DOLAR 32,585
EURO 34,809
ALTIN 2512,93
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Önden yüklemeli faiz indirimi borsayı rahatlattı

Önden yüklemeli faiz indirimi borsayı rahatlattı
22.10.2021
A+
A-

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.
Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 28.465 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 198 kişi olarak açıklandı.

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi ‘kara para aklama’ ve ‘terörizmin finansmanı’ ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’ye aldıklarını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü tarafından gri listeye alınması kararı hakkında yaptığı açıklamada, yapılan uyumluluk çalışmalarına rağmen Türkiye’nin gri listeye alınmasının hak edilemez bir sonuç ortaya çıkardığını belirtti.

ABD Başkanı Biden, benzin fiyatlarının 2022 yılına girerken yüksek kalmaya devam edeceğini fakat 2022 yılında düşmeye başlayacağını söyledi.

JP Morgan, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini %19,9’a yükseltirken, TCMB”nin Kasım ayında 100 baz puan daha faiz indireceğini öngördü .

Fed, bölgesel banka başkanlarının, politika yapıcılarının ve diğer üst düzey yetkililerin bireysel hisse senedi ve tahvil satın almalarını yasaklayacağını açıkladı.

China Evergrande Group, bu hafta sonu süresi dolacak tahvil kupon ödemesini gerçekleştirerek temerrütten kurtuldu.

AB üyesi ülke liderleri, artan enerji fiyatları nedeniyle AB Komisyonunun doğal gaz ve elektrik piyasalarının işleyişini incelemesini talep etti.

Atlanta Fed Başkanı Bostic, tedarik zinciri aksaklıkları ve istihdam piyasasındaki sıkıntıların güçlü tüketici talebi ile bir araya gelmelerinin enflasyonu 2022 yılında da yüksek tutabileceğini söyledi .

İngiltere Merkez Bankası’nın yeni baş ekonomisti Huw Pill, İngiltere’de enflasyonun %5 seviyesini aşabileceğini ve faizlerin artırılmasına ihtiyaç olup olmadığı sorusunun Kasım ayı Para Politikası Komitesi’nde tartışılacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının faaliyete geçmesi için Almanya’nın onay vermesi halinde Rusya’nın Avrupa’ya bu boru hattı üzerinden gaz arzını artırabileceğini söyledi

Ne Olacak?

Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, yurtdışı piyasalarda PMI verileri açıklanacak.

S&P’nin 2021 takviminde bugün Türkiye ile ilgili değerlendirmesi bulunuyor.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurtiçi piyasalar dün TCMB faiz kararına odaklandı. TCMB, Politika Faizini beklentilerin üstünde, 200 baz puan aşağı çekerek %18,00’den %16,00’ya indirdi. Politika faizi, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun daha önce vurguladığı %16,98 olan çekirdek enflasyonun altına geriledi. TCMB, karar metninde 23 Eylül’deki mesajlara paralel güvercin mesajlar verdi. Sıkı duruş ifadesine yer verilmedi. TCMB’nin beklentilerin üstünde faiz indirimi sonrasında TL varlıklarda değer kaybı hızlandı. Dolar / TL 9,49 seviyesini test ederken, BİST100 endeksi 1.417 seviyesine kadar geriledi. Ancak karar metine eklenen bir detay faiz indirimlerinin bu aydan sonra olmayacağı ya da düşük bir miktar olabileceği olarak algılandı. Karar metnine, ” Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirildi” ifadesi eklendi. Bu ifade 200 baz puan yapılan indirimin önden yüklemeli olduğu düşüncesi ile piyasaları rahatlattı. Dolar / TL 9,40’a kadar geri çekilirken, BİST100 endeksi Sanayi Endeksi önderliğinde 1.455 seviyesine kadar yükseldi. Faiz kararı ile birlikte 1.417 – 1.455 arasında volatilitenin yüksek olduğu günü endeks pozitif tamamladı.

ABD Haftalık İşsizlik Başvurularındaki düşüş devam etti. 8 Ekim haftasında 293.000 kişi olan başvurular 16 Ekim ile biten haftada 300.000 olan beklentilerin altında 290.000 olarak açıklandı. Ekonomideki toparlanmaya paralel iş gücüne olan talep başvuruların düşmesine neden oldu.
Yurtiçi yerleşikler geçtiğimiz hafta 155 milyon tahvil satarken, 69 milyon dolar hisse aldı. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 241 milyon dolar artarak 234,5 milyar dolara yükseldi.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Perşembe günü 1.518 – 1.569 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.567 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 32.111 azalarak 549.065 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.603 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.585’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.620 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.560 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.577 ve 1,585 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.560 ve 1.552 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.