DOLAR 32,5124
EURO 34,5514
ALTIN 2493,534
BIST 9548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

FED, ‘oyun başlasın’ dedi, Asya borsaları çoştu, BİST’te beklenti nedir?

FED, ‘oyun başlasın’ dedi, Asya borsaları çoştu, BİST’te beklenti nedir?
04.11.2021
A+
A-

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Fed faiz kararı ve piyasa etkileri inceleniyor.

Ekonominin korona virüs pandemisinden toparlanmasıyla birlikte Fed parasal desteğini geri çekmesini bekleyen piyasalar bu beklentilerini FED’den alınca ki – tahvil alımlarını 2022’de sona erdirmeyi planlayarak Kasım ayında kısmaya başlayacağını söylemesiyle – Wall Street endeksleri rekor seviyelere ulaştı.

Fed’de 1 haftadır sürekli yazdıklarımızın -tabii ki fed yetkilerinin açıklamaları ve fiyatlama kaynaklı- gerçekleştiğini görmekteyiz.

İlk beklentimiz tahvil alımının azaltılmasıydı .. Fed dün, aylık 120 milyar dolarlık Hazine ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımlarında aylık 15 milyar dolarlık bir kesinti duyurdu,.

Amerika borsaları ve önemli endeksleri hangileridir? TIKLAYINIZ!

İkinci beklentimiz faiz artışı 2022’nin ikinci yarısından itibaren . Powell, ABD iş piyasasının gelecek yılın ortasına kadar merkez bankasının önündeki önemli bir engel olan “maksimum istihdam” olarak değerlendirilebilecek kadar iyileşmiş olabileceğini söyledi. Faiz artışı zamanını vermiş oldu.

Üçüncü beklentimiz ise geçici değil bir süre kalıcı yüksek enflasyon ..Fed; ” enflasyon yüksek, büyük ölçüde geçici faktörleri yansıtıyor cümlesini, enflasyon yüksek, faktörlerin geçici olmasını bekliyoruz a çevirdi. Bunun anlamı enflasyonun yükselmesini bekliyoruz Sadece beklentileri bozmak istemiyorlar.

Çünkü Ekim ayında ABD TÜFE’nin %5.8 olma ihtimali yüksek olmakla birlikte şimdiden Kasım ayı rakamları %6’nın üzerine işaret ediyor.

Yurtiçine baktığımızda ise ; TÜFE Ekim ayında bir önceki aya göre %2,39 artış göstererek yıllık bazda %19,89 seviyesine yükseldi. Yükseldi diyoruz ama beklentinin altında gerçekleşti. Çünkü; Eylül sonunda biten çeşitli mal ve hizmetlerden alınan KDV indirimlerinin fiyatlar üzerindeki etkisi çok sınırlı kalmış. Yine de enflasyonda genele yayılan bir artış var ve Aylık enflasyon artışında yine Gıda ve konut ve de ulaştırma fiyatlarındaki artışlar ön planda kalmış. Çekirdek göstergelerden C’ye ise aylık bazda artış %1,79 ama yıllık bazdaki artış %16,98’den %16,82’ye gerilemiş.

Borsada ucuz hisseler nasıl bulunur? TIKLAYINIZ!

Yİ-ÜFE’de ise Ekim ayında %5,24 artışla ki burada Sanayide kullanılan doğalgaza yapılan zammın, kur artışının, kok ve rafine petrol ürünlerindeki fiyat artışının etkisi belirgin, bu etmenler de yıllık Yİ-ÜFE’yi %43,96’dan %46,31’e yükseltti.

ÜFE %46,31 ve TÜFE %19,89 olunca ÜFE-TÜFE makası da Eylül ayındaki 24,4 seviyesinden 26,4 puan seviyesine çıktı. Hem bu makasın açılması hem de ÜFE’de devam eden yükseliş trendi beklentileri de fiyat ayarlamalarını da belirsizliğe itiyor.

Türkiye enflasyonda neden ayrıştı? TIKLAYINIZ!

Önümüzdeki sürece baktığımızda; Enerji maliyetlerindeki yükseliş önümüzdeki dönemde devam edecek, Global gıda fiyatları yükseliş eğilimini koruyor, Tedarik zinciri sıkıntısı devam edecek, TL’deki değer kaybı da devam ediyor, Vergi ayarlamaları ve Asgari ücret etkisi gelecek bu da bizde 2022 ilk çeyrek bitimine kadar zorlu bir sürecin devam etmesini beklememize neden oluyor.

Merkez ne yapar derseniz faiz indirimleri için sınırlı bir alan var diyordu ve dün açıklanan verilerde Çekirdek enflasyon geriledi, TCMB Ekim’de enflasyonun %20 üzeri olmasını bekliyordu. Beklenenin altında enflasyon TCMB’yi daha hızlı hareket etmeye itebilir.

Bugün BOE (ingiltere merkez bankası) kararı açıklanacak. Enflasyon raporu da olacağı için faiz projeksiyonlarını da göreceğiz. FED ile BOE arasındaki fark BOE faiz artırımı ile bilanço küçültmesine aynı dönemde başlayacak olması. Diğer gündem maddesi ise Euro Bölgesi için üretici fiyatları verileri beklenti ise aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 15,2 artış olacağı yönünde.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.