DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İran-ABD gerginliği ve etkileri için dünya finans guruları ne dedi?

İran-ABD gerginliği ve etkileri için dünya finans guruları ne dedi?
06.01.2020
A+
A-

Küresel finans piyasalarındaki ton, ABD hava saldırısının üst düzey İranlı komutanı öldürmesinden sonra temkinli bir hal aldı ve gerginliklerin artmasıyla…

6 Ocak 202010 stratejist: İran-ABD gerginliğinin piyasalar için anlamı

Küresel finans piyasalarındaki ton, ABD hava saldırısının üst düzey İranlı komutanı öldürmesinden sonra temkinli bir hal aldı ve gerginliklerin artmasıyla endişeler de arttı.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri düşerken, Asya’daki hisse senetleri kazançlarını tersine çevirdi. Yen ve altın birlikte yükseldi. Hatırlanacağı üzere, ülkesinin gücünü Ortadoğu’ya kadar desteklediği çeşitli milis gruplar üzerinden genişletmeyi başaran İranlı general Qassem Soleimani, ABD Başkanı Donald Trump’ın doğrudan emri ile öldürülmüştü geçen hafta. İran’ın lideri Ayetullah Ali Hameni ise Soleimani’yi katledenlere karşı “şiddetli misilleme” yapacakları tehdidini savurmuştu.

Bu şok edici gelişme, tam da neredeyse tüm varlık sınıflarının yükseldiği ve ABD hisse senetlerinin son on yılın en iyi performansını gösterdiği 2019 yılının bitişinin hemen ardından geldi.

İşte piyasa görünümü için ne anlama geldiğine dair 10 analist ve para yöneticisinin önerileri:

BlackRock Inc.- Londra’da iShares EMEA yatırım stratejisi başkanı Wei Li

“24 saat içinde, piyasanın bakışı 180 derece değişti. Bu, 2020’nin olmasını beklediğimiz yıl türünü çok iyi şekilde temsil eden bir değişim: bir yandan ekonominin temelleri ve küresel ticaretle ilgili gelişmeler düzelirken, öte yandan oynaklık nöbetleri sıklaşıyor.

Duyarlılığın artmasına rağmen genel toparlanma açısından temellerin sağlamlığı yatırımcıları bu fırsatı potansiyel olarak satın almak için kullanmaya itecek. Ortaya çıkan belirsizliklerin büyümeyi de etkilediği elle tutulur bir hal alana kadar, Büyümeyi etkileyen belirsizliğin somut bir kanıtını görene kadar, yatırımcıların olaylar çevresinde taktik yaklaşımlar izlemesini bekliyoruz.”

Fidelity Investments- Jurrien Timmer, Boston küresel makro ekonomi yöneticisi

“Pazarla ilgili bir sorun bulabilirsem, F/K oranının 18 ½ olması derim. Fiyatlar kazançlarda beklenen gelişmeleri öne çekti ve şimdi gerçekleşmesini bekliyor ve bence gerçekleşecek. Ancak 18 1/2 ileri F/K’da hata için çok fazla marj yok ve bu nedenle böyle bir jeopolitik bir şey eklediğinizde, 15 F/K’da olmakla aynı şey değil. Bu da en azından yakın vadede piyasaları biraz savunmasız bırakıyor.”

Societe Generale SA- Kit Juckes, Londra baş FX stratejisti
“Gerginlik arttıkça altın kazanıyor ve petrol fiyatları da yükseliyor. Tahvil getirileri daha düşük, ABD’de devam etmekte olan hisse senedi rallisi durdu, ancak tersine dramatik bir şekilde gitmedi ve döviz piyasasında güvenli cennetler ve petrole duyarlı para birimleri fayda sağlıyor, ancak açık ara bu işten kazançlı çıkan yen.

İzlenecek kritik seviye muhtemelen EUR/JPY 120. İran-ABD ilişkisinde daha fazla kötüleşme olmadıkça bu seviye muhtemelen geçerli. Hürmüz Boğazı’nda gerginliğin devam etmesi halindeyse, petrol fiyatlarındaki artışın uzun sürmesi bir diğer risk.”

Kredi Agricole SA-Valentin Marinov, Londra G-10 para birimi araştırması başkanı,

Olayın zamanını “talihsiz” olarak nitelendiriyor.

“Piyasa, ABD-Çin ticaret savaşının bulutunun altından hâlâ ortaya çıkacak küresel ekonominin toparlanması haberlerini umuyor. Risk duyarlılığı kırılgan kalmaya devam edecek çünkü merkez bankaları ya yavaş tepki verecek veya artık cephaneliği kalmadığından yeterli şekilde yanıt veremeyebilir bile.” Marinov yen ve İsviçre Frangı’nı “çekici” olarak nitelendirirken, çatışmanın “Kore’nin kazandığı gibi riskle ilişkili petrol ithalat para birimlerine” güç verebileceğini söyledi.

ING Groep NV-Antoine Bouvet, Londra’daki kıdemli oran stratejisti

“ABD / İran gerginliklerinde son dönemlerinde maddi artış yaşanmadı, ancak bu kriz de yumuşakça sonuçlansa bile ABD tahvillerinde satışlar en azından önümüzdeki haftaya kadar sürer.”

Colombo Wealth SA-Alberto Tocchio, Lugano, İsviçre baş yatırım sorumlusu

“Şiddetli misilleme” yönü muhtemelen piyasaları korkutuyor, çünkü Amerikalı diplomatlara karşı bir karşı saldırı olacak. Piyasalar bu bahaneyi duyarlılık ve pozisyonlar muhtemelen çok yüksek olduğu için biraz kar almak için kullanabilirler. Kar satışları gelmesi halinde biz olası zayıflığı hisse senedi pozisyonumuzu artırmak için kullanırız.”

Saxo Capital Markets Pte. – Kay Van-Petersen, Singapur’daki küresel makro stratejisti

“Potansiyel olarak dolaylıdan (İran) dolaylıya (Suudiler ve ABD) çatışmalardan artık potansiyel olarak doğrudan İran destekli güçlerle ABD güçlerinin karşı karşıya gelme noktasına ilerliyoruz. Ancak İran’ın gerçekten neler yapabileceğini görmekte zorlanıyorum. İnsanlar Ocak ayının ortasına kadar masalarına tam olarak geri dönmeyecekler bu yüzden likitsizlik bize olumsuz yönde biraz tepki verebilir. Yine de, önümüzdeki 24 ila 48 saatin nasıl gelişeceğini görelim. Unutmayın, bu zaten Ortadoğu’da herhangi bir hafta sonu. ”

Petroldeki yükseliş ise dürüstçe, biraz aşırı bir hareket. Ancak bu olay ABD savunma harcamaları için olumlu ve hatta Fransız savunma hisseleri bile daha güçlenebilir. Trump’ın ise, Orta Doğu’^dan asker çekme planlarının sonu.”

Covenant Capital Pte.-Edward Lim, Singapur’da para yöneticisi

“Bu saldırı sadece petrol piyasalarının jeopolitik riskini vurguluyor ve pazar zaten 2020’nin ilk ve ikinci çeyreklerinde petrol sıkıntısı çekecekti. 2019’un sonunda petrol 60 $ ‘a yakın işlem yaparken CNOOC ve Total gibi bazı petrol hisseleri satın aldığımızdan bu son gelişmede yeni hiçbir şey yapmadık.”

UOB Kay Hian (Hong Kong) Ltd.- Steven Leung, Hong Kong Genel Müdürü

“Yatırımcılar, ABD saldırısından sonra bir misilleme olabileceğinden İran’daki durumun kötüleşeceğinden endişe ediyorlar. İnsanlar hafta sonundan önce riski azaltmak isteyeceklerdir. Hisse senetleri geçen aylarda çok fazla yükseldi, bu yüzden kötü haber kâr realize etmek için bir neden.”

Mizuho Bank Ltd.-Ken Cheung, Hong Kong Asya FX stratejisti

“Risk düşüncesinin tersine çevrilmesi Asya kurlarını baskı altında tutacak. Bu faktörler büyük olasılıkla gelişmekte olan Asya para birimlerinde kar realizasyonu yaratacak. Satışların büyüklüğü Yeni Yıl tatili sırasında azalan likidite nedeniyle artabilir.”

Bloomberg

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
28 ⁄ 14 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.