DOLAR 32,3224
EURO 35,0797
ALTIN 2307,762
BIST 9079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar/TL 9.00’ı yukarı kırdı, dünya piyasalarında satışlar yeniden başladı

Dolar/TL 9.00’ı yukarı kırdı, dünya piyasalarında satışlar yeniden başladı
12.10.2021
A+
A-

Investing.com’a göre, TCMB’nin ilk faiz indirimi mesajını vermeden önce 8,30 seviyesindeki dolar, kademeli yükselişini sürdürerek bu akşam 9 lirayı gördü.…

Dolar/TL 9.00’ı yukarı kırdı, dünya piyasalarında satışlar yeniden başladı

Investing.com’a göre, TCMB’nin ilk faiz indirimi mesajını vermeden önce 8,30 seviyesindeki dolar, kademeli yükselişini sürdürerek bu akşam 9 lirayı gördü. Dolar/TL, yeni haftaya yükselişine devam ederek başladı. Gün içerisinde bir ara kayıplarını geri alan dolar/TL, uluslararası düşük hacimli işlemlerde dolar/TL 9 liranın üzerine çıktı.

TL’deki zayıf görünümde; küresel piyasalarda doların güçlenmesinin yanı sıra iç dinamiklerin de etkisi bulunuyor.

Bu sabah açıklanan ağustos ayı cari işlemler dengesi, turizm gelirleri ve güçlü ihracat verilerine bağlı olarak hafif açık beklentisine rağmen 528 milyon dolar fazla verdi. Cari denge verisi sonrasında kur, 8,92’ye kadar geri çekildi.

Sonrasında Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki açıklamaları takip edildi. Sunum sonrası milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, faiz indirimi sürecinde TL’nin değer kaybını sadece faiz indirimi ile ilişkilendirmenin doğru olmadığını dile getirerek “Sürpriz bir indirim yapmadığımızı çok net söyleyebiliriz. Ağustos-eylül gibi faiz indirme yol haritamızı belirtmiştik. Merkez Bankası’nın görevlerini ihmal etmesi ya da bunun dışında karar alması söz konusu değil” diye konuştu.

Türk Lirası gün içi kazançlarını geri aldı ve dolar/TL’de yön yeniden yukarı döndü. Dolar/TL, uluslararası düşük hacimli işlemlerde 9 seviyesinin üzerine çıktı.

Dolar/TL saat 19:45 itibariyle 9,0120 seviyesinde yer aldı. Euro/TL ise 10,4275 seviyelerinde işlem gördü. TSİ 06:00’da dolar/TL tam 9.00 düzeyinde.

Aynı saatte tüm majör Asya borsalarında %1-2 arasında satışlar var. Dün ABD tatildeydi, bugün işlemlerin başlaması ile birlikte, tüm dünyanın korkuyla izlediği ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi %1.615’in de üstüne çıkabilir. Dolar Endeksi’nin yılın zirvesi olan 94.4’e çıkması ve WTI ve Brent’teki rallinin kış boyunca sürerek global enflasyonu körükleyeceği korkuları, riskli varlıklardan kaçışı tetikliyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) MSCI Hisse Endeksi gün sonunda %0.7prim yaptı, ancak Latin Amerika borsaları ekside kapattı. TL’ni yanında Brezilya reali de değer yitiriyor.

Financial Times’ın “Emerging market bonds fall victim to fickle sentiment” başlıklı haberine göre, yerel para birimi cinsinden devlet tahvillerinde yılın kazancı silindi. Çin dışında kalan GOÜ SGMK piyasalarına giren sıcak para kurudu.

Riskli varlıklarda ayı pazarı başladı. Ancak, GOÜ FX daha fazla değer kaybedecek mi, kesin değil. Brezilya ve Rusya başta bir dizi GOÜ MB faiz artırımlarını erken başlatarak para birimlerinin değerini korumaya çalışıyor. Türkiye’de ise 21 Ekim’de TCMB’nin bir kez daha faizleri indireceği kaygısı, TL’nin altını oyuyor.

Dün akşam Başkan Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı uzun açıklamalarda Suriye’den Türkiye’ye yönelik düzenlenen saldırılara tahammülün kalmadığını belirtirken, “En kısa sürede bu sorunun çözümü için gereken adımları atacağız” dedi.

Eğer TSK bir kez daha Suriye’ye girerse, ABD Kongresi’nden ek yaptırım gelebilir. Biden geçen hafta Kongre’ye sunduğu raporunda, ABD askerinin Suriye’den çekilişini bir yıl ertelerken, gerekçe olarak Türkiye’nin IŞID’le mücadeleyi zorlaştıran davranışlarından şikayetçi olmuştu.

Halen piyasalarda büyük ölçüde TCMB faiz indirimi, ve tüm GOÜ için artan CDS primleri fiyatlanıyor. Türkiye-ABD arasında basına yansıyacak yeni bir sürtüşme, politik risk primini de yükselterek, TL ve DİBS’de değer kayıplarını derinleştirebilir.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.