DOLAR 32,3287
EURO 35,0786
ALTIN 2299,015
BIST 8988,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İstihdam öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi 4 ayın zirvesine çıktı

İstihdam öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi 4 ayın zirvesine çıktı
08.10.2021
A+
A-

İstihdam öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi 4 ayın zirvesine çıktı, dolar küresel piyasalarda yükselişini hızlandırdı

İstihdam öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi 4 ayın zirvesine çıktı, dolar küresel piyasalarda yükselişini hızlandırdı.
Investing.com – Haftanın son ve en önemli işlem gününde gözler ABD’den gelecek tarım dışı istihdam rakamlarında.

Verinin öncü göstergeleri olan ISM imalat PMI ve ADP özel sektör istihdam beklentilerden yüksek gelirken haftalık işsizlik maaşı başvurularında da düşüş oldu. Öncü göstergelerin olumlu gelmesiyle bugün 15.30’da açıklanacak tarım dışı istihdamın 500 bin, saatlik ücretlerin %0,4 artması ve işsizlik oranının %5,1’e gerilemesi bekleniyor.

Fed’in pandemi nedeniyle bozulan istihdam sektörünü ekonominin istikrarı için öncelikli görmesi nedeniyle verinin piyasalardaki etkisi de yükseldi. Enflasyonun %5 üzerinde son yılların zirvesinde olmasını geçici gören Fed için istihdamın artması ve ekonomik canlılık için ücretlerin yükselmesi en önemli kriter ve önceki ay beklenti altında kalan istihdamın Eylül’de 500 bin kişi artması durumunda para politikasındaki yol haritası devam edebilir.

Haziran’da tartışmaya açılan ve Eylül’de varlık alımlarının bu yıl bitmeden azaltıma başlanması kararının alınmasında yine istihdam en önemli etkendi. Eylül ayında beklenti ve üzerinde bir istihdam sonucu Kasım ayında azaltımın başlanması ihtimalini de artıracaktır. Eğer istihdam setinde beklentilerden belirgin bir sapma olursa piyasalarda Kasım ihtimali zayıflayabilir, bu olasılıkta da hafta boyu yükselen dolarda bugün gerileme yaşanabilir. Fakat öncü göstergeler ve beklentiler dolar pozitif ilerliyor. ABD Dolar Endeksi bugün 94,30 seviyesinden işlem görürken ABD 10 yıllık tahvil faizi de 1.60’a yaklaşarak 4 Haziran sonrası en yüksek seviyeye çıktı. Günün ilk yarısında dolar, küresel piyasalarda yükselişte. EUR/USD 1,1540, GBP/USD 1,3590’dan işlem görürken USD/JPY 112,0 seviyesine yaklaştı. Gelişen ülke paralarından ilk yarıda en çok düşüş Güney Kore wonu ve TL’de yaşanıyor. 8,9579 rekor sonrası hafta içinde 8,94’ü aşan USD/TRY bugün tarım dışı istihdam öncesi 8,92’ye yükseldi.

Yazar: Deniz Engin

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.