DOLAR 32,3595
EURO 34,7328
ALTIN 2393,228
BIST 10208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolarda petrolle başlayan kriz virüsle devam ediyor!

17.03.2020
A+
A-

Amerikan Merkez Bankası’nın piyasalara para pompalaması endişeleri azaltmazken ABD borsalarında tarihi çöküş devam ediyor.

Dolar/TL ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri nedereyse sıfıra indirmesine rağmen corona virüsün küresel ekonomiye etkilerine ilişkin endişelerle Eylül 2018’den beri en yüksek gün içi seviyelerden olan 6.40’ın üzerinde işlem görüyor. Finansal piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesiyle başlayan kriz maalesef corona virüsü ile derinleşerek devam ediyor.

Dünyanın başlıca ülkelerinin merkez bankaları corona virüsü salgının ekonomiye etkilerini telafi etmek için ortak adım attı. Fed faizi neredeyse sıfıra indirirken en az 700 milyar dolar tahvil alımı yapacağını bildirdi fakat bu da piyasadaki endişelerin yok olmasına yaramadı.

Reuters’a konuşan Ameripirise Financial’ın baş analisti David Joy, “Fed yapabileceğini yaptı, ben onları suçlama taraftarı değilim. Yatırımcılar Washington’dan büyük bir mali paket bekliyor fakat bu paketin gelmeyebileceği endişesini de taşıyorlar” dedi.

 

Büyük merkez bankaları ise kredi piyasalarını ve bankaları rahatlatmak için düşük maliyetli dolar likitidesi sağlayacaklarını açıkladı. 

TL cinsi yatırım araçlarında küresel endişeler kaynaklı satış baskısı geçen hafta özellikle pazartesi ve perşembe günleri belirginleşti. Türkiye’de geçen hafta ilk vakanın görülmesinin ardından tedbirler de artırıldı. Eğitime ara verilmesi ile belirginleşen tedbirler dün de genişletildi. Vaka sayısı bugün itibarıyla ise 47 olarak açıklandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Kristalina Georgieva hükümetleri, corona virüsün uzun vadeli ekonomik hasara neden olmasını önlemek için koordine mali ve parasal destek önlemleri almaya çağırdı.

Georgieva, IMF internet sitesinde yayınladığı blog mesajında, IMF’nin finansman programları için yaklaşık 20 ek ülkeden talep aldığını ve önümüzdeki günlerde onlarla irtibat halinde olacağını açıkladı.

Georgieva IMF’nin 189 üye ülkesine yardım etmek için 1 trilyon dolarlık kredi verme kapasitesini seferber etmeye hazır olduğunu söyledi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
29 + 2 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.