenebilir. Öte taraftan, aşağıda 13,65 desteğinin altına sarkma yaşanması durumunda 13,35 desteğine kadar bir geri çekilme yaşanabilir.

Ünlü & Co: Dolar/TL 12.50-14 bandında, dirençler denenecek

ABD’de Aralık 2021 ADP özel sektör istihdamı, normalleşmenin ilk ayı olan Mayıs 2021’den bu yana en yüksek artışı kaydetti. Omicron’un en etkili olduğu ayda istihdam artışını eğlence ve konaklama sektörü sağladı. ABD’de güçlü istihdam artışı, güçlü büyüme beklentileri ve yükselmeye devam eden emtia fiyatları FED’i daha şahin bir tutum sağlanmasına neden olacaktır. Türkiye’de yüksek enflasyonist bekleyişler ile birlikte ele aldığımızda Dolar/TL’nin 12.5-14 bandını yukarı yönde zorlamasını bekleyebiliriz. 14 ana direncinin kırılması yükselişi hızlandırabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.