DOLAR 32,3388
EURO 35,1229
ALTIN 2235,128
BIST 8740,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kaspersky, Türkiye’deki Kripto Para Kullanıcılarını Uyarıyor!

Kaspersky, Türkiye’deki Kripto Para Kullanıcılarını Uyarıyor!
02.03.2023
A+
A-

Kaspersky, Türkiye’de kripto para birimi kullanıcı eğilimlerini araştırdı. Araştırmaya göre, Türkiye’deki kripto para kullanıcılarının yarısından fazlası siber suçlardan etkileniyor.

Kaspersky, araştırma için yaptığı ankette katılanların %41’inin kripto para kullanıcılarını ilgilendiren potansiyel siber tehditler hakkında bilgi sahibi olduğunu düşündüğünü, %9’unun ise konu hakkında hiç bilgisi olmadığını tespit etti. Katılımcıların %59’unun kripto para birimi suçlarından etkilendiğini ve kripto para sahiplerinin %40’ının da mevcut koruma sistemlerinin etkili olduğuna inanmadığını ortaya koydu.

Kullanıcılar kripto para birimi tehditlerine aşina mı?

Yapılan araştırmada*, kullanıcıların kripto para birimi sahiplerinin karşı karşıya olduğu potansiyel tehditlerin farkında olmadığı görülüyor. Kripto para biriminin artan popülaritesine rağmen, ankete katılanların yalnızca %41’i onu kullanmanın potansiyel riskleri hakkında iyi derecede bilgi sahibi olduğunu düşünürken, %9’u ise hiçbir bilgiye sahip değil. Ayrıca, bu tehditlere ilişkin farkındalık yaş azaldıkça artıyor. Buna göre, 35 yaşın altındaki genç tüketicilerin konuyla alakalı daha fazla bilgi sahibi olduğu da ortaya konuluyor.

Sanal hırsızlık ve dolandırıcılık gibi siber tehditler, kripto para birimini kullanmanın en yaygın olumsuz yönleri arasında görüyor. Katılımcıların sırasıyla %25 ve %26’sı bunları en önemli endişeleri olarak belirtiliyor. Ankete katılanların %23’ü ise kripto para birimine sahip olmasalar bile kripto tehditlerinin hedefi haline gelebileceklerinin farkında bile değil.

Kripto para birimlerinin daha fazla korumaya ihtiyacı var!

Türkiye’deki katılımcıların %59’unun kripto para birimi suçlarından etkilendiğini belirtiği ve %49’unun kripto para birimi için mevcut koruma sistemlerinin etkili olduğuna inandığı araştırma sonuçlarına ilişkin Kaspersky’nin APAC Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Başkanı Vitaly Kamluk. “Kripto para piyasasının son zamanlardaki gerilemesine rağmen, bu alandaki kötü niyetli faaliyet seviyesi azalmadı. Hala emekleme aşamasında olan kripto endüstrisi, dolandırıcılar için birincil hedef olmaya devam ediyor. Bu anket, kripto para birimi sahiplerinin karşılaştığı potansiyel riskler hakkında artan farkındalık ve eğitim ihtiyacını vurgulamaktadır. Dijital varlıkların benimsenmesi artmaya devam ederken, bireylerin kendilerini siber tehditlerden korumak için uygun önlemleri almaları çok önemlidir.” yorumunu yapıyor.

Tehditlere ve endişeler bölgeye göre değişiyor!

Güney Afrika ve Asya-Pasifik ülkelerindeki durumu da gözler önüne seren Kaspersky, Güney Afrika’da %23 ve Asya Pasifik’te ise %15 oranında sahte uygulamalar olduğunu belirtiyor. Araştırmaa göre, Güney Afrika’da %16 ve Asya Pasifik’te %15 oranında kaygılar olduğunu ortaya koyuluyor. Avrupa’da ise bu konuda önemli sorunun, yetişkinlere yönelik web sitelerindeki tarama geçmişini ifşa etmekle tehdit ettikleri haraç saldırılarının %13 oranında olduğu görülüyor.

Tüm bulgular Kaspersky’nin yeni raporunda yer alıyor. Raporun tamamını Kaspersky Blog’da okuyabilirsiniz.

Kripto para birimini güvenli bir şekilde kullanabilmek için Kaspersky uzmanları şunları da öneriyor:

Güçlü ve benzersiz şifreler kullanın: Kripto hesaplarınızın her biri için güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmak, şifre kırma ve kaba kuvvet saldırılarını önlemeye yardımcı olabilir.
Kimlik avı saldırılarına karşı dikkatli olun: Kimlik avı saldırıları, oturum açma kimlik bilgilerinizi veya kişisel bilgilerinizi ifşa etmeniz için sizi kandırmaya yönelik girişimlerdir. Şüpheli e-postalara veya bağlantılara karşı dikkatli olun ve oturum açma bilgilerinizi girmeden önce URL’yi iki kez kontrol edin.

Özel anahtarlarınızı paylaşmayın: Özel anahtarlarınız kripto para cüzdanınızın kilidini açmakta kullanılır. Onları gizli tutun ve asla kimseyle paylaşmayın.

Kendinizi eğitin: Kripto para biriminizi güvende tutmak için en son siber tehditler ve en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olun. Kendinizi koruma hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, siber saldırıları önlemek için o kadar donanımlı olursunuz.
Güvenlik çözümlerini kullanın: Tutarlı bir güvenlik çözümü, cihazlarınızı çeşitli tehdit türlerinden koruyacaktır. Kaspersky’nin portföyü, bilinen ve bilinmeyen tüm kripto para dolandırıcılıklarının yanı sıra, bilgisayarınızın işlem gücünün kripto para madenciliği için yetkisiz kullanımını engeller.

* Kaspersky, Arlington Research’ü 16 ülkeden 12.000 kişiyle nicel küresel çevrimiçi araştırma yürütmesi için görevlendirdi: Avusturya, Brezilya, Kolombiya, Fransa, Almanya, Hindistan, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, İsviçre, Türkiye, BAE, Birleşik Krallık, ve ABD.

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulan dünya çapında bir siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketidir. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelindeki işletmeleri, önemli altyapıları, devletleri ve tüketicileri korumak için güvenlik çözümlerini ve hizmetlerini sürekli olarak dönüştürüyor. Şirketin kapsamı güvenlik portföyü, sofistike ve gelişen dijital tehditlerle savaşmak için önde gelen uç nokta korumasını ve bir dizi özel güvenlik çözümünü ve hizmetini içerir. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunuyor ve 240.000 kurumsal müşterinin kendileri en önemli varlıklarını korumasına yardımcı oluyoruz. Daha fazla bilgi için www.kaspersky.com adresini ziyaret edin.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.