DOLAR 32,5851
EURO 35,0106
ALTIN 2462,336
BIST 9886,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar kurunda son durum: 13.78. Uzmanlar ne diyor?

Dolar kurunda son durum: 13.78. Uzmanlar ne diyor?
03.12.2021
A+
A-

Dolar bugün, 3 Aralık 2021 Cuma günü 13.78 TL’den işlem görüyor. Dolar kuru, TCMB faiz kararı sonrasında başlayan yükselişini sürdürüyor. Mevcut yükselişi destekleyen faktörler arasında Türkiye’nin artan risk primi (CDS), yukarı yönlü enflasyonist beklentileri ve yapısal endişelerden bulunuyor.

Geçen haftalarda hükümetin BAE ile ilişkilerin normalleşmesi adına atılan adımlar ve işbirlikleri doları yukarı yönlü seviyeden yatay seyre çevirmesine rağmen yukarı yönlü baskılar devam ediyor. TCMB Başkanı Kavcıoğlu, faiz indirimi için sınırlı bir alan kaldığını ve bu alanı büyük ölçüde bitirdiklerini düşündüğünü bildirdi.

DOLAR KAÇ TL? 1 DOLAR NE KADAR?

DOLAR NE KADAR?

1 Dolar bugün satış olarak ise 13.78 TL dolaylarında işlem görüyor.

100 DOLAR NE KADAR?

100 Dolar bugün satış olarak ise 1.376 TL dolaylarında işlem görüyor.

DOLAR YORUMLARI 3 ARALIK 2021

Ekonomi uzmanlarının 3 Aralık 2021 Dolar yorumları: Faiz indirimlerinin devam etme beklentileri artıyor ve bu durumda TL üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Öte yandan artan pandemi endişeleri ve Dolar’da yaşanan küresel çaplı güçlü duruş ise yükselişin devamını tetikleyebilir.

TCMB’nin müdahale etmeye devam etmesi kurda baskı yaratabilir ve satışları beraberinde getirebilir. Teknik olarak 13.50 TL ve 14.00 dirençler olurken bu seviyeler geçildiği takdirde 15 TL seviyeleri önemli bir psikolojik sınır olabilir. Geri çekilmelerde ise ilk etapta 13 TL ve daha aşağıda 12.50 TL seviyeleri önemli destekler konumunda.

Tacirler Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Analizi
Dün gelişen ülke para birimleri arasında negatif ayrışan Türk lirası, dolar karşısında %3,18 oranında değer kaydetti ve en zayıf performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu. Bununla birlikte gün içerisinde 13,80 üzerini test eden USDTRY paritesi günü 13,68 civarından yükselişle tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 536,18 baz puan olurken, 10 yıllık tahvil faizi %21,18’den kapandı.

Bu sabah erken kotasyonlarda USDTRY’nin 13,72 seviyesinden işlem gördüğünü gözlemliyoruz. Teknik görünümü incelediğimizde kurda kısa vadeli bir yükseliş trendi oluştuğu dikkat çekiyor (aşağıdaki grafikte kırmızı çizgi ile belirtilen trend). Kasım ayı ortasından bu yana etkili olan trend çizgisi bugün itibariyle 13 seviyesi civarından geçiyor. Teknik göstergeler kurun günlük kapanış bazında 13 seviyesi üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda yükseliş trendindeki hareketin korunabileceğini işaret ediyor. Diğer yandan, 13 seviyesi altında bir günlük kapanış yükseliş kanalının da aşağı yönlü kırılmasına yol açacağından ötürü TL’de son dönemde görülen kayıpların bir kısmının telafi edilmesini sağlayabilir.

Veri takvimine baktığımızda bugün yurt içinde Kasım TÜFE verileri açıklanacak. Bugün ayrıca, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi bekleniyor. Yurt dışında ise yoğun bir veri akışı bizleri bekliyor. ABD’den gelecek olan Kasım Tarım Dışı İstihdam & İşsizlik Oranı ve Ücret Artışları verileri ön planda olacak. Ayrıca ABD ve Avrupa’dan gelecek olan Kasım Nihai Hizmet & Bileşik PMI, Euro Bölgesi Ekim Perakende Satışlar, ABD Kasım ISM Hizmet Endeksi, ABD Ekim Ayı Fabrika Siparişleri & Dayanıklı Mal Siparişleri verileri ve Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

Yatırım Finansman Menkul Değerler – Dolar Kuru USD/TL Yorumu
Dolar/TL akşam saatlerinde yeniden 13.80 seviyelerine kadar yükseliş kaydetti. Sabah saatlerinde gevşeme görülen kurda 13.50’yi destek olarak takip edeceğiz. Bu seviye altında kalınması halinde 13.20’ye düşüş hız kazanabilir. Olası yükselişlerde ise 13,80 üzerinde 13,90-14,00 bandı hedeflenebilir.
Dirençler 13.800 14.000 14.500
Destekler 13.500 13.350 13.200

Vakıf Yatırım – Dolar Kuru USDTRY Yorumu
Dolar/TL kurunda volatil görünüm sürüyor. 13.45 üzerinde kalındıkça 13.90-14.00 bölgesinin tekrar hedeflenebileceğini düşünüyoruz. 13.10 seviyesi ise aşağı yönlü hareketlerde destek seviyesi olarak izlenebilir. Bugün küresel PMI verileri, ABD’de tarım dışı istihdam ve içeride enflasyon verileri fiyatlamalar için önemli olacak.

Fitch, Kredi Notu Görünümünü Negatif’e Çekti
Fitch Ratings, “erken” olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü “negatif”e indirdi. Türkiye’nin kredi notunun da “BB-” olarak teyit edildiği belirtilen açıklamada, ülkenin kredi not görünümünün ise “durağan”dan “negatif”e çevrildiği kaydedildi.

Fitch Ratings’in “Eşi Benzeri Görülmemiş” Durum Raporundan bir Alıntı:
“Merkez bankasının erken para politikası gevşeme döngüsü ve 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde daha fazla faiz indirimi veya ek ekonomik teşvik beklentisi, Türk lirasında eşi benzeri görülmemiş gün içi de dahil olmak üzere keskin bir değer kaybının yansıması olarak yurt içi güvende bozulmaya yol açtı.”

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

ETİKETLER:

YORUMLAR