DOLAR 32,56
EURO 34,9555
ALTIN 2445,664
BIST 9716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gümüş fiyatlarında sıçrama, 6 ayın zirvesini gördü uzmanlar ne diyor?

Gümüş fiyatlarında sıçrama, 6 ayın zirvesini gördü uzmanlar ne diyor?
01.02.2021
A+
A-

GameStop hisselerinden sonra gümüşe yönelen Reddit yatırımcıları gümüş fiyatlarını sıçrattı ve ons gümüş bugün yaklaşık 6 ayın zirvesini gördü. Gram gümüş fiyatı ise 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Gram gümüş fiyatı ise haftanın ilk işlem gününde 7.01 TL seviyesine kadar yükselerek 6 Kasım 2020 tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü. Gram gümüş şu dakikalarda ise yüzde 9.35 oranında yükselişle 6.91 TL seviyesinde hareket ediyor. Gümüşün ons fiyatı, tarihi zirvesini 25 Nisan 2011 tarihinde 49.81 dolar seviyesine kadar yükselerek görmüştü.

GÜMÜŞ FİYATININ YÜKSELMESİ DÜNYADA ENFLASYON DALGASI YARATABİLİR

Yusuf Topçu – InvestAZ Araştırma Müdürü

GameStop hisselerinden başlayan açığa satış yapanları cezalandırmak için yapılan kitlesel alım hareketi gümüşe de sıçradı. Geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günü toplam yüzde 8 değer kazanan ons gümüş, yeni haftanın başlarında yüzde 10 değer kazanarak 30 dolara ulaşmış durumda.

Gümüş fiyatlarında yüzde 100 artış beklentisi için TIKLAYINIZ!

WSB (Wallstreetbets) olarak bilinen Reddit uygulamasındaki forumda başlayan gümüş piyasasında tarihin en büyük kısa pozisyon sıkıştırması fikri uygulanmaya konulmuşa benziyor. GameStop hisselerinde yaşananlar her ne kadar ABD borsalarının genelinde marjin tamamlama ihtiyaçları nedeniyle fonların borsalarda veya başka varlıklarda karlı pozisyonların kapanması zorunluluğunu getirmiş ve perşembe günü ABD borsalarına sert bir satış getirmiş olsa da gümüş gibi bir emtiada durum daha da farklı.

Sanayide de yoğun olarak kullanılan bir emtia olan gümüşün fiyatının bu şekilde artmaya devam etmesi, dünya geneline yayılacak bir enflasyon dalgası olarak karşımıza çıkabilir. ABD hisse piyasalarında başlayan ve emtia piyasalarına sıçrayan kısa pozisyon sıkıştırmalarını en az yatırım profesyonelleri kadar pandemi dolayısıyla evinde oturan ve internete erişimi olan herkes de yakından takip ediyor.

GÜMÜŞTE RALLİ TABANI OLUŞABİLİR

Koray Ulukartal – İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı

Ons gümüş, sabah saatlerinde 29 dolar seviyesini aştı. 28 Ocak Perşembe gününden itibaren gümüş üzerinde etkili olan spekülatif yükselişin devamı görülüyor. Reddit forumları vasıtasıyla organize olan bireysel yatırımcılar, geçtiğimiz perşembe gününden itibaren odaklarını gümüşe çevirmişti. Yatırımcıların forumlarda yaptıkları yorumlar ise, gümüşte arz kıtlığına rağmen fiyatların suni şekilde bankalar tarafından baskılanması yönünde oldu. Bireysel yatırımcıların bu baskıya bir isyan eylemi içerisinde oldukları bile söylenebilir. Buna paralel olarak, ABD’nin en büyük gümüş satış mağazası Apmex başta olmak üzere gümüş tacirlerinin yükselen talebi karşılamakta zorlandığını belirttikleri görüldü.

Emtia nedir ve emtia borsasında nasıl işlem yapılır için TIKLAYINIZ!

Öte yandan, sabah saatlerinde gelen Çin İmalat PMI verisi beklentilerin altında, 51,5 seviyesinde geldi. Gümüş üzerinde normal şartlarda etkili olan veride bir miktar bozulma görülse de bu bozulma değerli metali baskılamaya yeterli olmadı. Gelecekte gümüşün imalat sanayisindeki ve özellikle yenilenebilir enerjideki geniş rolü sebebiyle talebin güçlü seyretmesini ve bunun gümüşte rallinin tabanını oluşturmasını öngörüyoruz.

Gümüşte yükselen trend tüm gücüyle devam ediyor. 11 Ağustos gününden beri geçilememiş olan 29 dolar seviyesi bugün aşıldı. 2020 Ağustos’unda görülen ve son sekiz yılın zirvesi olan 29,86 dolar seviyesi, önemli bir direnç noktası. Bu seviyelerden yapılacak alımlarda temkinli olunmasını öneriyoruz. Aşağı yönlü hareketlerde ise takip ettiğimiz ana destek seviyesi bir önceki günlük tepe noktası olan 27,93 dolar olarak izlenebilir.

“Reddit yatırımcıları Gümüşte duvara toslayabilir”

Bloomberg News’dan Eddie van der Walt’ın haberine göre, GameStop hisselerinden sonra gümüşe yönelen Reddit yatırımcıları emtia ve hisse hacim farklarından dolayı duvara toslayabilir.

Reddit’in WallStreetBets grubunda açılan bir başlıkta, kullanıcılar gümüşteki kısa pozisyonları sıkıştırarak değerli metali ons başına 1.000 dolara çıkarmayı hedefliyor. Piyasa işlemi yapan bu yatırımcıların gümüş fiyatlarını kesinlikle artırabildiği görüldü fakat bahsettikleri seviyeye ulaşmaları için daha fazla mali güce ihtiyaçları var.

VİOP’ta gümüş işlemleri yapılacak için TIKLAYINIZ!

Emtia yatırımlarının tazmini mümkündür ve likidite toplamaya eğilimlidir. Tek başına gümüş bile tek bir hisseden daha fazla piyasa hacmine sahiptir.

Gümüşün hacmi 200 kat fazla
Reddit kullanıcıları GameStop hisselerine yönelip hissenin fiyatını yüzde 2.400 artırmadan önce şirketin hisselerinin yıllık hacmi 50 milyon dolar civarındaydı. Gümüşün 2020 yılında ortalama işlem hacmi New York vadeli işlem piyasasında 11 milyar dolar civarında.

Bakır yatırımı nasıl yapılır için TIKLAYINIZ!

Kabaca bir hesaplamayla bu GameStop’a nazaran 200 kat daha fazla bir hacim demek ve buna Londra ile diğer yerlerdeki işlemler dahil değil.

Emtia fiyatlarında kısa pozisyonların sıkıştırılması imkansız değil fakat şu anki işlem verilerine bakıldığında kurumsal yatırımcılar ve hedge fonlar fazlaca uzun pozisyonda bulunuyor.

GameStop gümüş ile karşılaştırıldığında daha kolay bir hedefti çünkü hedge fonlar piyasadakinden daha fazla hisseye karşı kısa pozisyon almışlardı. Bu da bir domino etkisi yaratarak Robinhood yatırımcılarının parasının katlanmasına neden olmuştu.

Walt son olarak Reddit yatırımcılarının emtiadan ziyade hisselerle devam etmesini ons başına 1.000 dolarlık hedefin çok uzakta olduğunu söylüyor.

İş Portföy’den altına alternatif ‘Gümüş Serbest Fon’ için TIKLAYINIZ!

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
15 × 16 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.