DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Piyasalarda risk başlıkları varlığını sürdürüyor

Piyasalarda risk başlıkları varlığını sürdürüyor
09.05.2022
A+
A-

Küresel çapta merkez bankalarının attıkları sıkılaşma adımları, enflasyon cephesinde süregelen yukarı yönlü riskler ve büyümeye dair endişeler ana risk unsurları olarak izlenmeye devam ediliyor. Öte yandan Rusya – Ukrayna arasındaki savaş, artan enerji maliyetleri ve Çin’de yükselen vaka sayıları ile kapanmalar da takip edilen diğer önemli risk başlıkları olarak sıralanabilir. Fed öncülüğünde küresel çapta merkez bankaları para politikalarında sıkılaşmaya giderken, doların genel olarak diğer para birimleri karşısında değer kazandığı ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş eğiliminin korunduğu görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta %3 eşik seviyesini aşarken, faizlerde yukarı yönlü seyir şirket değerlemeleri üzerinde baskı ve piyasalar açısından risk oluşturuyor. Hafta sonu G7 ülkeleri, Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya’dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini duyurdu. Yeni haftada ABD’de açıklanacak enflasyon rakamları önem taşırken, birçok risk başlığının takip edildiği mevcut konjonktürde piyasalarda yaşanabilecek volatiliteye karşı hazırlıklı olunması ve portföylerin aktif bir şekilde takip edilmesi yararlı olacaktır.

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasaların gündeminde enflasyon yerini koruyor. Dünya genelinde yükselen enflasyon rakamları sebebiyle birçok ülke merkez bankası para politikasında sıkılaşma adımlarını arttırıyor. Bu hafta içinde gözler enflasyon verilerinde olacak. Çin ve ABD’den açıklanacak nisan ayı enflasyon verileri, mart ayına göre yükselişini sürdürmesi durumunda piyasadaki enflasyonist endişelerin artmasına yol açabilir. 4 Mayıs tarihinde yapılan Fed toplantısında haziran-temmuz ayları için 50’şer baz puanlık faiz artışlarına devam sinyali geldi. 14-15 Haziran toplantısına kadar olan süreçte Fed üyelerinden gelecek açıklamalar, bu beklentilerin daha net bir şekilde belirlenmesini sağlayacaktır. Bu hafta üyelerin konuşma takvimi yoğun gözüküyor. Hafta içerisinde piyasaya verecekleri mesajlar doğrultusunda fiyatlamalar üzerinde de oynaklık izlenebilir. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırım riski de sürüyor. ABD’den Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar açıklanırken, G7 ülkeleri de yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya’dan petrol ithalatını kademeli bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini duyurdu. Savaşta ateşkes sağlanamaması ve Rusya’nın sert tavrını koruyor olması, ABD ve AB başta olmak üzere birçok ülkenin Rusya’ya yaptırım konusunu masada tutmasına neden oluyor. Bu iş sonlanmadıkça önümüzdeki günler içinde başka ülkelerden yeni yaptırımların açıklanma olasılığının yüksek olduğu görülüyor. Bu durumda piyasadaki risk iştahını baskılamaya devam edebilir. Dünya salgını geride bırakıyorken, Çin’de son haftalarda artan vaka sayıları tedirgin ediyor. Bu endişeler genele yayılmıyor ancak Asya piyasalarında sınırlı da olsa satışlara yol açabiliyor. Bu nedenle bu hafta içinde Çin’de salgının seyri piyasaların gündeminde kalmaya devam edebilir. Olası önlemlerin yeniden arttırılması halinde piyasalarda olumsuz yorumlanabilir. Türkiye’de bu hafta için işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Geçtiğimiz haftada, Türkiye’de bayram dönüşü enflasyon verisi açıklanmış ve enflasyondaki yükselişin devam ettiği görülmüştü. Bugün için Kabine toplantısı bulunuyor. Akşam saatlerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantı sonrası açıklamaları takip edilebilir.

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AKSA, AKSEN, KORDS, VESBE

 

Haftaya ilişkin detaylı yorumlarımıza, haftalık veri takvimine ve piyasalara dair günceler tablo ve grafiklere ulaşmak için bülteni indiriniz.

 

www.gedikyatirim.com.tr

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.