DOLAR 32,5482
EURO 34,9154
ALTIN 2422,417
BIST 9722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fed faiz kararı beklentilere paralel gerçekleşti

Fed faiz kararı beklentilere paralel gerçekleşti
18.03.2021
A+
A-

Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizinde değişikliğe gitmedi
ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) Mart ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı.

Fed, aşkın rezervler üzerindeki faizi de değiştirmeyerek yüzde 0.10 seviyesinde bıraktı.

Bankanın varlık alımını sürdüreceğine de işaret edilen açıklamada, hazine tahvilleri için ayda en az 80 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımları için ayda en az 40 milyar dolar olmak üzere varlık alımına maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde “önemli ölçüde ilerleme” kaydedilene kadar devam edileceği bildirildi.

Açıklamada, Komitenin hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde, para politikası duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacağı bildirildi.

İki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Toplantısı‘nın ardından Fed’den yapılan açıklamada, bankanın bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarını kullanmaya kararlılığı ve maksimum istihdam ile fiyat istikrarı hedeflerinin destekleneceği yinelendi.

Açıklamada, toparlanma hızındaki yavaşlamanın ardından salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin zayıf kalmaya devam etmesine rağmen son dönemde ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin yönünü yukarı çevirdiğine işaret edildi.

Enflasyonun yüzde 2’nin altında seyretmeye devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, genel finansal koşulların destekleyici olmaya devam ettiği aktarıldı.

Açıklamada, ekonominin gidişatının aşıların ilerlemesi de dahil olmak üzere virüsün seyrine önemli ölçüde bağlı olmaya devam edeceği belirtilerek, halk sağlığı krizinin ekonomik faaliyet, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmayı sürdürdüğü, ekonomik görünüm için önemli riskler oluşturduğu kaydedildi.

Altın yatırımcılarının gözü Fed toplantısında. TIKLAYINIZ!

Varlık alımının piyasa işleyişinin düzenli ve finansal koşulların destekleyici olmasına yardımcı olduğuna işaret edilen açıklamada, böylece hane halkı ve işletmelere kredi akışının desteklendiği bildirildi.

Açıklamada, Komitenin para politikasının destekleyici duruşunu değerlendirirken, gelen ekonomik verilerin görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceği yinelendi.

En az 120 milyar dolar olan aylık varlık alım programının süreceğinin belirtildiği açıklamada, finasal koşulların genel olarak ekonomiyi desteklemeye devam ettiği vurgulandı.

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, büyüme ve enflasyon tahminlerini artırırken, faiz oranına ilişkin tahminlerinde değişikliğe gitmedi.

Uzun dönem ortalama faiz beklentisi yüzde 2,5 olarak belirlendi

Fed’in tahminlerine göre, fonlama oranına ilişkin medyan beklenti 2021, 2022 ve 2023 yılları için yüzde 0,1, uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5 olarak belirlendi.

ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini, yüzde 4,2’den yüzde 6,5’e yükseltildi. Ülke ekonomisinin 2022’ye ilişkin büyüme tahmini yüzde 3,2’den yüzde 3,3’e çıkarılırken, 2023 tahmini yüzde 2,4’ten yüzde 2,2’ye çekildi.

ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisi ise yüzde 1,8 oldu

Bu yıla ilişkin enflasyon tahmini de yüzde 1,8’den yüzde 2,4’e yükseltildi. Enflasyon tahminleri 2022 için yüzde 1,9’dan yüzde 2’ye ve 2023 için yüzde 2’den yüzde 2,1’e çıkarıldı.

İşsizlik oranına ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, daha önce ülkede bu yıl yüzde 5 olması öngörülen işsizlik oranının yüzde 4,5 olacağı tahmin edildi.

Ülkedeki işsizlik oranına ilişkin tahminler 2022 için yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a ve 2023 için yüzde 3,7’den yüzde 3,5’e düşürüldü.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.