DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altına ‘Fed’ darbesi! İşte uzman yorumu 27.01.2022

Altına ‘Fed’ darbesi! İşte uzman yorumu 27.01.2022
27.01.2022
A+
A-

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), dün faiz kararı sonrası piyasalara verdiği mesajların beklenenden ‘şahin’ olması piyasaları hareketlendirdi. Altının ons fiyatı, Fed öncesi 1830 dolar seviyesinde hareket ederken Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları sonrası başlayan düşünü yeni günde de sürdürüyor. Piyasaların hareketlenmesinde Başkan Powell’ın “Faiz oranlarını artırıp artırmama konusunda Mart toplantısında karar verme niyetimiz var. Mart toplantısında faizi artırma niyetindeyiz” şeklindeki açıklaması etkili olurken; “Bilanço azaltımı faiz artırımları başladıktan sonra olacak. Bilançonun küçültülmesine ilişkin zamanlama ve hız konusunda karar almadık” değerlendirmesi de önemliydi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN…

Altının ons fiyatı, dün Powell’ın açıklamalarından sonra 1830 dolardan 1815 dolara kadar gerilerken; haftanın dördüncü işlem gününde düşüşünü sürdürüyor. Ons altın bugün 1804 dolara kadar gerilerken; gün içerisinde en yüksek 1822 doları gördü. Ons altın, saat 16:15 itibarıyla ise yüzde 0.55 oranında düşüşle 1807 dolardan işlem gördü.

GRAM ALTIN DÜŞÜŞTE

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 802 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 795 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı yeni işlem gününe düşüşle başlarken; gün içerisinde en yüksek 796,12 lira seviyesini, en düşük ise 789,63 lira seviyesini gördü.

Gram altın, ons altın fiyatında yaşanan düşüşün etkisiyle aşağı yönlü hareket ederken, şu sıralarda yüzde 0.34 oranında düşüşle 791,82 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1299 lira, Cumhuriyet altını da 5 bin 347 liradan işlem görüyor.

ALTIN FİYATINDAKİ YAKLAŞIM İLK ETAPTA OLUMSUZ
Enver Erkan – Tera Yatırım Başekonomisti

Kıymetli metaller daha agresif bir Fed fikrine olumlu yaklaşmamış görünüyor. Fed Başkanı Powell, faiz artırımlarının ucunu açık bıraktı ve daha agresif bir Fed beklentisine zemin verdi. Merkez bankasının enflasyonla mücadeleye yönelik daha proaktif bir yaklaşım sergilemesi, aslında mevcut ekonomik risk dengelerine göre biraz daha beklenenden şahin bir olguya işaret ediyor ki, bunun fiyat yansıması Fed vadeli fonlarının yıl içinde 5 faiz artırım olasılığını ve mart toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı olasılığını öne çıkardı.

Fed’in yüksek enflasyonu dizginlemek ve beklentileri istikrarlılaştırmak adına, her toplantıda faiz artışı yapabilme olasılığı bulunuyor. Ve en önemlisi, muhtemelen yılın ikinci yarısında bilanço küçülmeye başladığında çift taraflı sıkılaşma şeklinde bu politika dönüşümü gerçekleşecek. 10 yıllıklar 2 yılın en yükseğinde yüzde 1,85’te. Piyasa yeni bir algı oluşturabilir, bu nedenle altın fiyatındaki yaklaşım da ilk etapta olumsuz. Politik risklerin yol açacağı sevkiyat ve üretim kesintilerinin emtia fiyat baskısını artırması ve daha yüksek enflasyon üzerinden politika oluşturmayı zorlaştırması da olası, ki Fed enflasyon arttıkça agresif sıkılaşmaya da zorlanacaktır. Kaynak Şenay Zeren/ Bigpara

ETİKETLER: , ,

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.