DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2441,873
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar ne kadar oldu? (31.08.2020)

Dolar ne kadar oldu? (31.08.2020)
31.08.2020
A+
A-

Dolar/TL haftaya 7,35’in hemen altında seviyelerde başladı. Piyasalarda bugün gözler, TÜİK tarafından açıklanacak ikinci çeyrek büyüme rakamlarında. Merkez Bankası’nın örtülü faiz artışı ve sıkılaştırma adımları da takip edilmeye devam ediyor.

Dolar/TL geçen hafta 7.31 ile 7.4070 arasında dalgalandıktan sonra haftaya 7.35’in hemen altında başladı.
Piyasalarda bugün ikinci çeyrek büyüme, Temmuz ayı dış ticaret ve Hazine’nin önümüzdeki 3 aya ilişkin iç borçlanma stratejisi başta olmak üzere veri gündemi, AB ile ilişkiler ve Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımları takip edilecek.
DOLAR       7.3471          (%0.23)
EURO         8.7497          (%0.6)
ALTIN        464.58         (%0.29)

MERKEZ’İN FONLAMA FAİZİ ÇİFT HANEDE

TCMB piyasalardaki faizi sıkılaştırma adımlarıyla yükseltmeye devam ediyor. Piyasaya sağladığı fonlamada geleneksel yöntem reponun payının artabileceğini hafta içinde belirten TCMB, bu yöntemle fonlama maliyetini yükseltmeye devam ediyor.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti geçen hafta itibarıyla %10.02’ye yükseldi. 4 Ağustos’tan bu yana aralıksız artış kaydeden fonlama maliyeti 16 Temmuz’da politika faizinin 90 baz puan altına yani %7.34’de bulunuyordu. Bu verilere göre TCMB 250 baz puanın üzerinde sıkılaştırma yapmış oldu.
Bir bankanın Hazine yetkilisi, “Veri gündemi oldukça yoğun hafta boyunca da benzer yoğunluk devam edecek ancak büyüme verilerinin geçmiş dönem olması nedeniyle piyasada fiyatlaması olmayacaktır. Bu haftanın en önemli verisi enflasyon olacaktır” dedi ve ekledi:

“TCMB’nin bugün de sıkılaştırma adımlarına devam edeceğini çift haneye yükselen ortalama fonlama maliyetinin düşük faizli repo ihalelerinin itfa olmaya devam etmesi nedeniyle belirgin yükseleceğini söyleyebiliriz. Dolar oldukça hızlı değer kaybetmeye devam ediyor. Bu iyimserlik dolar/TL’ye ise sınırlı yansıyor.”

OTODA ÖTV ARTIŞI ENFLASYONU NEGATİF ETKİLEYECEK

Binek otomobillerden alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV) alındığı fiyat dilimlerinin matrahları artırılırken, en alt iki dilim dışında bütün ÖTV oranları artırıldı.
ÖTV artışlarının sektöre etkisine ilişkin otomobil distribütörleri matrahların artırılmasını memnuniyet verici ancak yetersiz olarak nitelerken, vergi oranlarındaki artışın pazarın büyümesini zorlaştıracağını belirtti.
Reuters’a bilgi veren 2 ekonomist de ÖTV artışının bütçe geliri için değil ithalatı azalmak amaçlı yapıldığını düşündüğünü söyledi. Firmaların fiyatlamalarının tamamlanmasıyla birlikte enflasyona da negatif etkisin netleşeceğini belirten 2 ekonomist, yıl sonu enflasyon tahminlerindeki yukarı güncellemenin 0.5-1 puana ulaşabileceğini belirttiler. Vergi artışının otomotiv hisselerine etkisi izlenecek.

ULUSLARARASI PİYASALAR

Asya borsaları yatırımcıların dünya genelindeki para ve maliye politikalarının son derece destekleyici kalacağını düşünmeleriyle 29 ayın zirvesine yükselirken, Çin’de beklentilerin üzerinde gelen hizmet sektörü ülkedeki toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.
Dolar ABD’de faizlerin düşük kalacağı beklentisiyle art arda dördüncü defa aylık bazda düşüş kaydetmeye hazırlanırken yen, dolar karşısında yatay seyretti.

Dolar hem euro hem de başlıca para birimleri karşısında Mart ayından bu yana %10’dan fazla değer kaybetti.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER: ,

YORUMLAR

Solve : *
11 − 7 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.