DOLAR 32,4015
EURO 34,7989
ALTIN 2434,608
BIST 10082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dolar kuru ne oldu? – 21.08.2020

21.08.2020
A+
A-

Piyasaların kulağı ‘müjde’ haberinde!
Dolar/TL güne 7.30 seviyesinin hemen üzerinde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çarşamba günü yaptığı duyuruda, bugün açıklayacağını söylediği müjde, piyasalar tarafından takip ediliyor. Erdoğan’ın ilk duyurusunun ardından borsa yüzde 3 yükselmiş enerji şirketlerinin hisseleri prim yapmıştı.

Dolar kuru ne oldu? – 21.08.2020

Öte yandan Merkez Bankası dün yapığı toplantıda politika faizini değiştirmedi. TCMB %7.34’e kadar gerileyen fonlama maliyetini son adımlarıyla dün itibarıyla %9.37’e yükseltti.

Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı “müjdeye” yönelik beklentilerle 7.3’ün altına gerilese de daha sonra sınırlı yükselerek 7.30 seviyesinin üzerine çıktı. Erdoğan’ın Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına inandığı bir müjdeyi paylaşacağını açıklamasının ardından piyasada yeraltı zenginliklerine ilişkin olumlu bir müjdenin verilebileceği beklentisi ile önce enerji hisseleri tavan oldu.

Dolar kuru ne oldu? – 21.08.2020

BIST 100 önceki günü yüzde 3 civarı kazançla tamamlarken dolar/TL de dün 12 Ağustos’tan beri ilk kez 7.2160’a kadar gerilemiş daha sonra 7.3 civarında denge bulmuştu.

Döviz kuru ne oldu? - 21.08.2020

Döviz kuru ne oldu? – 21.08.2020

Türkiye’nin Akdeniz’deki hak ve hukukunu korumaya yönelik adımlarının enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak için hayati öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, “Cuma günü milletimize bir müjdeyi vermekle karşı karşıya olacağımızı tahmin ediyor ve buna inanıyorum. Bu müjdenin biz de hayalleri rüyası içerisindeyiz… Bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum.” demişti.

Dolar kuru ne oldu? – 21.08.2020

Erdoğan’ın bugün açıklayacağı müjdeyle ilgili üst düzey bir yetkili, “Karadeniz’de iki noktada önemli hidrokarbon keşfi yapıldı. Bunlardan Tuna 1 kuyusundaki keşif oldukça iyi” dedi.

Öte yandan iki kaynak, Akdeniz dahil hidrokarbon araması yapan üç geminin çalışmalarından da umut verici sonuçlar geldiğini de vurguladı. TÜİK verilerine göre Türkiye 2019 yılında 41.2 milyar dolar enerji ithalatı gerçekleştirdi. Enerji, Türkiye’nin dış ticaretinde açık ara en çok açık verilen kalem oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamayı saat 15.00’te yapması bekleniyor.

MERKEZ FAİZİ SABİT BIRAKTI
TCMB Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini %8.25’te sabit bırakırken likidite tedbirlerinin sürdürüleceğini açıkladı. TCMB kısa vadeli diğer faiz oranlarında da değişikliğe gitmedi ancak PPK sonrası ikinci bir açıklama ile zorunlu karşılık oranlarında artışa gitti.

Dolar kuru ne oldu? – 21.08.2020

PPK metninde, “Salgın dönemine özgü finansal düzenlemelerin kademeli olarak normalleştirilmesi ve son dönemde likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımlarının, makrofinansal istikrarı destekleyeceği değerlendirilmektedir… Bu çerçevede Kurul politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir” denildi. Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB’nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz’da %7.34’e kadar gerilemişti.

TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla %9.37’e yükseltti. Bu veriler 203 baz puanlık bir sıkılaştırma anlamına geliyor. TCMB dokuz defa art arda toplam 1,575 baz puan faiz indirimi yaptıktan sonra haziran ve temmuzda faizleri sabit bırakmıştı.

Monex Europe döviz analisti Simon Harvey, “TCMB’nin kararı hem piyasa oyuncuları hem de ekonomistler açısından sürpriz olmadı ve daha yüksek oranlı faiz oranlarına ne kadar politik olarak duyarlı olunduğunu gösterdi” dedi.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.


YORUMLAR

Solve : *
34 ⁄ 17 =


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.